Salut

Creen l'atles més complet del càncer colorectal i troben més de 250 possibles gens impulsors

Investigadors britànics i catalans analitzen més de 2.000 tumors per millorar els tractaments

Després de sis anys sense actualitzar les estadístiques, aquest és el primer recurs global disponible sobre l'impacte del càncer.
ARA
07/08/2024
2 min

BarcelonaEl càncer colorectal és el més freqüent al món. Afecta sobretot persones de més de 50 anys i a Espanya es diagnostiquen uns 40.200 casos l’any. La prioritat de la comunitat científica és entendre de quina manera s’origina i com es comporta per poder crear nous tractaments o millorar-ne els existents. Ara un equip liderat per investigadors britànics i amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha dissenyat l’atles genòmic més complet d’aquest càncer, una eina que ha de permetre conèixer els trets definitoris i fins ara indocumentats que promouen el tumor.

Aquest mapa –que és accessible per a tots els investigadors i forma part del projecte britànic 100.000 Genomes– neix de la seqüenciació del conjunt de gens (genoma) més gran feta fins ara, uns 2.023 tumors colorectals. Fins ara, la seqüenciació s’havia limitat a uns pocs casos o s’havien basat en la seqüenciació de l’exoma (la part que codifica les proteïnes) o d’uns centenars de gens concrets. 

Una de les fortaleses d’haver analitzat més de 2.000 tumors, segons es publica a la revista Nature, és la capacitat de detectar característiques poc comunes. Per exemple, s’han identificat més de 250 possibles gens impulsors, alguns dels quals no se sabia que podien estar implicats en aquest tumor ni en altres tipus de càncer. 

L’estudi també ha identificat firmes mutacionals, és a dir combinacions d’alteracions en la seqüència del genoma causades per un mecanisme concret, intern o extern. En concret, l’equip va identificar la signatura mutacional SBS93, d’origen encara desconegut, com una de les més freqüents: és present al voltant del 33% dels casos, sobretot quan afecten edats més primerenques. Fins ara, aquesta alteració s’associava a càncers d’esòfag i estómac.

“Si bé encara no coneixem el mecanisme que causa aquest tumor, hem identificat que això tendeix a passar amb factors d’estil de vida com el consum d’alcohol i tabac, i suggereix que l'SBS93 podria tenir un origen similar”, explica a Efe la investigadora de l’IRB Clàudia Arnedo-Pac. Tant ella com Núria López-Bigas, també investigadora de l’IRB, han participat en la creació de l’eina. Així mateix, l’equip va veure que fins a un 13% dels càncers colorectals presenten mutacions causades per una soca del bacteri Escherichia coli

Classificació tumoral

Els tumors proliferen quan les cèl·lules malignes es reprodueixen de forma anormal, sovint perquè els gens s’alteren. Aquests gens impulsors o drivers només es poden identificar analitzant tot el genoma. Si bé el carcinoma colorectal és una causa freqüent de mortalitat associada al càncer, fins ara no existia una descripció tan completa de les seves característiques genòmiques. De càncers colorectals n’hi ha de tres tipus: càncers amb estabilitat de microsatèl·lits o MSS, que representen el 80% dels casos; càncers amb inestabilitat de microsatèl·lits o MSI, que afecten entre el 15% i el 20% dels pacients, i càncers amb alteracions a les proteïnes que copien o repliquen l’ADN, els minoritaris (1-2% dels casos). 

stats