“Quan deixem de treballar ens surten tots els mals”

Parlem amb la fisioterapeuta Laura Poblet Pedrol sobre les molèsties físiques que arriben amb l'estiu

3 min
La Laura Poblet fotografiada per l'entrevista

BarcelonaLa feina de Laura Poblet Pedrol canvia radicalment quan arriba l’estiu, i no perquè ella s’agafi vacances. El motiu són els nostres cossos, que tot d’una comencen a experimentar dolors sobtats. “És automàtic: quan deixem de treballar, ens surten tots els mals”, sentencia aquesta fisioterapeuta des del local de La Físio, la seva consulta al barri barceloní del Guinardó. La seva agenda dels mesos d’estiu ho confirma: repunt de cites de gent de totes les edats amb mals propis d’aquesta època de l’any.  

Primer capítol: les molèsties als peus, “els grans oblidats de les nostres vides” i els primers en notar les conseqüències de l’arribada de la calor. “El canvi de calçat provoca dolors a molta gent”, explica la fisioterapeuta, que aquest estiu està tractant més casos que anys anteriors de fasciïtis plantars. El problema és que, durant els mesos de fred, les vambes i les sabates tancades han acostumat els nostres peus a no treballar –“A l’anar agafats, gairebé ni es mouen”– i, quan arriba l’estiu, els carreguem de feina.

Hàgim sentit mai molèsties als peus o no, Poblet Pedrol demana que reconsiderem una acció que fem peti qui peti cada any i que ens és tan gustosa: passar-nos al calçat obert quan arriba el bon temps. “Si ens posem sandàlies o xancletes d’un dia per l’altre, el peu patirà, perquè de cop anirà massa poc subjectat i amb una sola més dura i plana; llavors es carregarà la zona i probablement també ens farà mal l’esquena”, exposa. Ara, però, ja s’acaba l’estiu... El consell arriba massa tard? “No, al contrari!”, exclama rient la fisioterapeuta. La solució és enfortir el peu (i el cos en general) durant l’hivern. “Durant els mesos de fred, va bé anar descalços a estones perquè el taló toqui el terra, i fer estiraments i exercicis per enfortir el cos”, diu Poblet Pedrol. I quan torni la calor? “Una opció bona és trobar un calçat intermedi o fer el canvi el més progressivament possible, no d’un dia per l’altre”, aconsella. 

Segon capítol: els mals d’esquena, sobretot a la zona de les cervicals i les lumbars. Aquests dolors també són molt comuns en aquesta època de l’any, però acostumen a aparèixer més tard, quan duem a terme activitats típicament estivals, com ara llegir a la platja, dormir fora de casa, remoure’ns al llit les nits més caloroses o fer trajectes llargs amb cotxe o avió. “Venim de feines estàtiques o amb moviments repetitius, de fer poc exercici... I de cop ens entren moltes ganes de sortir a caminar, de nedar, de viatjar, de fer excursions en bici! Llavors l’esquena, que ha estat onze mesos sense fer gairebé res, protesta: què, ara et penses que no em queixaré?”, sentencia Poblet Pedrol.

Per evitar aquest segon tipus de mals, la fisioterapeuta també té alguns consells. Si t’agrada llegir a la platja, “porta sempre una cadira o algun element que et mantingui l’esquena recta”, i, si te n’oblides, “ves canviant de posició cada pocs minuts a la tovallola, et posis com et posis mai estaràs còmode”. Si vols fer excursions, recorda: “Sigues conscient de les teves limitacions; és a dir, si portes mesos sense entrenar amb regularitat, no vulguis pujar la Pica d’Estats, comença per Collserola –sosté–. I si igualment hi puges, hidrata’t i surt a caminar l'endemà”.

Últim consell, i segurament el més difícil: fes exercici de forma regular, encara que sigui de baixa intensitat. “Al cos no li agrada estar-se quiet! El pilates o el ioga són bones opcions per començar i per mantenir, també sortir a caminar. En realitat, qualsevol exercici que t’agradi és una bona opció; quan t’ho passes bé, generes endorfines i això és el millor tractament per al dolor!”, assegura Poblet Pedrol, conscient que les hores que dediquem a treballar també tenen un impacte directe en la salut dels nostres cossos. "Amb un milió d'euros al banc i asseguts sota una palmera, segurament no tindríem tants dolors!", clama, divertida.

Aquesta fisioterapeuta sempre diu als seus pacients que les molèsties del cos poden ser “habituals”, però mai les hem de considerar “normals”. “Hem de viure sense dolor, sigui estiu o hivern”, conclou.

stats