Salut

Consells per cuidar la memòria

Un informe de la Comissió Lancet diu que gairebé la meitat dels casos de demència es podrien prevenir o retardar

Un grup de persones jugant al dominó
3 min
Dossier La memòria Desplega
1
Com funciona la memòria?
2
Europa s'arrisca a quedar-se enrere en la lluita contra l'Alzheimer
3
Viure amb amnèsia
4
"Tenir una memòria fotogràfica també és un problema"
5
“No sabem si els ximpanzés poden recordar episodis de la seva infantesa”
6
Consells per cuidar la memòria

BarcelonaGairebé la meitat dels casos de demència es podrien prevenir o retardar si es tractessin els diferents factors de risc que poden provocar la malaltia. Segons l’última edició de l’informe sobre demència de la comissió de la prestigiosa revista científica The Lancet, publicat a finals de juliol, hi ha diverses maneres de cuidar la memòria i intentar evitar un trastorn cognitiu al llarg dels anys. Aquestes malalties afecten les principals capacitats cognitives com l'aprenentatge, la percepció o l'habilitat de raonament, i la majoria inclouen danys a les parts del cervell que afecten la memòria.

La proporció de persones que pateixen demència està augmentant amb el pas del temps. De fet, l'any 2019 hi havia 57 milions de persones arreu del món que patien un trastorn de demència i, segons explica l'informe de la comissió, es preveu que aquesta xifra augmenti fins als 153 milions d'afectats de cara al 2050. Hi ha diferents factors de risc que poden provocar algun trastorn cognitiu i enguany se n'han afegit dos més a l'estudi: el colesterol alt i la pèrdua de visió. Aquests elements se sumen als elements de risc que ja es coneixien com la inactivitat física, la depressió o el poc contacte social, entre d'altres.

El cap de la unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius del centre de dia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Albert Lladó, explica a l'ARA que per mantenir una bona salut memorística cal dur una vida saludable "en tots els aspectes". "La prevenció és multifactorial, per això és essencial preservar la salut tant física com mental", assegura. També afegeix que les accions per cuidar la memòria haurien de començar d'hora i allargar-se durant tota la vida.

Una vida social activa

L'aïllament és un dels factors de risc que poden desembocar en un trastorn cognitiu, sobretot a mesura que et vas fent gran. Les interaccions socials nodreixen la capacitat memorística i són molt beneficioses per al bon desenvolupament de la ment. "És millor sortir a fer un passeig acompanyat d'algú altre i xerrar, que estar-se tota una tarda sol a casa fent sudokus", explica el doctor Lladó. En aquest sentit, destaca la importància –sobretot en la gent gran– de sortir i relacionar-se amb altres persones mentre es fan activitats de qualsevol mena.

Cuidar la salut física, i també la mental

Fer esport i mantenir una vida activa és igual d'important que cuidar la salut mental. L'ansietat i l'estrès generen símptomes depressius que tenen un greu impacte en la salut mental i, en conseqüència, en el sistema cognitiu. Les pèrdues de memòria són freqüents quan s'està passant una època psicològicament convulsa. Per tant, vetllar per la salut mental és també prevenir qualsevol trastorn cognitiu. D'altra banda, mantenir uns hàbits saludables també és essencial per evitar aquestes malalties: no fumar, no beure alcohol en excés, tenir una dieta equilibrada i fer activitat física és cabdal per disposar d'una memòria àgil.

Posar atenció a les coses

"Sense atenció no hi ha memòria", diu el doctor Lladó. Voler fer moltes coses alhora fa que no s'aconsegueixi fer res posant-hi atenció i, en conseqüència, fa que el cervell no retingui tota la informació possible, per això és important organitzar-se i evitar fonts de distracció. "Intentar veure una pel·lícula amb el mòbil al costat fa que el cervell no es concentri ni en una cosa ni en l'altra", posa d'exemple el doctor. En aquest sentit, fa èmfasi a què s'ha d'anar amb compte amb l'ús de la tecnologia, ja que, tot i que pot ser beneficiosa en alguns casos, abusar-ne pot ser "contraproduent".

Activitats amb valor afegit

Jugar a jocs de taula o llegir són dues activitats que aporten un gran valor afegit a l'entrenament de la memòria. "Tot i que no són activitats imprescindibles, és cert que són molt beneficioses", assegura Lladó. També insisteix en la importància de fer activitats que ens satisfacin i ens mantinguin la ment desperta, ja sigui a través de la lectura, de jocs o d'activitats artístiques.

Voluntat

Amb tot, el doctor assenyala que la voluntat és una de les parts més importants del procés. "Per cuidar la memòria cal seguir molts factors i, al cap i a la fi, mantenir molts hàbits que requereixen un cert ànim que no sempre tenim", expressa. Tot i això, conclou que el primer pas per voler dur una vida cognitiva saludable és ser conscient que cal un esforç i estar disposat a fer-lo.

Dossier La memòria
Vés a l’ÍNDEX
stats