Fi a les citologies cada cinc anys: Salut les substitueix per autotests del virus del papil·loma
Els centres començaran a fer les proves de detecció, però l'any que ve les dones de més de 30 anys recolliran els 'kits' a les farmàcies
BarcelonaAdeu a les citologies cada cinc anys, la prova rutinària que es fan les dones per descartar el càncer de coll d'úter o cèrvix. El departament de Salut ha anunciat aquest dilluns la generalització de la prova pilot amb tests d'autodiagnòstic del virus del papil·loma humà (VPH) –la principal causa d'aquesta malaltia oncològica entre els 30 i 65 anys– que es va fer l'estiu passat en set municipis del Baix Llobregat. Aquest any encara seran els centres d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de referència els encarregats de fer el cribatge, però a partir del 2025 la conselleria enviarà SMS a les dones d'aquesta franja d'edat perquè recullin els kits d'autotests que dispensaran les farmàcies. És un sistema similar al que ja es fa amb el test de sang oculta en femta per identificar el càncer de còlon. En el cas de les dones d'entre 25 i 29 anys, es mantindrà la citologia com a prova primària.
Seran les dones les que recolliran la prova de detecció precoç del VPH, se la faran a casa i portaran les mostres a les farmàcies. Al seu torn, les oficines comunitàries les enviaran als laboratoris perquè les analitzin. Si alguna prova dona positiu i es constaten lesions, se'n determinarà la tipologia amb l'objectiu de tractar-les i de prevenir la malaltia. "Són proves molt fiables i un dels avantatges és que no cal repetir-les tan sovint", ha dit la responsable del programa de detecció precoç del càncer de coll uterí de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Laia Bruni, que assegura que permet fer un criatge "millor, de més qualitat i més efectiu". A la prova pilot de l'any passat hi van participar més de 3.000 dones de set municipis del Baix Llobregat –Begues, el Prat de Llobregat, Gavà, Sitges, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat i Viladecans–. En qualsevol cas, la prova es podrà continuar fent al centre mèdic en casos en què la dona ho prefereixi.
Tot i que la citologia no comporta cap risc, és una prova que pot ser dolorosa i incòmoda per a les pacients; en alguns casos fins i tot pot produir uns breus sagnats. Consisteix en introduir per la vagina un instrument anomenat espècul, que separa les parets d'aquest òrgan i permet recollir mostres del coll uterí, que s'analitzen per detectar lesions cancerígenes, un possible càncer i infeccions. L'autodiagnòstic permet identificar la presència o no del virus en les cèl·lules del coll uterí. Des del novembre passat, la citologia s'ha substituït per la prova del VPH a la ciutat de Barcelona i, des del febrer passat, a Lleida. Al llarg de l'any s'anirà implementant el canvi a la resta del país. El canvi de protocol de prevenció del càncer de coll d'úter respon a l'estratègia mundial liderada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l'erradicació d'aquesta malaltia de cara al 2030; un pla que preveu que d'aquí sis anys almenys el 90% de les nenes estiguin vacunades abans dels 15 anys, el 70% de les dones estiguin testades i el 90% dels casos de càncers i lesions es tractin correctament.
Un càncer que es pot erradicar
Segons el conseller de Salut, Manel Balcells, amb aquest canvi hi haurà una "millora substancial de la detecció de la causa del càncer, el VPH", una de les infeccions de transmissió sexual (ITS) més freqüents, i això farà que es pugui reduir la incidència del càncer de coll uterí. L'objectiu d'aquest nou protocol és substituir el cribatge oportunista, en què és la pacient qui demana la prova al sistema sanitari, per un de poblacional amb invitacions, com ja es fa en el cas de càncer de mama i de còlon.
Els casos de càncer de coll uterí s'han incrementat un 25% respecte a fa deu anys, ja que la seva principal causa, la infecció per VPH, també ha augmentat. El nombre de morts s'ha mantingut, però ja és el segon càncer més freqüent en dones d'entre 25 i 64 anys. El 2023, per exemple, se'n van detectar 350 casos nous i 90 dones van morir per aquest tipus de càncer a Catalunya. Segons dades de Salut, entre el 70% i el 80% dels diagnòstics de càncer de coll d'úter es detecten en dones que no han passat les proves. Per evitar-ho, el cribatge "ha d'arribar", ha remarcat el conseller, que creu que el nou model serà "exemplar". Segons els seus impulsors, aquest tipus de proves massives farà augmentar la participació de les dones, ja que anar a la farmàcia és més fàcil que anar a un centre sanitari.
Ara bé, ¿tenir el virus del papil·loma humà vol dir que la dona desenvoluparà càncer? No. De fet, 9 de cada 10 infeccions es resolen per si soles. Hi ha un petit percentatge, però, que pot arribar a ser greu i convertir-se en l'avantsala de la malaltia oncològica. Això, sumat al fet que és un tipus de càncer que sol ser asimptomàtic fins que no arriba a estadis avançats de la malaltia, obliga a concentrar els esforços a aconseguir un diagnòstic precoç. A més de les proves, les autoritats recomanen desplegar la vacunació per prevenir la infecció. Quan la incidència d'un càncer està per sota dels 4 casos per 100.000 habitants, es considera una malaltia minoritària i deixa de ser un problema de salut pública, i el càncer de coll uterí a Catalunya actualment té una incidència de 5 casos per cada 100.000 habitants.