Salut pública

Una dona de 76 anys, primer cas "probable" del virus del Nil a Barcelona en 20 anys

La pacient es va hospitalitzar a l'UCI de Bellvitge i continua ingressada en un centre sociosanitari

Hospital Universitari de Bellvitge
3 min

BarcelonaUna dona de 76 anys, veïna del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), seria el primer cas de contagi del virus del Nil occidental a l'àrea metropolitana de Barcelona en 20 anys, segons ha avançat El País i ha pogut confirmar l'ARA. L'any 2004 es va identificar el primer i, fins ara, únic cas a la capital catalana. Tot i que des del departament de Salut asseguren que aquest cas està, de moment, declarat com a "probable" per la dificultat de fer el diagnòstic definitiu, a efectes pràctics s'està tractant com a contagi confirmat. "Encara no hem rebut resultats de l'Institut de Salut Carlos III de les mostres enviades, que és el que possiblement ho podria acabar de confirmar o descartar", informen fonts coneixedores del cas.

Les mateixes fonts expliquen que la pacient, que arrossegava els símptomes des de feia setmanes, té un estat de salut delicat: va haver d'ingressar a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital de Bellvitge i continua recuperant-se en un centre sociosanitari. També coneguda com a febre del Nil, aquesta malaltia es transmet d'animals a persones per la picada d'un mosquit que prèviament ha picat una au infectada, però no s'encomana de persona a persona.

El diagnòstic d'aquest contagi és complex, ja que una prova PCR pot donar negatiu depenent del moment en què la persona se la faci. "La dona feia temps que patia els símptomes", precisa una font coneixedora del cas. Així, l'altra opció és fer serologies, és a dir mesurar els possibles anticossos que ha desenvolupat si ha estat en contacte amb el virus. A l'espera de confirmar el positiu, Salut ha alertat tots els centres assistencials, tant de primària com hospitalaris, per estar alerta en la detecció de nous possibles casos. De moment, no s’han detectat més casos vinculats, ni entre els familiars de la pacient ni a la zona on resideix.

Els tècnics del Servei de Vigilància Epidemiològica han fet una investigació entomològica de la població de larves i mosquits de la zona, que és baixa, i han tractat embornals propers a la residència de la dona després de la declaració de la sospita per garantir-ne la desinfecció. A més, i com exigeixen els protocols de vigilància i abordatge de la febre del Nil occidental, el Banc de Sang i Teixits ha fet un cribatge universal a totes les donacions del país.

Dos casos a Tarragona l'any passat

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada pel virus del Nil occidental, un virus de la família dels Flavivirus, a la qual també pertany el virus de l’encefalitis japonesa. A Catalunya, el principal vector de transmissió, d'entre les quaranta espècies de mosquits que poden actuar com a transmissores de la malaltia, és el mosquit comú (Culex pipiens). No és el primer cop que es detecta aquest virus en humans al país: el setembre del 2022, Salut va detectar dos contagis a Reus, en un matrimoni d'edat avançada. I aquest estiu el departament d'Acció Climàtica i Agricultura va detectar un positiu del virus del Nil occidental en una gavina a Cornellà de Llobregat.

El virus està en expansió i, de fet, aquest estiu també es va detectar un cas al municipi valencià de Puçol, en una dona de 72 anys. En l'àmbit estatal, el brot més gran de virus del Nil es va detectar al sud de la Península l'estiu del 2020. A les províncies de Sevilla, Cadis i Badajoz es van notificar una setantena de malalts i vuit morts. Tot i que la majoria de les infeccions són asimptomàtiques, en alguns casos els afectats poden emmalaltir molt greument, amb meningitis o encefalitis, i els supervivents d'aquestes malalties poden patir greus seqüeles neurològiques. No hi ha vacunes ni medicaments antivirals específics contra el virus.

stats