Salut

Catalunya es mulla un any més per "la malaltia de les mil cares"

Unes 600 piscines col·laboren amb la Fundació Esclerosi Múltiple per recaptar fons i millorar la qualitat de vida dels malalts

Mar Bermúdez i Jiménez
i Mar Bermúdez i Jiménez

BarcelonaAquest diumenge Catalunya es mulla. Ho fa per ajudar persones com l'Enric Riera, de 33 anys i que viu amb esclerosi múltiple des dels 12, tot i que de forma conscient des dels 17. "Els meus pares no em van dir què tenia fins que vaig fer 17 anys", explica l'Enric a l'ARA. Aleshores, va haver de fer tota una recerca per entendre la seva malaltia. Acostar aquesta realitat a la societat és un dels objectius de la iniciativaMulla't, impulsada per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), que, des de fa 29 anys, mobilitza la població per generar consciència i recaptar fons.

La Rosa Masriera, presidenta de la FEM, defineix l'esclerosi múltiple com "la malaltia de les mil cares", perquè "és molt variada": les experiències i vivències són molt diferents segons el pacient. De la malaltia "se'n comença a parlar, però cal treballar per fer-la més del nostre dia a dia", assegura l'Enric. Per a ell, iniciatives com el Mulla't són claus per socialitzar amb altres persones que comparteixen aquesta realitat. "Connectem una mica entre nosaltres: <>, <>, per no deixar de banda l'esclerosi múltiple, perquè és part de nosaltres i és el més normal del món que en parlem", explica l'Enric. La iniciativa Mulla't ha aconseguit aquest any una col·laboració rècord amb 600 piscines arreu del territori, que diumenge organitzaran activitats al llarg del dia i es mullaran per la causa. El llistat es pot trobar al web del Mulla't, on també es poden fer donacions en línia. L'Enric passarà el diumenge al Club Atlètic Barceloneta.

Cargando
No hay anuncios

Des de la FEM expliquen que totes les accions d'acompanyament i millora de la qualitat de vida només són possibles amb recursos, i per això és clau la recollida de fons. La part on hi ha més mancances és la social: "Tenim moltes limitacions encara per poder donar ajudes per a assistents personals per a les persones que ja tenen una discapacitat funcional important o per fer més accessibles les seves llars. Hi ha cosetes, però el pressupost és molt ínfim". L'altre gran destinatari dels fons és la recerca. "Sempre se'n parla molt, però és molt cara i s'hi han d'invertir molts recursos", explica Masriera, que també destaca els èxits d'aconseguir que "tots els tractaments que existeixen estiguin finançats i siguin accessibles a tothom".

Cargando
No hay anuncios

Sensibilització

L'Enric, que és tècnic d'imatge per al diagnòstic i treballa en un ambulatori fent radiografies a urgències, remarca la importància de les ajudes en l'àmbit laboral i psicològic que ofereix la FEM. Són dues propostes que van més enllà de la malaltia, i posen al centre la qualitat de vida i l'acompanyament en el dia a dia de convivència amb l'esclerosi. En aquest sentit, Masriera assegura que és fonamental la "sensibilització amb la malaltia i donar a conèixer què li passa i com viu en primera persona una persona amb esclerosi múltiple".

Cargando
No hay anuncios

L'Enric Riera és un dels protagonistes del vídeo que la FEM ha preparat per a la campanya d'aquest 2022, en què el missatge principal és de resiliència i esperança: tot i tocar fons, cal seguir endavant perquè la vida no s'acaba amb l'esclerosi múltiple.