Salut

El confinament va reduir les morts per sobredosi a Catalunya

El 2020 van morir 182 persones per una reacció aguda a les drogues, la xifra més baixa fins ara

El nombre de morts per sobredosi a Europa s’ha disparat en els últims tres anys.
ARA
31/08/2022
2 min

BarcelonaDurant l'any 2020, el de la pandèmia i el confinament més dur, van morir 182 persones per sobredosi a Catalunya, la xifra més baixa des del 2017, quan van començar aquests registres, i per primer cop per sota dels 200 morts. En l'informe de l'indicador de mortalitat RASUPSI (reacció aguda a substàncies psicoactives), que s'ha publicat amb motiu del Dia Internacional de Sensibilització envers la Sobredosi, que se celebra el 31 d'agost, el departament de Salut diu que la davallada del 19% de les morts per aquesta causa d'un any per l'altre (el 2019 n'hi va haver 226) es pot explicar per "l'impacte" de la pandèmia. "Tot i que les persones amb dependència són força resilients als canvis en el seu consum per raons contextuals, sí que les interferències en el mercat, canvis en les dinàmiques socials i potser les limitacions en les investigacions forenses han pogut ser factors que hagin influït en aquest canvi de tendència", diu l'informe. El que també es pot relacionar amb la pandèmia, en aquest cas amb l'impacte emocional del confinament, és l'increment del 2,5% de les morts amb evidència de suïcidi. De les 182 morts, 20 presenten evidències de suïcidi.

L'informe no recull canvis significatius pel que fa al sexe –el 80% dels que van morir per sobredosi són homes–, l'edat –la mitjana d'edat es manté cap als 44 anys– o el lloc de la mort –dues de cada tres víctimes van morir a casa–, i tampoc pel que fa als patrons de comportament. D'una banda, tot i que quan es parla de sobredosi normalment s'atribueix a persones que s'injecten drogues, l'informe posa de manifest que només en un 10% de les morts hi ha signes de punxada. I, de l'altra, també es manté el patró de policonsum, perquè en el 74% de les morts hi ha presència de múltiples drogues a l'organisme, sobretot cocaïna (63% dels casos), opiacis (60%), hipnosedants (48%) i alcohol (41%).

Tenint en compte que en un 50% de les morts hi havia una patologia prèvia, que en un 63% dels casos hi ha hagut presència de cocaïna i l'alta prevalença de les patologies cardiovasculars, l'informe apunta que cal "estudiar més a fons" aquesta vinculació. Sobre la prevenció, l'estudi proposa fer èmfasi en mesures educatives de prevenció del suïcidi i de disponibilitat de buprenorfina, un opiaci més segur per evitar sobredosis. El departament de Salut recorda que conèixer els riscos i els símptomes d'una sobredosi (inconsciència, insuficiència respiratòria, coloració blava de la pell...) pot ser determinant per prevenir la mort. Cal posar la persona en posició lateral i trucar immediatament al 112.

stats