Catalunya automatitzarà les altes per covid al setè dia per descol·lapsar els CAP

Hi ha més de 123.000 treballadors de baixa per covid

Santa Coloma de GramenetA Catalunya hi ha més de 123.400 treballadors de baixa laboral per covid -un 66% més que fa només una setmana, ja que el 7 de gener n’eren 74.000- i la tramitació burocràtica d'aquesta allau ha col·lapsat els CAP. La majoria són quadres lleus de covid, i la secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha recordat que en aquests casos no cal recórrer a l'atenció primària. Per intentar minimitzar la sobrecàrrega de feina del sistema sanitari, la conselleria ha habilitat la petició telemàtica de les baixes (amb una consulta a La Meva Salut, a citasalut.gencat.cat o amb la notificació del positiu en una farmàcia) i ara també permetrà que les altes es gestionin de forma diferida per alliberar els metges de la primària. En els casos d'autodiagnòstic, el sistema programarà l'alta set dies després del contagi -l'aïllament és d'una setmana-, un document que anirà signat per un metge de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) i quedarà registrat a l'historial. Si passat aquest període la persona arrossega símptomes, caldrà que es posi en contacte amb el seu CAP per valorar si cal allargar la baixa. 

“La situació epidemiològica és extraordinària i calen mesures excepcionals. Catalunya està en fase de mitigació i cal reservar els CAP per a les persones que realment necessitin atenció perquè no es trobin bé”, ha dit Masó, que ha afegit que també s’està parlant amb les mútues per si calgués algun tipus de col·laboració per a la tramitació de les baixes. A més, i tal com va reclamar dimarts el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la conselleria demana al govern espanyol que accepti i es posi en marxa la declaració d’autoresponsabilitat com ja fan altres països per evitar la saturació del sistema sanitari.

Cargando
No hay anuncios

Mentre que en una baixa laboral convencional cal la validació d'un metge, amb una declaració d'autoresponsabilitat hi ha un acord entre l’empresari i el treballador que té un positiu per tests d'antígens. “Tota la càrrega de les excepcionalitats és per a les comunitats autònomes, i és un acte de solidaritat i responsabilitat que demanem a l’Estat per destensionar el sistema del procediment burocràtic i feixuc que tenim en aquests moments”, ha afirmat Masó.

Les 123.400 baixes vigents per covid equivalen a un 3,5% del total de treballadors catalans. Per perfils professionals, ara mateix hi ha un 3,4% dels professionals sanitaris (aproximadament unes 3.500 persones) de baixa, així com el 4% dels bombers i el 5,5% dels Mossos d'Esquadra, ha detallat la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo. També ha subratllat que actualment les baixes covid es poden entregar amb retroactivitat a les empreses. “Abans les baixes s’havien de donar en un màxim de 72 hores, però amb el coronavirus es permet la retroactivitat. Les presses per tramitar desapareixen fins a una setmana després”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

La patronal Foment del Treball veu "raonable i necessari" l'automatització de les altes laborals per covid tot i que defensa que aquest mecanisme només funcioni "el temps imprescindible" perquè no té "cobertura jurídica" i les empreses hauran d'assumir "determinats supòsits fraudulents". En canvi, la patronal Cecot considera que és "erroni" tractar els aïllaments per covid com a baixes laborals perquè, diu, el fet que un treballador hagi de quedar-se a casa per evitar un contagi no l'incapacita per exercir les funcions del seu lloc de treball.

L'1% dels joves s'ha reinfectat

La sisena onada deixa xifres de contagi inèdites, amb 157.640 infeccions en l’última setmana, i si bé s'observa una "certa desacceleració" en alguns indicadors i el conseller de Salut pronosticava que el pic de casos es donaria en uns deu dies, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, veu "molt difícil" posar-li una data. De moment, es registra una incidència acumulada a set dies desbocada, amb 2.022 contagis de covid cada 100.000 habitants. “És la més elevada que hem registrat des de l’inici de la pandèmia, si bé en aquest cas està lligada a casos lleus o asimptomàtics que tenen una menor repercussió als hospitals però que posa contra les cordes l’atenció primària”, ha resumit Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

Encara que la xifra d’ingressos (2.312 hospitalitzats) està desvinculada de la de contagis, el volum de casos és tan elevat que la població vulnerable, a partir dels 50 anys, té més risc de contagiar-se i acabar hospitalitzada. A més, la variant òmicron ha augmentat el risc de reinfecció i cada vegada hi ha més casos de persones que tornen a infectar-se passats almenys tres mesos des del primer contagi. Actualment, el 8% dels positius en persones de menys de 50 anys que registra Salut i el 6% de més de 50 (era el 5% fa una setmana) corresponen a persones que ja s'havien infectat anteriorment. La franja d’edat més afectada és la que va dels 20 als 29 anys, ja que, segons la secretària de Salut Pública, s’estan trobant 933 reinfeccions cada 100.000 habitants. “Un 1% d’aquesta població pateix reinfecció”, ha concretat Cabezas.

La responsable del pla de vacunació a Catalunya ha explicat que s’ha demanat a la ponència de vacunes estatal, que se celebra aquest dimecres, l'autorització per administrar les terceres dosis a franges d’edat més joves. De moment, s'injecten als majors de 40 anys, els col·lectius essencials i les persones vacunades amb AstraZeneca i Janssen. En l’ordre seguit fins ara, seria el torn de les persones de 35 a 39 anys, si bé Cabezas ha matisat que només s’ha sol·licitat obrir més franges per avançar en la campanya, sense especificar-ne les edats.

Cargando
No hay anuncios

Salut també demanarà ampliar la vacunació a les persones amb dependència i els seus cuidadors, una petició que reclama l'entitat representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, Dincat, que assegura que presenten més risc de contreure el virus i de patir casos greus, i tenen més "barreres" per complir les mesures d'higiene i de distanciament social. A més, els experts catalans també han demanat que s’escurci de sis a cinc mesos el període que cal esperar per rebre la dosi de record en el cas dels vacunats amb Pfizer o Moderna. Totes aquestes qüestions s'abordaran a la Comissió de Salut Pública amb la resta de comunitats autònomes.