Centaure, la nova subvariant de l'òmicron detectada ja en 10 països

L'EMA ultima les noves vacunes contra el covid, que haurien de servir de reforç al setembre

Un treballador a la ciutat índia de Calcuta, un dels llocs més tocats per la forta onada de coronavirus que viu el país.
N.V.
08/07/2022
2 min

BarcelonaEl covid-19 no ha deixat de mutar des que va aparèixer. Primer va ser la variant delta, després l'òmicron, i a partir d'aquí una sèrie de subvariants que, les últimes setmanes, han sigut les responsables de tornar a descontrolar l'onada de contagis, la setena. A Catalunya les variants predominants són l'òmicron tradicional (la BA.2) i la seva subvariant BA.5. Aquests dos tipus representen actualment el 90% de les mostres seqüenciades.

Però hi ha una nova subvariant que comença a estendre's a nivell mundial i que ja ha despertat l'interès dels científics. Es tracta de l'òmicron BA.2.75, batejada com a centaure, que ja s'ha detectat en una desena de països (entre els quals encara no hi ha Espanya) i que avança ràpidament. A l'Índia, per exemple, ja representa el 20% de tots els contagis segons els càlculs de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS. Els experts estudien ara la capacitat de transmissibilitat i contagi d'aquesta nova subvariant per preveure l'impacte que pot arribar a tenir, però de moment encara no l'han classificat com a "preocupant", tot i que sí que en segueixen de prop l'evolució.

En conjunt, entre totes les variants i a nivell mundial, el nombre de nous casos setmanals ha augmentat per quarta setmana consecutiva, després d'haver seguit una tendència a la baixa que es mantenia des del mes de març passat. L'última setmana de juny, però, l'OMS va reportar 4,6 milions de nous contagis, una xifra similar a la de la setmana anterior.

Paral·lelament, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat aquest dijous que està ultimant els detalls per donar el vistiplau a les noves vacunes contra el coronavirus. La nova vacuna es podria aprovar definitivament al setembre i serviria com a dosi de reforç. El fet és que les primeres dades preliminars evidencien que les vacunes d'ARNm que incorporen la variant d'òmicron (la genèrica) poden augmentar la protecció davant del covid-19 quan es fan servir com un reforç. Així ho ha assegurat el cap d'amenaces sanitàries i estratègia de vacunes de l'EMA, Marco Cavaleri. A més, les vacunes que combinen dues soques del virus són encara més eficients segons les autoritats europees.

"Les vacunes que inclouen altres variants també es podrien considerar reforços si les dades dels assajos clínics demostren un nivell adequat de neutralització contra òmicron i altres variants d'interès", ha dit el membre de l'EMA. En aquest sentit, Cavaleri ha recordat que l'agència està en "contacte estret" amb els fabricants de vacunes. "Estem també treballant amb les autoritats nacionals de salut pública per identificar les millors estratègies de vacunació per fer front a noves onades de contagis", ha afegit.

Les UCI, "estables"

A Espanya la ministra de Sanitat, Carolina Darias, s'ha referit a l'augment de la incidència acumulada de coronavirus de les últimes setmanes i ha assegurat que, tot i que actualment estem en un moment d'"ascens" –a conseqüència de la variant òmicron i les subvariants més esteses aquí, la BA.4 i BA.5.–, la malaltia no té implicacions més greus. De fet, Darias ha afirmat que la situació està monitoritzada i que els "indicadors més sensibles", com el de l'ocupació de les UCI, "es mantenen estables".

stats