Menjar malament fa augmentar el risc de patir depressió
Investigadors catalans defensen tenir en compte la dieta per tractar trastorns mentals
BarcelonaLa depressió és un trastorn mental que té molts factors de risc. Alguns no es poden modificar, com la mateixa genètica o els fets traumàtics que et poden succeir al llarg de la vida. D'altres, en canvi, sí que es poden modificar i tenen un impacte en el risc de desenvolupar depressió o poden ser un factor d'intervenció d'una persona que té depressió. Un exemple és la dieta. Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant d'aquest trastorn, segons un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar.
"És un factor més a tenir en compte. Calen polítiques públiques per millorar la dieta de la ciutadania i incloure la nutrició en els tractaments de la depressió", defensa a l'ARA Camille Lassale, investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar que ha participat en la recerca. La revista European Journal of Nutrition ha publicat l'estudi, que també ha comptat amb la participació del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
Els autors han avaluat quatre tipus d'alimentació: la dieta mediterrània, una dieta per prevenir la hipertensió, una dieta vegetariana i una última recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Totes coincideixen en determinats grups d’aliments, com ara fruita, verdura i llegums, així com en la limitació de la ingesta de carn vermella i aliments processats. Ara bé, Lassale remarca que hi ha diferències en el consum de peix, de lactis i de sucre.
Els investigadors han inclòs més de 3.000 persones a l'estudi, totes registrades al Registre Gironí del Cor (Regicor). Els autors els van fer un seguiment durant sis anys i, al final del període, se’ls va sotmetre a un qüestionari per determinar si presentaven símptomes de depressió. Un 6% (184) en tenien, i menys del 2% patien depressió severa. Segons Lassale, la dieta que més bons resultats va presentar va ser la mediterrània. "S'hauria d'incorporar com a mesura de prevenció dels trastorns de salut mental", insisteix.
A la vegada, una segona anàlisi de les dades amb prop de 5.000 persones, aquesta vegada tenint en compte les dades del programa d’analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), va permetre associar directament dieta i diagnòstic de depressió. El risc de desenvolupar depressió era un 19% més baix si es tenia en compte la dieta saludable proposada per l’OMS.