Salut
Salut10/08/2023

Dissenyen la primera eina que anticipa els casos de cirrosi i càncer de fetge

Investigadors catalans creen un índex de risc amb anàlisis de sang per detectar malalties que causen dos milions de mort cada any

Barcelona¿És possible predir el risc de patir cirrosi i altres malalties greus del fetge? Segons un estudi internacional amb participació de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i l'Hospital Clínic, ara es podria aconseguir a partir d'una anàlisi de sang i un senzill índex de vuit variables, entre els quals hi ha l'edat, el sexe i la rigidesa del fetge. Investigadors del projecte europeu LiverScreen han dissenyat un recurs barat i accessible per a qualsevol laboratori del món que preveu l'aparició de lesions hepàtiques i complicacions a llarg termini. Anomenada LiverRisk, aquesta eina predictiva permet identificar si l'òrgan ha emmalaltit o té risc d'emmalaltir, diagnosticar la patologia de forma precoç en cas que hi sigui i indicar canvis en l'estil de vida i tractaments que en frenin la progressió. Les conclusions s'han publicat aquest dijous a la revista The Lancet.

"Basant-nos en variables molt simples de laboratori podem fer una predicció de la normalitat o anormalitat del fetge d'una persona, així com l'aparició de complicacions a llarg termini", explica el coordinador de l'estudi, Pere Ginès, que és consultor del servei d'hepatologia del Clínic i cap del grup de malalties cròniques del fetge de l'Idibaps. Entre les variables que fan servir hi ha la glucosa, el colesterol o la tasa de plaquetes en sang. La seva aplicabilitat seria semblant als factors de risc cardiovasculars, que prediuen l'infart de miocardi. El risc de patir una malaltia hepàtica serà mínima si el resultat del càlcul de les variables és inferior a 6, però serà alt a partir de 15.

Cargando
No hay anuncios

Aquest índex és important perquè les malalties hepàtiques eren, fins ara, una àrea exclosa de l'aplicació de tècniques de diagnòstic precoç. "Són molt freqüents i la mortalitat associada és molt elevada: la cirrosi hepàtica i el càncer de fetge causen aproximadament dos milions de morts cada any al món", puntualitza. La cirrosi es produeix per l'acumulació de teixit fibrós al fetge a causa d'un procés inflamatori provocat per diversos factors, com ara el virus de l'hepatitis C i les epidèmies de diabetis tipus 2 i obesitat. Es considera una de les deu principals causes de mortalitat al món i la segona causa d'anys de vida perduts a Europa.

La cirrosi també pot causar carcinoma hepatocel·lular, el tipus més freqüent de càncer de fetge, i el principal hàndicap és que aquesta condició es desenvolupa molt lentament i no produeix símptomes. Això fa que, quan es diagnostiquen, estiguin en una fase molt avançada i sense possibilitats d'iniciar un tractament. "Poder identificar de forma primerenca el risc de tenir una fibrosi progressiva al fetge permetria aplicar canvis en l'estil de vida o tractaments preventius", afegeix Ginès.

Cargando
No hay anuncios

Projecte validat en 416.000 persones

El projecte europeu LiverScreen està finançat amb 6 milions d'euros del programa Horizon 2020 i l'objectiu és avaluar el potencial d'una tècnica no invasiva, l'elastografia hepàtica, en el cribatge de les malalties cròniques del fetge. Per elaborar aquest índex de risc, els investigadors es van basar en les dades de 6.400 persones sense malaltia hepàtica coneguda. Alguns d'ells, però, tenien fibrosi hepàtica que només van poder identificar després de sotmetre's a una prova d'elastografia hepàtica, que permet determinar la rigidesa del fetge.

Cargando
No hay anuncios

El valor predictiu d'aquesta eina també es va determinar en una cohort de més de 416.000 participants del Regne Unit sense malaltia hepàtica, als quals se'ls va fer un seguiment de 12 anys. Ara la idea és que aquesta prova es comenci a fer servir en l'àmbit assistencial d'alguns centres sanitaris europeus, entre els quals el Clínic.