Salut

Catalunya demana a l’Estat que inclogui les infermeres en la categoria professional dels metges

Arrenca el tercer dia de vaga convocada per Infermeres de Catalunya, amb qui Balcells descarta cap mena de reunió

BarcelonaAbans que arrenqués a Barcelona la tercera mobilització d’infermeres de la sanitat pública, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que Catalunya pressionarà l’Estat perquè reclassifiqui les infermeres i les inclogui de manera efectiva en la mateixa categoria professional que els metges. Des de la unificació d’ensenyaments universitaris europeus del pla Bolonya, ara fa 13 anys, les infermeres surten de les universitats amb el títol de graduades, com els metges, i no com a diplomades, com havia passat fins aleshores. Ara bé, a Espanya, per accedir a la carrera i per promocionar econòmicament encara es mantenen les subcategories funcionarials que responien a aquesta diferència ja revertida: l’A1, l’equivalent a llicenciatura, inclou només el personal mèdic, mentre que l’A2, la diplomatura, s’estén a les infermeres, els fisioterapeutes i els nutricionistes, entre d'altres. 

Les infermeres fa anys que reclamen ser reconegudes com a personal facultatiu, no només les catalanes, sinó totes les professionals de l'Estat. "Aquesta és una demanda que ha sortit moltes vegades, que s'ha treballat en les negociacions del tercer acord de l'Institut Català de la Salut (ICS), però durant molt de temps no ha estat una prioritat específica. Ara ho posem com a tal", ha afirmat Balcells. Amb tot, el titular de Salut ha recordat que aquest canvi no depèn de la Generalitat, sinó que és una de les poques competències en sanitat que són pròpies del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

La reclassificació professional no només tindria efecte sobre les infermeres, sinó que la resta de categories també podrien progressar i pujar de categoria. Per exemple, els tècnics superiors, que ara són C1 i reclamen ser grup B, o els tècnics en cures d'auxiliar d'infermeria (TCAI), que són C2 i volen ser C1. Per això, i coincidint amb el fet que aquest mateix divendres se celebra a Madrid la comissió delegada de recursos humans de la comissió interterritorial de Salut, el conseller ha assegurat que Catalunya traslladarà a la reunió la petició de reclassificació. "Ho farem de govern a govern, però també ho farem amb els grups parlamentaris, per pressionar pels canvis de classificació professional", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El conseller ha assegurat que la pujada de categoria de les infermeres és un dels principals punts de l’ordre del dia de la futura reunió bilateral que mantindrà “en les pròximes setmanes” amb la nova ministra de Sanitat, Mónica García. Sense donar una data concreta, Balcells ha dit que confia que, després de Nadal, puguin parlar-ne personalment "a Madrid, a Barcelona o a Saragossa, que queda a mig camí". "Hi ha el compromís", s'ha limitat a dir. Preguntat per si veu difícil aplicar la modificació estatal de les categories professionals, el conseller ha considerat que “si hi ha voluntat, tot és fàcil”, i ha posat d'exemple l'amnistia.

No negociarà amb Infermeres de Catalunya

Balcells ha explicat que les aturades d'aquesta setmana, convocades pel sindicat Infermeres de Catalunya, han tingut una "repercussió relativa" al conjunt del sistema sanitari, però significativa pel que fa a l'atenció primària, amb un 38% de seguiment dimarts i un 15% dimecres de les infermeres. Davant el "malestar" d'aquests professionals, i malgrat considerar que el tercer conveni de l'ICS és un bon acord perquè, ha insistit, preveu un increment de 320 milions anuals, ha admès que "no n'hi ha prou".

Cargando
No hay anuncios

Mentre Balcells compareixia, 2.500 infermeres han tallat l’avinguda Diagonal de Barcelona en contra del nou conveni de l’ICS i a demanar la seva dimissió. Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat, ha alertat que els moviments que ha fet el departament no són suficients per aturar la vaga indefinida que ha convocat l’organització, i ha denunciat que Salut no els ha convocat per dialogar. En aquest sentit, ha insistit que volen "asseure’s i poder parlar de totes aquestes qüestions amb la conselleria", i ha retret que, després de tots aquests dies de mobilitzacions, encara no tenen "cap resposta" del departament.

Ara bé, Balcells ja ha deixat clar que no té cap intenció de reunir-se amb Infermeres de Catalunya, perquè no té representació en la negociació col·lectiva. El conseller ha dit que tampoc no es reobrirà el conveni ja signat, però sí que s'ha compromès a estudiar millores per altres vies. Per exemple, ha avançat, dins de la Taula de treball per harmonitzar les condicions dels convenis de la sanitat pública i concertada, s'activaran els grups de treball per categories professionals. Aquesta eina que ja estava prevista quan van constituir la taula i que ara activaran per valorar necessitats, detectar mancances i possibles millores. A més de la conselleria, en aquesta taula hi ha representades les patronals La Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (Aces), així com els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i CATAC-CTS. Balcells també ha dit que apostarà per "intensificar converses" amb el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), els col·legis oficials d'infermers de les quatre demarcacions i les societats científiques.