Catalunya eliminarà les quarantenes a les escoles

Els pediatres veuen insostenible mantenir els protocols actuals i també reclamen treure les mascaretes i suspendre els tests massius

4 min
Un grup d’alumnes en una escola de Barcelona.

BarcelonaLes mesures anticovid a les escoles aixequen polseguera entre famílies i pediatres. Les primeres fa temps que ho reclamen, però ara també els metges comencen a demanar a les autoritats que es flexibilitzin les restriccions que només afecten els menors d'edat. Davant d'aquest clam col·lectiu, i coincidint amb la millora lenta dels indicadors epidemiològics, el Govern està disposat a eliminar les quarantenes dels alumnes aquest mateix mes. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat traslladarà dimecres al ministeri de Sanitat la necessitat d'actualitzar els protocols als centres educatius i anul·lar els aïllaments preventius ara que la sisena onada perd força i s'han pogut aixecar la majoria de les restriccions per als adults. L'escenari ideal seria que aquesta modificació fos conjunta i coordinada per a totes les comunitats autònomes perquè afecta un col·lectiu "delicat", però Plaja ha avisat que, en cas que el govern espanyol rebutgi la proposta catalana al Consell Interterritorial de Salut de dimecres, Catalunya tirarà endavant el canvi igualment "abans que acabi el mes de febrer".

"És necessari modificar els protocols a les escoles i que els infants que no tinguin cap símptoma ni siguin positius puguin continuar assistint a classe", ha dit Plaja. Ara ja fa setmanes que el to de veu contra les restriccions actuals s'ha anat intensificant perquè les quarantenes no només dificulten el funcionament dels centres educatius, sinó també la conciliació familiar. L'última veu a reivindicar-ho, i probablement la més autoritzada, ha sigut la Societat Catalana de Pediatria, que assegura que és insostenible mantenir més temps els protocols ad hoc dels centres educatius. En un comunicat que s'ha fet públic abans de la compareixença del Govern, l'organització de metges ha demanat la fi de mesures com l'ús de les mascaretes a les aules i al pati o l'organització dels nens i nenes en grups de convivència estable. L'objectiu: que el virus es vagi tractant com qualsevol altra malaltia respiratòria i només l'infant amb símptomes s'absenti de classe.

Els pediatres asseguren que mentre la societat pràcticament no ha de fer canvis en la seva vida diària perquè la variant dominant ara, l'òmicron, és menys severa i permet suavitzar les restriccions, els infants estan sotmesos a "un greuge comparatiu" i a uns protocols aprovats en essència el setembre del 2020 que tenen "efectes negatius en àrees fonamentals dels menors, com l'aprenentatge, la socialització o la salut mental i emocional". Amb aquest argument, la societat científica demanava la supressió de la mascareta tant al pati com a l'aula, dels grups estables de convivència –que limiten el contacte entre alumnes de diferents classes– i de les quarantenes de contactes als centres educatius i en les activitats d'oci infantil.

"Compartim l'esperit del document i el tindrem en compte, però aquests canvis no es poden posar en marxa d’un dia a l’altre, s’ha de fer amb calma, bé i facilitant la informació", ha dit Plaja. La portaveu s'ha referit específicament a la retirada de les mascaretes, una mesura que penja d'un decret del govern espanyol i que la Generalitat no pot modificar unilateralment. I, de moment, l'Estat no té intenció de derogar-la a les aules ni als carrers. Precisament aquest dimarts al vespre s'ha de celebrar el debat de convalidació del decret espanyol que fixa la seva obligatorietat tant als espais exteriors com als interiors i tot apunta que l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez aconseguirà els vots per mantenir aquesta restricció.

Vacunació infantil

Per als pediatres, el covid és "majoritàriament lleu" en les edats infantils i la immunitat adquirida en el col·lectiu pediàtric és "molt elevada, sigui per infecció prèvia o per vacunació". Tot plegat, diuen, fa viable retirar les mesures a les aules de forma immediata. Entre els professionals, però, també n'hi ha que demanen esperar a augmentar la taxa de vacunació abans de deixar sense efecte el protocol, que actualment se situa entorn del 41% entre els menors de 5 i 11 anys i del 75% entre els que tenen 12 i 15 anys (percentatges de primeres dosis).

"Estic d'acord amb el document de la Societat, però no en el moment que es vol fer: no es pot retirar tot de cop, i menys amb una incidència que segueix sent altíssima i amb la meitat dels menors de 12 anys sense vacunar amb la primera dosi", matisa a l'ARA el pediatre i epidemiòleg Quique Bassat. A diferència dels seus col·legues, però, Bassat creu que els grups bombolla i les mascaretes a les aules han funcionat prou bé al llarg de la pandèmia i que s'haurien de mantenir. "I quan als adults ens treguin la mascareta al carrer, també la podrem treure als patis escolars", afegeix. 

L'expert subratlla la importància de continuar augmentant la cobertura vacunal dels infants i joves i recorda que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dona suport a la vacunació de la població a partir dels cinc anys i la recomana de forma generalitzada en les edats pediàtriques en fases de transmissió disparada, com l'actual. Tot i que en algun moment es va interpretar que l'organització de les Nacions Unides era contrària a la vacunació dels infants perquè va titllar-la de "no urgent", el que realment volia traslladar era que, amb el virus sota control, era prioritari immunitzar les persones adultes amb més risc d'emmalaltir i hospitalitzar i fer arribar les dosis a països amb menys recursos. Amb el virus fora de control i una variant més contagiosa i capaç de reinfectar, l'OMS ha afirmat que és partidària de la vacunació infantil arreu del món.

En canvi, on sí que hi ha consens és en la suspensió de l'estratègia de cribatge massiu que es va engegar al començament del segon trimestre als CAP i les farmàcies, i que només s'està fent a Catalunya, perquè "causa més ansietat que benefici". En comptes de fer tests massius per detectar el màxim nombre possible de casos i confinar-los, els pediatres recomanen aplicar un sistema de vigilància epidemiològica en l'atenció primària i hospitalària consistent en la recollida sistemàtica de dades d'alguns casos d'infeccions virals respiratòries que permetin fer un seguiment de l'evolució del coronavirus entre els petits, com es fa amb altres patologies.

stats