Coronavirus

L'EMA comença a avaluar si els menors de 6 a 11 anys poden vacunar-se amb Moderna

L'OMS felicita la campanya de vacunació de Catalunya i la "impressionant" taxa d'adolescents immunitzats

BarcelonaEls menors de 12 anys són l'únic grup de la població que, de moment, no pot vacunar-se contra el covid. A partir d'aquest dimecres, però, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) ha anunciat que comença a avaluar si la vacuna de Moderna és segura (no causa efectes secundaris greus) i eficaç (protegeix contra el virus) per a criatures d'entre sis i onze anys. Fa tres setmanes, l'agència ja va fer el mateix pas amb la vacuna de Pfizer, després que la farmacèutica nord-americana assegurés que els seus assajos clínics amb població a partir dels cinc anys funcionen de manera similar que amb els adults.

L'EMA preveu tenir les conclusions de la revisió de les dades de les farmacèutiques en un termini "aproximat de dos mesos" i a partir d'aquí, en funció de si els resultats són favorables, decidirà si recomana als països comunitaris administrar-les entre la població infantil. Ara bé, l'última paraula la tindrà la Comissió Europea, que és l'encarregada de donar la llicència final. Pfizer confia tenir llum verda abans d'acabar aquest any o, en tot cas, a principis de gener del 2022, mentre que Moderna haurà d'esperar com a mínim fins a mitjans de febrer, aproximadament.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, més de dos terços dels joves de 12 a 19 anys estan vacunats completament. Malgrat l'alt índex de vacunació entre els adolescents, però, els grups escolars confinats a causa del coronavirus han passat de 16 a 28 i afecten prop de 6.000 alumnes i professors, segons les dades que publica diàriament el departament d'Educació. L'escola més afectada és la concertada catòlica Pureza de María, de Sant Cugat del Vallès, on la detecció de 41 positius ha obligat a confinar 348 persones, entre les quals tots els cursos de primària.

Si bé aquesta xifra representa només el 0,04% de totes les classes i està lluny dels 80.000 aïllats a casa que hi havia fa un any, quan encara no hi havia cap vacuna autoritzada, els menors de 15 anys són ara el grup amb una taxa de contagis més elevada. Els últims 14 dies s'han registrat 79 positius per cada 100.000 habitants. El següent grup d'edat més afectat és el que va dels 30 als 49 anys, amb 65 casos.

Cargando
No hay anuncios

"En aquest moment, els menors d'edat són el grup més susceptible al virus perquè els que tenen menys de 12 anys no han tingut l'opció de vacunar-se i o bé han passat la infecció o no estan immunitzats", ha resumit aquest dimecres el coordinador d’hospitalització del covid de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'expert ha admès que és sorprenent aquest increment tan significatiu de casos en l'entorn escolar i ho ha atribuït a la gran circulació del virus en comunitat. I tot i que ha fet una crida a la prudència abans de parlar de sisenes onades, també ha reconegut que no seria forassenyat que els menors de 6 a 12 anys es puguin començar a vacunar quan l'EMA i la Comissió Europea ho autoritzin. "És una opció que s'haurà de pensar", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Europa i les terceres dosis

De moment, les persones de més de 70 anys a Espanya ja estan començant a rebre la tercera dosi de reforç del coronavirus alhora que la vacuna de la grip. L'estratègia d'inocular una dosi extra s'està fent en diferents països europeus per protegir la població més vulnerable davant dels increments de contagis que s'estan registrant. I, de fet, hi ha governs que directament estan abaixant el llindar d'edat per cobrir un percentatge més gran de població, aprofitant que l'EMA no recomana però tampoc censura l'administració d'aquestes dosis en la població general.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia ja ha anunciat que inocularà la tercera dosi a les persones de 40 a 60 anys i França que les persones de 50 a 64 anys necessitaran una tercera dosi per mantenir el certificat covid. A més, Bèlgica és el primer país europeu que arriba a un preacord per administrar la tercera punxada a tothom, si bé s'haurà d'aprovar a finals de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, és evident que el ritme de vacunació s'ha alentit en els últims mesos. A Catalunya, un 74,5% de tota la població (es tenen en compte els menors de 12 anys que no es poden vacunar) està protegida amb pauta completa. La xifra li ha valgut a la Generalitat la felicitació del director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, que aprofitant una visita a Barcelona ha destacat la "impressionant" dada dels adolescents de més de 12 anys vacunats, que ja arriba al 85%.

Cargando
No hay anuncios

A mitja Europa ja es tem una nova onada del covid, però a Espanya i Catalunya es confia que la bona cobertura de la vacuna serveixi per frenar la circulació del virus i, sobretot, per salvaguardar la xarxa sanitària de primària i hospitals, encara afectada per llistes d'espera a causa de les restriccions. No obstant això, gairebé tots els indicadors epidemiològics estan empitjorant lleugerament, segons les dades del departament de Salut: el risc de rebrot es dispara en 13 punts fins a situar-se en 85 (l'1 és el llindar que la pandèmia està fora de control) i la Rt també puja divuit centèsimes fins a l'1,36 i la positivitat de les proves diagnòstiques amb PCR o antígens. La bona notícia és que les UCI resisteixen i es mantenen per sota de la vuitantena d'ingressats.