Salut

Un de cada cinc casos de depressió s'atribueix a l’estrès laboral

Un estudi constata que reduint els abusos infantils o el sobrepès també s'evitarien trastorns mentals

El 'burnout' en general es reconeix quan és causat per la feina, però l'estrès crònic pot tenir moltes causes.
ARA
05/07/2022
2 min

BarcelonaActualment un 20% de la població té un trastorn mental, però, ¿n'hi hauria menys si millorés el nostre estil de vida? Aquesta és la pregunta que han intentat respondre un grup d'investigadors europeus, tenint en compte que una bona salut mental depèn de característiques genètiques però també ambientals, com l'entorn, la família o el nivell econòmic. Segons l'estudi que han publicat a la revista Molecular Psychiatry, l'estrès laboral és un dels factors que més incideix a l'hora de tenir depressió: si s'aconseguís minimitzar l'estrès laboral (des del 2019 és oficialment una malaltia), es reduirien un 18% els casos de trastorns depressius. En altres paraules, amb menys estrès laboral es pot evitar un de cada cinc casos de depressió.

L'estudi l'ha coordinat Joaquim Raduà, cap del grup Imatge dels Trastorns Relacionats amb l'Estat d'Ànim i l'Ansietat (IMARD) de l’IDIBAPS i investigador del CIBERSAM; Elena Dragioti, de la Universitat de Linköping (Suècia), i Paolo Fusar-Pol, del King’s College London. També hi ha participat Celso Arango, de l’Hospital Gregorio Marañón i del CIBERSAM. Els investigadors han calculat la fracció atribuïble poblacional per mesurar quin percentatge dels casos d'un trastorn es poden atribuir a un factor de risc concret.

De fet, segons diuen els autors, els trastorns mentals són multifactorials, és a dir, depenen de la combinació de múltiples factors: genètics, biològics, psicològics i ambientals. A banda de les causes no modificables en les persones que tenen un trastorn, diversos estudis han identificat nombrosos factors de risc modificables involucrats en la seva aparició, com per exemple els associats a l’estil de vida o la societat. Però no se sap quants trastorns es podrien prevenir modificant aquests factors de risc. “En molts aspectes, vivim en una societat de benestar. Però malgrat aquesta aparent bonança, al voltant d’una de cada cinc persones té actualment un trastorn mental”, explica Joaquim Raduà. “La pregunta és si hi hauria menys trastorns mentals si milloréssim la societat i l'estil de vida”, afegeix.

L'impacte dels abusos o el sobrepès

Així, més enllà de l'estrès laboral, també han mesurat com impacten en la salut mental els successos traumàtics en la infància, com ara l'assetjament escolar, o l'exercici físic. I els resultats són força clars. Per exemple, reduint les adversitats infantils es podria evitar un de cada tres casos d’esquizofrènia, i reduint els abusos infantils, un de cada sis casos de depressió. Fer més exercici podria evitar un de cada sis casos d’Alzheimer i reduir l'excés de greixos a la sang podria evitar un 10% dels casos de depressió, mentre que no tenir sobrepès abans o durant l'embaràs permetria evitar un de cada quinze casos d’autisme en els fills.

Per tant, reduint les adversitats i els abusos en la infància i l’estrès laboral de gran, fent més exercici físic i controlant la dieta i el pes es podria evitar una part molt important dels trastorns mentals. “Això significa que podríem evitar que milions de persones desenvolupin trastorns mentals. Però també significa que molts trastorns, probablement la majoria, hi continuarien sent. Per això és tan important dedicar més recursos a la investigació en salut mental per crear tractaments que millorin més efectivament la qualitat de vida de les persones amb un d’aquests trastorns”, conclouen els autors.

stats