Salut

Un estudi preveu que els nens nascuts a partir del 2019 no arribaran als 100 anys

Una investigació publicada a 'Nature' constata un alentiment en el creixement de l'esperança de vida

Infants fent una activitat extraescolar, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'augment de l'esperança de vida pot estar desaccelerant-se, segons un estudi publicat aquest dilluns a la revista Nature Aging. Els avenços en medicina i en salut pública al llarg del segle passat han permès que les persones visquin fins a 30 anys més en els països amb més recursos. La reducció de la mortalitat es va observar primer en edats més joves i va continuar en edats mitjanes i avançades i, de fet, avui dia l'envelliment de la població és un dels reptes dels sistemes de salut, ja que cada cop hi ha més persones d'edat avançada que necessiten fer ús d'uns recursos limitats. Ara bé, ¿és possible que l'augment de l'esperança de vida tingui sostre? Un estudi de la Universitat d'Illinois a Chicago determina que aquesta tendència s'està alentint i adverteix que els nens nascuts en els últims anys tenen una probabilitat relativament baixa d'arribar als 100 anys.

La revista Nature Aging publica els resultats d'aquesta anàlisi, que s'ha centrat en els vuit països amb les poblacions més longeves; és a dir, Austràlia, França, Itàlia, el Japó, Corea del Sud, Espanya, Suècia i Suïssa. També hi han afegit les dades de Hong Kong i els Estats Units. En concret, els investigadors han analitzat les taxes de mortalitat anuals i l'esperança de vida al néixer d'aquests països des del 1990 fins al 2019 amb l'objectiu de revelar els patrons de longevitat de cada població. Els autors no han inclòs més anys a l'estudi per evitar els efectes de la covid-19 a l'esperança de vida, que va tenir un gran impacte a tot el món. Així i tot, l'estudi suggereix un alentiment en el creixement de l'esperança de vida registrat durant el segle XXI.

En concret, els nens nascuts en els últims anys tenen una probabilitat relativament baixa d'arribar als 100 anys, del 5,3% en el cas de les dones i de l'1,8% en el cas dels homes. Per països, la probabilitat més alta que els nens nascuts el 2019 sobrevisquin fins als 100 anys és a Hong Kong, on s'espera que el 12,8% de les dones i el 4,4% dels homes hi arribin. Als Estats Units, el percentatge d'infants nascuts el 2019 que s'espera que visquin fins als 100 anys és del 3,1% en les dones i de l'1,3% en els homes. Segons els autors, la "prolongació radical de la vida humana és inversemblant en aquest segle".

Avenços mèdics

En declaracions a l'ARA, el professor de recerca Icrea a l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras Manel Esteller –que no ha participat en l'estudi– considera que la investigació és molt interessant, però defensa que hi ha molts condicionants més que poden modificar les probabilitats de viure més anys a curt i mitjà termini. Esteller, que ha dedicat part de la seva recerca a l'envelliment, creu que hi ha avenços mèdics que poden fer créixer l'esperança de vida. Per exemple, el desenvolupament dels fàrmacs antiobesitat, ja que "provocarà una menor morbiditat i mortalitat en una àmplia capa de la població, igual que les estatines ho han aconseguit en les malalties cardiovasculars".

Per a l'expert, si hi ha nous descobriments en el camp del càncer, també tindrien un impacte en l'esperança de vida. "Si considerem que una de cada tres persones tindrà un tumor possiblement mortal al llarg de la seva vida, un descobriment en un dels tumors més prevalents com el càncer de pulmó ens podria donar vint anys més de vida". Ara bé, hi ha altres factors en contra, com l'aparició de pandèmies molt contagioses i agressives o canvis dràstics en el clima, que segons Esteller escurçarien l'esperança de vida. "Si volem arribar més enllà dels 100 anys, ens endinsem en l'especulació, però la medicina regenerativa i l'edició genètica podrien ser claus", conclou.

stats