Salut

Catalunya vacunarà els més petits contra la bronquiolitis, la grip i la meningitis a partir de la tardor

Salut espera que la introducció d'aquestes vacunes provoqui un "canvi de paradigma" al sistema sanitari

Vacunació nens
27/07/2023
3 min

BarcelonaCatalunya vacunarà contra la grip, de forma gratuïta, els infants d'entre sis mesos i cinc anys, i contra el virus sincicial respiratori (VRS) –el causant de la majoria de bronquiolitis– els nadons menors de sis mesos, a partir d'aquest mateix octubre. A més, al calendari de vacunació del sistema públic també hi entrarà a partir d'ara una nova vacuna contra la meningitis que cobrirà totes les variants d'aquesta malaltia per als més petits.

Segons han explicat aquest dijous el conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a banda d'aquestes tres vacunes per als infants, el nou calendari de vacunació també incorpora una quarta millora: l'ampliació d'edat de la vacuna contra l'herpes Zòster. Fins ara s'administrava dels 65 als 80 anys, mentre que el nou calendari preveu continuar aplicant-la fins més enllà dels 90 anys, per millorar la qualitat de vida de les persones més grans, que són les que pateixen pitjors efectes de la malaltia si la contrauen.

Segons Salut, tots aquests canvis en el catàleg de vacunació situen el sistema català "com un exemple envejable", però també suposen un gran esforç d'inversió. Aquests són els detalls:

1.

El VRS, el virus de la bronquiolitis

La protecció dels més petits contra el virus que provoca les bronquiolitis (el VSR) és, segons Balcells i Cabezas, el que suposarà "un canvi de paradigma més gran, tant per a les famílies com per al sistema sanitari". L'epidèmia anual d'aquest virus provoca problemes respiratoris en molts nadons que sovint poden ser greus en els menors de sis mesos o els prematurs, que poden necessitar ingrés a les unitats de cures intensives. No hi ha cap tractament específic, només de suport, i per això el departament confia que els 14,1 milions d'euros que costaran aquestes vacunes es veuran compensats clarament per l'alleugeriment de casos i la no saturació del sistema.

La punxada inocularà directament un anticòs que dificulta que el virus entri a les cèl·lules, amb una eficàcia d'entre el 75 i el 80%. Es tracta d'una immunització amb molt pocs efectes secundaris: "Potser alguna lleugera erupció o febreta", ha dit Cabezas. La protecció d'aquesta dosi dura 4 mesos; per tant, s'aplicarà a tots els menors de sis mesos a partir de l'octubre, l'època en la qual comença a circular el virus. Als nounats se'ls vacunarà directament a l'hospital on neixin.

2.

La grip

Uns quinze dies després del pic de VSR acostuma a arribar el virus de la grip. Per això Salut també ha decidit vacunar tots els infants d'entre sis mesos i cinc anys. Aquesta vacuna també s'integra al calendari anual a partir de l'octubre, amb una dosi única. "La grip provoca cada any unes quatre mil hospitalitzacions, 800 casos són greus, 250 acaben a l'UCI i hi ha 8 morts a l'any. El 95% dels que moren tenen menys de 5 anys", ha especificat Cabezas.

El membre del Consell Assessor de Vacunacions i de la Societat Catalana de Pediatria, Pepe Serrano, ha explicat a més que els nens són clars vectors de transmissió de la grip. "L’epidèmia comença a les escoles i a les llars d'infants, i quan tenim les corbes amunt en nens sabem que al cap d'uns dies passa cap als adults i comença l'epidèmia dels grans", ha explicat. Tot i això, fins ara només es vacunava els petits considerats d'alt risc per altres patologies.

3.

La meningitis tetravalent

A Catalunya només es protegia els nadons de la meningitis C des de l'any 1997. L'any 2000 es va incloure al calendari també una dosi addicional als 11 o 12 anys, i el 2022 també va entrar al catàleg la Bexero, la vacuna que protegeix de la meningitis B i que fins aleshores era de pagament. Ara, la dosi inicial dels nadons es canvia i passa a cobrir no només la variant C sinó també l'A, la C, la W i la Y. La B es manté coberta per la Bexero. "Així obtenim la protecció màxima en relació amb aquesta malaltia", ha apuntat Cabezas. Les incorporacions de la grip i la meningitis tetravalent al calendari suposen una despesa conjunta d'1,77 milions.

4.

L'Herpes Zòster

Finalment, les novetats del calendari de vacunació també inclouen una millora en la protecció contra l'herpes Zòster, coneguda en castellà com la malaltia de la culebrilla, per la forma que adquireix l'erupció. És, segons el mateix conseller, un virus que provoca molt de mal i molèsties, i minva significativament la qualitat de vida de les persones més grans. L'any passat es va incloure al calendari per als ciutadans d'entre 65 i 80 anys, i ara s'amplia més enllà dels 90. Això suposarà una despesa de 17,5 milions. "No són gens barates, però es fa l'esforç en les persones més grans i les que reben tractaments immunodepressors o han patit més de dos episodis", ha conclòs Balcells.

stats