Coronavirus

La justícia prorroga l'ús del passaport covid i la limitació de grups

El toc de queda decau avui però es mantenen les restriccions en l'oci nocturn i els aforaments en bars i restaurants

M.R.
2 min
Carrers i bars tancats pel confinament

BarcelonaSense toc de queda però amb limitació de grups i ús del passaport covid. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la petició de la Generalitat de mantenir una setmana més –fins al 28 de gener– les restriccions que afecten els drets fonamentals atenent a l'alta incidència que provoca l'òmicron en aquesta sisena onada. De fet, els jutges ratifiquen que com que la situació epidemiològica no ha millorat, les restriccions serviran per protegir el bé comú que és la salut.

Així, a partir d'aquesta mitjanit no hi haurà confinament nocturn, una mesura que ha estat vigent un mes, però continuen vigents la limitació de les reunions a 10 persones, l'ús del passaport covid per entrar als interiors de bars i restaurants i l'aforament del 70% en cerimònies religioses i civils, protegides per la Constitució i, per tant, sotmeses a la protecció especial.

També es mantenen el tancament dels establiments d'oci nocturn i les restriccions sobre els aforaments a l'interior de la restauració, el comerç, les instal·lacions esportives i la cultura, aprovades per la Generalitat i que no requereixen l'aval de la justícia perquè no es considera que atempten contra els drets fonamentals.

Tendència "decreixent"

El tribunal avala la pròrroga de les dues restriccions tenint en compte que el volum de contagis per òmicron encara "és molt elevat", especialment entre els joves i els menors d'edat, "coincidint amb el reinici del curs escolar" i tenint en compte que la pressió hospitalària continua creixent, tot i que de manera més moderada, i encara "té un fort impacte". Avui encara hi ha 2.703 pacients amb covid hospitalitzats, 502 dels quals a l'UCI. Així i tot, l'informe de l'Agència de Salut subratlla que els contagis avancen a un ritme "decreixent" i que la majoria d'indicadors presenten un "alentiment". En aquest sentit, la setmana del 9 al 15 de gener s'han fet 714.110 proves, però el percentatge de positius ha disminuït un 3,5% respecte a la setmana anterior.

Malgrat tot, l'informe admet que encara hi ha actius 982 brots de covid que han afectat 5.476 persones, de les quals 174 han requerit hospitalització i 13 han mort. També s'ha fet el seguiment de 9.670 contactes. "El nombre de brots notificats és molt superior al de les mateixes setmanes del 2021", diu el document, que també recorda que continua creixent el nombre de professionals sanitaris de baixa per covid, fins a arribar a 4.081 el 10 de gener.

stats