Vacunació covid

La ciència dona la raó a les dones: la vacuna del covid sí que pot alterar temporalment la regla

Múltiples estudis demostren que la vacunació provoca canvis lleus en la durada dels cicles, però els motius encara s'investiguen

BarcelonaLes sospites sobre si les vacunes anticovid alteren els cicles menstruals van començar l'estiu passat, a mesura que l'accés a les punxades es va generalitzar entre dones en edat de tenir la regla. Primer es compartien en petit comitè i a les xarxes socials, però poc després van començar a arribar a les consultes casos de menstruacions més llargues o més curtes de l'habitual, que arribaven inesperadament o amb un sagnat més abundant. Fins i tot dones amb menopausa i sense cap patologia, que prenen anticonceptius per eliminar l'ovulació o en teràpia hormonal masculinitzant asseguraven haver sagnat. I totes arribaven a una mateixa conclusió: l'únic element diferencial era que s'havien vacunat. Mentre creixien els dubtes i els casos, tant ginecòlegs com autoritats sanitàries es limitaven a dir que no es podia establir una relació causal i que els cicles menstruals tenen moltes variacions de manera natural, per exemple per l'estrès. A més, tampoc no es considerava un possible efecte secundari perquè cap assaig havia tingut en compte aquesta variable, malgrat que la meitat dels voluntaris i dels potencials usuaris eren dones. Era la paraula de totes aquestes dones, que afirmaven conèixer prou bé els seus cossos, contra la dels experts. I ara la ciència els ha donat la raó: múltiples estudis amb milers de participants han demostrat que la vacunació contra el covid altera els cicles menstruals; en gairebé tots els casos, de manera transitòria i reversible.

L'evidència apunta que les vacunes allarguen temporalment la menstruació o donen lloc a períodes més intensos, si bé la durada d'aquesta anomalia no acostuma a excedir els dos mesos. Aquesta és la conclusió a què arriba la revista Science, que ha fet una revisió de la investigació feta fins ara en diversos països del món. L'informe, escrit per Victoria Male, del departament de Metabolisme, Digestió i Reproducció de l'Imperial College de Londres, assegura que els resultats són "notablement consistents", sobretot pel que fa a l'augment de la durada del cicle menstrual i, en menor mesura, al sagnat intens postvacunació. "La gran variabilitat intrapersonal de la regla en dones, tant pel que fa a la durabilitat com a l'abundància de sagnat, va dificultar que s'establís una relació causal d'entrada. A les consultes observàvem aquests canvis, però per fi s'ha fet una revisió tan aclaridora i amb un volum de dades tant nombrós com fiable", planteja la metge adjunta del servei d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital del Mar, Gemma Mancebo, que no ha participat en l'estudi. 

Cargando
No hay anuncios

El camí per confirmar aquest nexe no ha sigut fàcil. Com que la majoria de les vacunes s'administren durant la infància, abans que les noies tinguin la menstruació per primer cop, aquesta variable no s'inclou sistemàticament en els assajos, la qual cosa crea un problema de desigualtat en la investigació clínica en què les dones són les damnificades. Cap de les farmacèutiques implicades va analitzar mai l'impacte que podien tenir les vacunes anticovid en la regla de les dones. "Els canvis a la menstruació ni tan sols apareixen als qüestionaris d'efectes secundaris. A una setmana vista, la dona encara pot recordar aquests canvis, però més tard poden passar desapercebuts", afirma Mancebo, que afegeix que aleshores s'intentava tranquil·litzar les pacients a partir de la lògica i no d'una base científica. "Ara ja la tenim", puntualitza. 

Cargando
No hay anuncios

La majoria de les dades que s'han fet servir per analitzar aquesta problemàtica provenen dels Estats Units i del Regne Unit, dos països amb uns sistemes de reporting d'efectes secundaris molt potents, i a partir de la recopilació d'experiències personals. El nord-americà va rebre més d'11.000 informes de canvis menstruals i sagnats vaginals inesperats fins a l'abril del 2022, i el britànic més de 50.000 en el mateix període. Ara bé, en un primer moment la comunitat científica considerava que aquests sistemes no estan dissenyats per detectar un augment d'esdeveniments no greus i freqüents com aquests. "Els cicles menstruals varien de manera natural, un repte particular va ser determinar fins a quin punt, si n'hi havia, els canvis informats es podien atribuir a la vacunació contra el covid-19", afirma Male, autora de la publicació a Science, que afegeix que la desinformació va dissuadir algunes dones de vacunar-se per por a problemes de fertilitat.

Degoteig d'evidències

Les causes d'aquesta interacció entre el cicle menstrual i les vacunes encara no estan del tot definides, però Male destaca dues hipòtesis. Una d'elles podria ser l'impacte de les citocines que es produeixen després de la vacunació en la senyalització que es produeix entre la glàndula pituïtària, l'hipotàlem i els ovaris. Una altra possibilitat, diu, és que les vacunes tinguin un impacte encara desconegut sobre les cèl·lules immunitàries que estan implicades en la reparació dels teixits del revestiment de l'úter. En definitiva, seria el resultat de la resposta immunitària davant la vacunació i no tant per un component de les vacunes.

Cargando
No hay anuncios

A preguntes de l'ARA, la ginecòloga de la Vall d'Hebron Lidia Illán planteja que la causa es podria trobar més en un augment de les prostaglandines a l'endometri, i no pas a les hormones, després de la vacunació, que fa que l'endometri es desescami d'una manera diferent. Anteriorment, s'havia informat de canvis menstruals inesperats en les vacunes de la febre tifoide, l'hepatitis B o la del virus del papil·loma humà (VPH). "Però fins ara mai havíem viscut una vacunació massiva en edat fèrtil, de manera que no hi havia gaire per comparar", afirma.

Cargando
No hay anuncios

La recopilació d'experiències ha sigut un recurs clau a l'hora d'evidenciar la vinculació entre la vacuna i l'alteració menstrual. Un exemple és l'enquesta de l'antropòloga de la Universitat Tulane (Estats Units) Katharine Lee, que a partir de 40.000 dones i persones de gènere divers va constatar que un 42% de les entrevistades havien reportat sagnats més abundants després de la vacunació; o que el 71% de les que prenien anticonceptius que eliminaven l'ovulació, el 66% de les dones postmenopàusiques i el 39% de les persones que reben teràpia hormonal masculinitzant havien patit hemorràgies sobtades i inesperades. 

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels estudis inclosos en la revisió és el que s'ha fet amb 4.000 usuàries de l'aplicació de seguiment menstrual Natural Cycles. En aquest cas, el 60% de les dones estaven vacunades i després de la primera dosi no van notar cap efecte rellevant. Amb la segona dosi, van notificar que la durada del cicle augmentava uns 0,45 dies, i si les dues dosis de la vacuna les havien rebut en un mateix cicle, la regla durava fins a 2,32 dies més. És a dir, la vacuna allargava els cicles entre un i dos dies. La bona notícia és que en tots els casos es va observar una tornada a la normalitat en un màxim de dues ovulacions, sense repercussions.