Salut

Primera pensió d'invalidesa per a una treballadora de la neteja amb covid persistent

Fins ara aquestes resolucions només eren favorables en cas que els afectats fossin professionals sanitaris o de residències

Albert Diumenjó
i Albert Diumenjó

BarcelonaSentència pionera a Catalunya. El jutjat social número 31 de Barcelona ha reconegut la incapacitat permanent en grau total per covid persistent a una treballadora de la neteja d'un centre d'atenció primària (CAP) de Sant Adrià de Besòs que es va contagiar durant la pandèmia. Fins ara només s'havien emès resolucions favorables d'aquest tipus en casos en què l'afectat era un professional sanitari o un treballador de residències de gent gran, però mai per a personal de la neteja i altres rols professionals no sanitaris que treballen en aquests centres de salut. Segons el Col·lectiu Ronda, aquesta resolució "estableix un precedent important".

La denunciant havia acreditat patir covid persistent i fibromiàlgia arran d'haver-se infectat al seu lloc de treball. Ara bé, i tot i que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va apreciar aquestes patologies en un examen fet el desembre del 2022, l'organisme no va reconèixer la incapacitat permanent a la treballadora. Ara, el jutjat social corregeix el seu criteri i condemna la Mutua Fremap a abonar-li el 75% de la base reguladora anual de 16.274,17 euros, és a dir uns 12.000 euros. La resolució considera que les patologies de l'afectada “repercuteixen en el rendiment laboral i al llarg del dia ocasionen un dèficit funcional” i, per això, li desaconsella les feines de mitjà i alt esforç.

Cargando
No hay anuncios

No pot treballar

De fet, el jutjat aprecia la "limitació funcional rellevant que acredita impossibilitat de dur a terme les seves funcions" de neteja i, d'acord amb l'informe mèdic forense, contraindica els "moviments repetits que impliquin la columna vertebral" com ara fregar, recollir papereres i netejar vidres, entre d'altres. 

Cargando
No hay anuncios

El jutge ha donat veracitat al testimoni aportat per la defensa que acreditava el contagi al centre sanitari, malgrat apreciar "la dificultat probatòria" d'aquest fet. També recorda que la normativa específica dictada durant el període d'alarma sanitària com la legislació vigent abans de la pandèmia reconeixen el risc professional per contagi de virus a totes les persones, inclòs el personal no sanitari, que presten els seus serveis a centres assistencials o en l'atenció de malalts.