Salut

Ja pots vacunar el teu nadó contra la bronquiolitis: tot el que has de saber

Salut calcula que pot reduir un 80% la incidència de la malaltia

Un nadó rep l’anticòs contra el virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis, al CAP Maragall, de Barcelona.   Data de publicació: dilluns 02 d’octubre del 2023, 12:33  Localització: Barcelona  Autor: Laura Fíguls
02/10/2023
3 min

BarcelonaTots els nadons nascuts a partir de l'1 d'abril del 2023 (i els infants prematurs o amb afectacions pulmonars greus que tenen menys d'un any) poden vacunar-se contra la bronquiolitis en qualsevol centre d'atenció primària (CAP) a partir d'aquest dilluns. El departament de Salut comença a immunitzar aquesta setmana els infants davant d'una infecció respiratòria que només l'any passat va afectar 7.500 criatures, un miler de les quals van haver de ser hospitalitzades. De fet, formalment el que s'inocula als petits no és una vacuna perquè es tracta d'injectar defenses i no el virus. Les famílies rebran un missatge al telèfon mòbil per poder demanar hora telefònicament o a través de l'app La Meva Salut, i els infants que neixin a partir de divendres la rebran directament a l'hospital durant els primers dies de vida. T'expliquem tot el que has de saber de la campanya d'immunització:

1.

Què és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una infecció respiratòria freqüent en infants menors de dos anys, especialment durant els mesos freds de l'any. La malaltia produeix una inflamació dels bronquíols, que són els conductes més petits que s’encarreguen de transportar l’oxigen pels pulmons des dels bronquis fins als alvèols. Aquesta inflamació provoca que es formin mocs, de manera que l’aire té dificultats per entrar i sortir dels pulmons. Els nadons que la contrauen no només tenen risc de desenvolupar un quadre respiratori greu que obligui a ingressar-los a l'hospital, sinó que també pot comportar que desenvolupin sibilàncies respiratòries o bronquitis de repetició els primers anys de vida.

L'objectiu de la immunització és reduir l'impacte d'aquesta malaltia (causada majoritàriament per infecció del virus respiratori sincicial, VRS), que afecta sobretot els nadons de menys de sis mesos. Segons els estudis en l'àmbit europeu, la immunització pot ajudar a reduir un 80% l'impacte del virus, amb el que això suposa per a la salut dels menors, l'"angoixa" que el contagi genera entre les famílies i el "tensionament" dels serveis hospitalaris i d'atenció primària, ha explicat aquest matí el conseller de Salut, Manel Balcells.

2.

A qui va dirigida la campanya d'immunització?

A tots els infants nascuts entre l'1 d'abril del 2023 i l'1 de març del 2024. Els que ja han nascut es poden vacunar al seu CAP, mentre que els nadons que arribin al món a partir de divendres la podran rebre directament a l'hospital, durant els primers dies de vida. Salut ha adquirit 65.000 dosis comptant que la xifra estimada de naixements en aquest període és d'uns 55.000 infants. I en reserva la resta per a nadons prematurs o criatures amb alguna afecció pulmonar de menys d'un any, que també es podran beneficiar de la immunització.

3.

Si el meu nadó té més de sis mesos pot rebre la punxada?

La primera campanya d'immunització es reserva per als nadons de fins a sis mesos perquè Salut considera que els nens que ja tenen més de mig any de vida poden haver estat en contacte amb el virus la tardor i hivern passats –que és quan més circulen els VRS–. Per tant, podrien haver adquirit aquestes defenses de manera natural. Els infants prematurs o amb afeccions pulmonars de fins a dotze mesos també poden rebre la punxada. De fet, en alguns dels casos rebran dues injeccions, una d'elles al cap d'uns mesos i com a reforç.

4.

Quantes dosis són?

Les defenses contra els VRS s'inoculen en una sola dosi i la seva protecció dura uns cinc mesos. Es considera que –tret de casos excepcionals– els nadons només necessiten una sola dosi, perquè quan tornin a arribar els mesos de més incidència per VRS (tardor i hivern) aquestes criatures seran més grans i, per tant, ja tindran prou defenses contra les bronquiolitis.

5.

On es punxa l'infant, pot fer-li reacció?

La injecció és líquida i es punxa a la cuixa del nadó. Com la majoria de les vacunes, pot provocar una petita inflor a la zona on es rep la punxada "o una lleu granissada", explicava la pediatra Carla Corberó aquest dilluns.

6.

Si posen la vacuna al meu fill, ja no podrà infectar-se?

La immunització no protegeix completament els nadons dels VRS, però sí que redueix la possibilitat de complicacions en cas de desenvolupar una infecció respiratòria. Només l'any passat va caldre hospitalitzar 1.058 nadons per bronquiolitis i 396 van requerir un ingrés a la unitat de cures intensives (UCI) neonatal. A més, segons Balcells un 25% de les bronquiolitis en infants d'aquesta edat acaben convertint-se en una pneumònia. "Esperem que serveixi per reduir els ingressos més greus, la càrrega assistencial, l'angoixa i les conseqüències que genera als infants que pateixen bronquiolitis. Esperem que la majoria de les famílies vacunin", deia Corberó.

stats