Entrevista

Adrià Giralt: "Dediquem un 30% del temps a gestionar baixes laborals"

Metge del CAP del barri de la Mina

Doctor Adria Giralt
24/11/2024
3 min

El primer pacient que ha atès feia dies que tossia. L’últim s’havia fet una ferida a la mà. Adrià Giralt (Barcelona, 1991) és metge i treballa al CAP de la Mina, un dels barris més vulnerables de l’àrea metropolitana, però que té un centre d’atenció primària considerat un referent en recerca i en atenció comunitària. 

Si li demano hora avui?

— Crec que tinc un forat la setmana vinent. Amb molts companys hauries d’esperar tres setmanes.

I em veuria 10 minuts?

— És el temps fixat. Tinc 1.400 pacients assignats. I la majoria els conec; pensa que aquí la gent no té mútua. 

Recordar-ne 1.400… és tenir memòria

— És que, a mi, el que m’agrada de la primària és tenir un pacient i seguir-lo tota la vida. El problema és que ara dediquem un 30% del temps a gestionar baixes laborals. 

Quins són els problemes més comuns?

— Obesitat, els baixos recursos porten a mala alimentació. I això acaba sent un problema de diabetis, problemes osteomusculars, artrosi… I tenim la patologia social derivada de la feina que fan. 

Traduïm-ho.

— Estrès o insomni. Problemes que amb una altra feina no tindrien. 

Quines feines fan?

— Moltes dones són cambreres d’hotel. I veig molts estrangers que treballen revisant continguts d’internet, i en surten malament, realment malalts. També ens trobem molts problemes de gent que pot perdre la casa, o famílies senceres que estan compartint pis. 

Si el problema de fons és la pobresa, ¿no hi ha problemes per pagar medicaments?

— Els nostres treballadors socials fan un esforç espectacular. Però sí que ens passa que diguin: "No ho puc pagar". Per exemple, amb cremes laxants o per a hemorroides, que no entren per la Seguretat Social. 

No genera frustració?

— És el pitjor de la feina. Sabem que hi ha coses que no podem canviar, però sí que els podem acompanyar. Som també un refugi. 

El doctor Adrià Giralt.

Per què la Mina?

— Cada dia em sento útil. És un molt bon centre en recerca, i m’agrada la complexitat. És el perfil minero

Què vol dir?

— Aquí tenim gent analfabeta, amb diverses malalties cròniques… t’ha d’agradar. I has de tenir cintura per les situacions difícils. 

Per exemple?

— Pacients que es poden posar violents. L'última vegada que em va passar era perquè una pacient volia que li punxés un medicament, en lloc de prendre la pastilla. O has de lidiar amb els pacients que no t’entenen. 

No t’entenen?

— Literalment. Alguns no parlen català ni castellà, i jo no entenc l’urdú. Venen sempre amb algun familiar que tradueix. Però de vegades tu parles tres minuts i l’altre vint segons. I dius: "A veure, no l'hi estàs explicant tot". 

Recorda el primer dia?

— Vaig veure alguns edificis que em van semblar tètrics. Però ens fan un “passeig comunitari” per conèixer el barri, associacions, etc. És una teràpia de xoc i em va agradar molt per reafirmar que aquí és on vull estar. 

Una cosa que no oblidarà.

— Vaig perdre les ulleres amb les pertinences d’un mort. 

Com?

— Un pacient va tenir una aturada i li vam fer maniobres de reanimació. Recordo que la família ens va demanar que pogués entrar el pare evangelista a dins per veure com ho estàvem gestionant. Però lamentablement va morir. I jo em vaig deixar les ulleres amb les seves coses. 

I?

— Vaig haver de trucar l’endemà a la família. Em queia la cara de vergonya. I em van dir que ho havien llençat tot. 

Tenim prejudicis amb la Mina.

— Continua predominant la fama. Quan dic que treballo a la Mina molta gent diu: "Uau". Clar que és diferent que Sarrià, però tampoc és tan diferent que altres barris de Barcelona. Ho veig amb els gitanos. 

En quin sentit?

— Hi ha coses que sí que passen, com que venen 40 persones perquè se'n visiti un, i que fan gràcia. Però hi ha prejudicis que són mentida. Són entregats, sincers i, si veuen que estàs allà per ajudar-los, et tenen estima. 

Què significa ser metge?

— Mmm… em puc emocionar. 

No passa res.

— Tinc experiències d’haver-me sentit maltractat. I m’agrada que sempre pugui existir algú que et pugui ajudar, guiar, acompanyar. De vegades pregunten coses que no tenen res a veure amb la nostra carrera: “M’he barallat amb el veí de dalt. Què faig?” I ens toca fer de psicòlegs. 

Però es diu que els que tenen més bona nota no escullen primària.

— Necessitem que els polítics hagin trepitjat la primària, crec que no la coneixen i porten molt temps infradotant-la. Això fa que no tingui la fama que es mereix.

Com definiria el barri?

— Autèntic.

stats