Coronavirus

El certificat covid guanya pes davant l'increment dels contagis

El Govern prioritzarà el passaport a les restriccions i els experts confien en la vacunació per contenir l'impacte d'una sisena onada

BarcelonaEuropa recorre progressivament a les restriccions per frenar l'acceleració de contagis que ha tornat a convertir el continent en l'epicentre del coronavirus. En el cas de Catalunya, on també n'ha augmentat la circulació i aquesta setmana ja es detecta el doble de positius que fa quinze dies –53 contagis per cada 100.000 habitants–, el Govern no preveu de moment el desplegament de cap mesura per limitar els aforaments o els horaris ni encara menys un tancament generalitzat de la població no vacunada a casa com ja està fent Àustria. Amb tot, i davant l'acceleració dels casos, el comitè d’experts que assessora la Generalitat estudia un ús més extensiu del certificat covid en activitats no essencials, per exemple la restauració o la cultura, com ja es fa a les discoteques o els banquets de casament, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat aquest dilluns des de París que "molt aviat" es coneixeran les conclusions. Tot i que diversos membres d'aquest grup s'han posicionat a favor públicament de la mesura, l'autoritat sanitària ha subratllat que caldrà que la comissió delegada interdepartamental del covid, on estan representades totes les conselleries, en discuteixi la viabilitat, informa Laia Forès.

Entre els defensors d'aquesta mesura hi ha el cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha assenyalat que com més gent hi hagi vacunada, més "controlada" estarà la pandèmia. No es pot descartar que en els espais "amb més risc", com els locals interiors, calgui que els usuaris hi accedeixin vacunats o amb una prova diagnòstica recent per demostrar que no són contagiosos, ha apuntat. I també el cap de secció del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, és partidari d’estendre l’ús del popularment anomenat passaport covid en espais tancats "per reduir el risc de transmissió" abans de prendre decisions més dràstiques. Un argument que també ha esgrimit Argimon: "D'entrada, abans de prendre decisions restrictives pensaríem en el certificat digital; això sí, sempre sota el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia perquè afecta drets i llibertats".

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Jordi Mestres, creu que ampliar l'ús del certificat també pot ser una eina eficaç per augmentar les taxes de vacunació en aquells col·lectius que encara no han fet el pas de rebre la punxada i que tenen entre 30 i 50 anys. "És una opció preferible a fer aïllaments selectius o imposar restriccions més dures, tenint en compte que comença a haver-hi un augment, tot i que no és alarmant", explica. Hi coincideix el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Parc Taulí, Manel Cervantes, que la considera una estratègia "menys lesiva" que les restriccions, però més útil per fomentar la vacunació que per controlar la corba de contagis. "Tot i que pot reduir una mica la circulació en els entorns tancats, també pot generar una falsa sensació de seguretat. Crec que el seu efecte real és molt limitat, però que l'administració en parli és una bona manera de recordar que la pandèmia no s'ha acabat", afirma Cervantes.

Cargando
No hay anuncios

Risc d'ingressar a l'hospital

Els professionals es resisteixen a parlar d’una sisena onada perquè l'augment dels contagis és significatiu, però no disparat, i no s'està traduint en més pressió assistencial. En cas que es produeixi un sisè embat, però, “no hauria de tenir res a veure” amb els anteriors. De fet, bona part dels experts confien que la vacunació ajudi a esmorteir-ne l’impacte, sobretot en l’àmbit hospitalari, perquè redueix (tot i que no elimina) el risc de patir un covid greu. Aquest dilluns hi ha 376 hospitalitzats i 90 malalts crítics i la majoria dels contagis es donen sobretot en les franges menys immunitzades, sigui perquè no es poden vacunar (menors de 12 anys) o perquè la seva cobertura està estancada (dels 30 als 50 anys).

Cargando
No hay anuncios

La investigadora del grup Biocom-SC de la UPC Clara Prats ha alertat que els menors de 70 anys que no es vacunen tenen deu cops més risc d'ingressar per covid que els que sí que estan vacunats. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha concretat que es produeix un ingrés per cada 100.000 vacunats i 10 entre els no vacunats. Estadísticament, però, amb gairebé vuit de cada deu catalans vacunats, i sabent que les vacunes no són infal·libles, les diferències entre estar immunitzat o no s'aniran difuminant. "Al Taulí molts dels malalts que ens arriben estan vacunats però poquíssims es posen greus, i a l’UCI en tenim quatre, dos vacunats i dos no vacunats, tots ells amb més de 68 anys", exemplifica. Cervantes recorda que el gruix de pacients greus es veurà entre els no vacunats, mentre que en planta i a l'atenció primària no hi haurà diferències tan clares per l'estat immunitari.

Cargando
No hay anuncios

La previsió és que els contagis a Catalunya augmentin almenys els pròxims quinze dies, ha avisat Prats. Ara bé, amb un 74,6% de la població amb pauta completa (83,7% si només es tenen en compte les persones que poden rebre la vacuna), està lluny de les xifres de països amb una situació epidemiològica preocupant com Alemanya, amb un 68% de vacunats i 303 casos per cada 100.000 habitants. "Molts dels països que encaren malament el novembre i han hagut de posar restriccions no havien passat pics molt alts en altres mesos", valora Cervantes. Catalunya, en canvi, va viure una cinquena onada a l'estiu inèdita. El metge explica a l'ARA que l'escalada de contagis és evident, així com hi ha una petita pujada en els ingressos, però destaca que no s'està produint un increment de les entrades a crítics ni de les defuncions.