Salut

Catalunya vacunarà els nois de sisè de primària del virus del papil·loma humà

Fins ara només es recomanava a noies perquè es prioritzava la protecció davant del càncer de cèrvix

Els nous  hàbits sexuals entre els joves contribueixen a aquest increment  del virus del papil·loma humà.
4 min

BarcelonaCanvi significatiu en la prevenció de les infeccions de transmissió sexual en edats primerenques. A partir de l'any que ve Catalunya inclourà els nois d'11 a 12 anys en el pla de vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH), una cobertura gratuïta que fins ara només s'oferia a les noies d'aquesta edat i a algunes persones amb condicions de risc, com homes homosexuals de fins a 26 anys i dones que han superat un càncer de cèrvix per evitar recaigudes. El curs que ve, però, la recomanació s'estendrà a tots els estudiants de sexe masculí en les mateixes condicions que les seves companyes: se'ls oferiran dues dosis a sisè de primària, l'any a partir del qual es considera que els adolescents comencen a tenir relacions sexuals, amb sis mesos de diferència entre les injeccions. “Era una de les necessitats que teníem per cobrir”, ha defensat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha afegit que les vacunacions ajuden a reduir “les desigualtats”.

Creure que els homes són immunes a aquest virus és fals i, atesa aquesta realitat, i seguint les petjades d'altres països com Alemanya o Itàlia, el departament de Salut ha inclòs els nois el seu programa de vacunació per "garantir la protecció enfront de la infecció del VPH amb equitat". És el primer territori de l'Estat que ho fa. De fet, i després de molts anys de reivindicació per part d'experts per oferir de manera gratuïta la vacuna del VPH als nois –fins ara, si la volien, havien de pagar 300 euros a la farmàcia– perquè tenen un paper actiu en la transmissió, el 19 d’abril Salut va presentar la proposta de vacunació universal, també per als nois, al Consell Assessor de Vacunacions de Catalunya.

Després de rebre llum verda, Salut ha informat aquest dilluns que ja ha començat a comprar vacunes contra el VPH (nonavalents) per fer front a l'augment de demanda: s'ha previst l'adquisició de 175.000 dosis, unes 70.000 per a ells, per al curs vinent. L'any que ve es dedicaran 8,2 milions d’euros a aquesta estratègia, 3 milions d'euros més.

“El VPH circula molt, vacunar també els nois és una bona mesura de salut pública”, resumeix el director del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS), Jordi Baroja, que valora positivament l’anunci de Salut. L'expert qualifica de “lògic” el pas que ha fet el departament per protegir “l’altra meitat de la població” del risc de transmissió del VPH: "Hi havia la demanda històrica per fer-ho i arriba tot just en un moment en què s’han esvaït tots els dubtes que podia generar en els seus inicis la vacunació de les noies sobre seguretat, durada de la protecció i eficàcia", afirma.

Les dades així ho corroboren: a Catalunya, la vacunació en noies als 11 i 12 anys va començar a implementar-se l'any 2007 i tot i que protegeixen només contra nou dels més de 100 tipus de VPH que existeixen, s'han reduït en més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d’entre 16 i 19 anys. A més, l'adhesió de les famílies al programa és elevada, ja que només l'any 2021 el percentatge de noies potencials que es van vacunar va ser del 86%.

Protecció indirecta per a ells

Les vacunes protegeixen en un 90% dels casos contra el càncer de coll uterí i en un 90% de les berrugues anogenitals. Aquesta vacunació exclusivament en noies ha donat protecció indirecta a nois i homes que tenen sexe amb dones, amb la reducció de fins al 6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades que tenen relacions amb altres dones. De fet, epidemiològicament, té més relació causal el VPH amb el càncer de cèrvix que el tabaquisme amb el càncer de pulmó i els tumors que s'associen al virus afecten en un 94% les dones. Si fins ara només s'incloïen les noies en el programa de vacunació és, precisament, per un criteri de cost i eficiència. Cada vegada més, però, s'ha vist que el VPH també pot ser precursor de tumors anals, de penis i orofaringes i, per tant, el fet de vacunar-les únicament a elles fa que la prevenció tingui un abast limitat.

S’estima que fins al 90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida el VPH, sigui per haver mantingut relacions sexuals de qualsevol tipus, com el coit o el sexe oral, o per haver compartit objectes en contacte amb secrecions de mucoses infectades, com ara les joguines sexuals. Malgrat la seva incidència global, és una infecció silenciosa, asimptomàtica en el 90% dels casos, i sovint desconeguda fins i tot per als que la pateixen. I per bé que el preservatiu redueix l'exposició al virus en un 70% dels casos, no és infal·lible: hi ha zones que els condons no cobreixen, com ara l'escrot o la vulva, i que queden desprotegides. La bona notícia és que a la gran majoria d'infectats no els causarà cap problema, tret de les molestes però benignes berrugues genitals. “Hi ha tot una sèrie de càncers que estan relacionats amb el virus del papil·loma, que és condició necessària, no suficient. En la majoria de casos es resol per un mateix, però en algunes ocasions persisteix”, ha explicat  la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en declaracions a l'ACN.

Ara bé, Baroja planteja que caldrà esperar si el grau d’acceptació entre les famílies de les noies es reprodueix també en el cas dels nois. A més, admet que ara Salut Pública ha de vigilar si l’impacte positiu de la vacunació compensa la despesa. “A més, l’administració no pot desatendre la inversió en els cribatges, no només de VPH, sinó de totes les infeccions de transmissió sexual, i això passa per enfortir l’atenció primària”, ha destacat el director del CJAS.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar l’any 2018 l’estratègia europea de la salut dels homes, on es recomanava la promoció del paper d’adolescents i homes en polítiques, programes i serveis relacionats amb les ITS, i la Comissió Europea, dins del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, exposa que la vacunació és una eina per a la lluita contra el càncer. La Comissió Europea incentiva els estats membres a ampliar la vacunació contra el VPH en nois i noies.

stats