Salut

Catalunya, a favor d'estendre la jubilació parcial als metges de la sanitat pública

Salut reforçarà amb 45 milions d'euros els CAP i els hospitals per absorbir la demanda d'hivern

Un metge a una consulta privada, en una imatge d'arxiu.
5 min

BarcelonaCom ja fan els facultatius de la sanitat concertada, aviat els metges de família i els pediatres dels centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) podrien jubilar-se parcialment. És a dir, podran accedir a una part de la prestació i, alhora, continuar treballant a temps parcial o complet i, a més, fer-ho amb el 75% de la pensió i no amb el 50%, com passa ara. El govern espanyol va plantejar dijous a les comunitats aquesta possibilitat com una solució temporal al malestar creixent que ha esclatat entre els metges d'atenció primària d'arreu de l'Estat. A Madrid fa més de quinze dies que fan vaga i a Catalunya, pendents de l'aprovació d'un nou conveni col·lectiu per als treballadors sanitaris públics i dels pressupostos, el sindicat mèdic majoritari, Metges de Catalunya, ha convocat dues jornades de mobilitzacions al gener, el 25 i el 26, com a mesura de pressió. Més del 80% dels CAP són públics i, tot i que la possibilitat que el personal mèdic estatutari pugui beneficiar-se d'aquest canvi encara s'està negociant i seria temporal i "excepcional", segons l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez, el cert és que el departament de Salut ja ha anticipat que s'hi posarà de cara. "Des de Catalunya aprofitarem aquesta escletxa", ha afirmat el conseller Manel Balcells.

El titular de Salut creu que els canvis en la jubilació activa també poden ajudar a apaivagar els ànims dels facultatius, alhora que permeten posar un pedaç a la falta de mans crònica i a l'amenaça del relleu generacional; només a Catalunya està previst que es jubilin 9.000 metges en els pròxims deu anys i que, progressivament, augmentin encara més els problemes per cobrir les vacants. La jubilació parcial permet als treballadors rebre una part de la prestació però seguir treballant a temps parcial o complet. En teoria, quan s'hi accedeix només es pot percebre el 50% de la pensió que pertocaria. El govern espanyol, però, ho vol elevar al 75% en el cas dels metges d'atenció primària, i Balcells ha assegurat que és un canvi "molt interessant". "És una proposta que fa temps que demanem i que ara tenim damunt la taula. Això permetria que metges amb 65 anys que treballen a l'ICS s'hi puguin acollir, cosa que fins ara no estava permesa", ha dit.

Fins ara els metges de la pública poden allargar la seva vida laboral un any (jubilació prorrogada), però no poden compatibilitzar la prestació amb l'activitat assistencial. "Sabem que hi ha metges de família i de pediatria que no volen jubilar-se del tot i que preferirien fer mitja jornada", ha admès Balcells, que ha dit que ara s'estudiarà quants professionals s'hi podrien acollir. Segons van anunciar els ministres de Sanitat, Carolina Darias, i de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, aquesta mesura únicament estaria activa tres anys i busca evitar que les nombroses jubilacions de metges graduats als anys vuitanta deixin el sistema totalment descapitalitzat. Darias també va admetre que això és el resultat d'una "planificació inadequada des de fa una dècada de la provisió de noves places" d'especialistes.

Reivindicació transversal

Aquesta és una de les reivindicacions més transversals entre els professionals sanitaris i un dels motors de les vagues en actiu i convocades arreu de l'Estat, a més de les peticions per millorar condicions laborals i retributives. A Catalunya, cada cop més sindicats s'estan sumant a la crida de Metges de Catalunya per forçar el Govern a prendre mesures. La Taula Sindical de Sanitat de Catalunya, que agrupa vuit sindicats, ha fet una crida al personal "de tots els col·lectius" sanitaris per sumar-se a la vaga per "unificar esforços" i fer més "transversals" les demandes.

"Això no va de metges, ni d'infermeres, ni d'auxiliars d'infermeria, això és una situació que afecta tot el personal sanitari i els usuaris", ha afirmat un dels portaveus de la plataforma, Xavi Tarragó. A les portes de la conselleria de Salut, ha advertit que el sistema sanitari català "està en fallida" i ha emfatitzat que es manté pel "sobreesforç" del personal fent hores extres i torns dobles. La Taula representa vuit sindicats, entre els quals la USOC, la CGT i el Sindicat d'Infermeres. De moment, però, la convocatòria no ha estat secundada per Satse –majoritari entre les infermeres–, la UGT o CCOO.

Davant l'augment d'organitzacions que secundaran les protestes, el conseller Balcells ha assegurat que "en cap cas" Catalunya arribarà a "una situació de conflicte com la Comunitat de Madrid", perquè la Generalitat ho està "afrontant de manera diferent". També ha subratllat que s'està treballant "intensament" amb els sindicats a les dues taules de negociació –la de l'Institut Català de la Salut (ICS) i la del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat)– per desconvocar la vaga. "Creiem que aquestes negociacions han d'ajudar a millorar les condicions econòmiques i laborals", ha afirmat el titular de Salut, que ha insistit que "comparteix i reconeix" els requeriments dels metges.

Creix la grip i es frenen la bronquiolitis i el covid

El conseller de Salut ha fet aquestes declaracions a la premsa des del centre d'urgències d'atenció primària (CUAP) Casernes de Barcelona, on ha presentat el pla de reforç d'aquests serveis per a l'hivern, que, eminentment, serà per contractar professionals. Enguany la dotació econòmica que s'hi destinarà serà de 45 milions d'euros, 32 milions dels quals es repartiran a parts iguals entre l'atenció primària i l'hospitalària. Els 10 milions restants es reservaran per a situacions extraordinàries. "El pla per als propers quatre mesos inclou un increment pressupostari molt important, sobretot per a la primària", ha assegurat Balcells.

En aquest sentit, ha concretat que la dotació als CAP es multiplicarà per cinc respecte a l'any passat, passant dels 3,6 milions d'euros als 16 milions; uns diners que segons el conseller són l'equivalent a la contractació d'un metge, una infermera i una auxiliar administrativa extra per cada CAP de mitjana. Amb tot, ha matisat que la decisió depèn de cada centre i de les seves necessitats; pot donar-se la situació que un ambulatori només necessiti un únic perfil professional. Els diners, però, es poden destinar a pagar torns dobles de personal en plantilla, que amplien els seus contingents, o per a suplències. Passarà el mateix en els hospitals, que també rebran 16 milions d'euros, el doble que l'any passat (8 milions).

"Cada hivern és difícil i ara estem com el 2019, amb una triple epidèmia que pot ser més o menys complicada. No preveiem res extraordinari que el sistema no pugui assumir, però sí que cal reforçar els serveis", ha explicat Balcells. La radiografia epidemiològica l'ha fet la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas: les infeccions respiratòries continuen a l'alça, amb un 7% més de diagnòstics que l'any passat, i sobretot per l'augment progressiu de la grip en les edats més joves, que ha començat a circular tres o quatre setmanes abans de l'esperat. "Sembla que el pic de la bronquiolitis el vam assolir el 25 de novembre i ara reduïm els casos, però encara estem en nivells molt elevats de transmissió, sobretot en menors de dos anys", ha explicat Cabezas, que ha demanat prudència per si hi torna a haver un rebot a la corba. Pel que fa al covid, la metge ha assegurat que, tot i representar el 16% dels virus que s'analitzen a Catalunya, la seva transmissió s'ha frenat: "No continua pujant".

stats