Societat Salut 26/09/2022

Catalunya comença la quarta ronda de vacunació contra el covid

Els majors de 80 i les residències seran els primers cridats a rebre la vacuna juntament amb la de la grip

E. F.
3 min
La Josefa Pérez, asseguda a l'esquerra, és la primera que rep la quarta dosi de la vacuna contra el covid-19

BarcelonaJosefa Pérez, de 91 anys, ha estat de nou l'escollida per inaugurar la quarta ronda de vacunació contra el covid-19 a Catalunya, que comença a partir d'aquest dilluns a injectar les primeres dosis a totes les persones que viuen en residències i als majors de 80 anys. La campanya per protegir el col·lectiu s'engega de manera simultània amb la de la grip estacional, que funcionarà en paral·lel per protegir les persones més vulnerables.

L'administració de les quartes dosis als més grans de 80 anys es vehicularà a través dels centres d'atenció primària (CAP), que seran els encarregats de contactar amb les 400.000 persones d'aquesta franja d'edat cridades en aquesta primera fase de la campanya, segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. A part, també es prioritzarà la vacunació per a tot el personal que treballa a les residències.

D'aquí pocs dies, ha afegit el conseller, s'ampliarà la crida a les persones amb edats compreses entre els 60 i els 80 anys, així com a persones immunodeprimides, amb càncer o patologies greus i també les embarassades. Tot es vehicularà a través dels CAP o d'espais annexos. De moment, les persones sense aquests condicionants de salut i les sanes de menys de 60 anys no estan incloses en aquestes campanyes de vacunació, ha subratllat Argimon.

Els espais més grans com la Fira de Barcelona continuaran funcionant com a centres de vacunació covid-19 per a persones de menys de 60 anys que necessitin dosis de reforç o decideixin vacunar-se per primer cop. L'objectiu de Salut és que les dues campanyes, la de reforços covid i la de la grip, funcionin en coordinació com si fossin una de sola, tot i que això dependrà de l'organització de cada CAP segons li vagin arribant les dosis i vagi organitzant les cites.

La vacuna que s'administrarà com a quarta dosi contra el coronavirus és una vacuna adaptada a les variants que circulen majoritàriament ara, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas: "És una vacuna adaptada bivalent, que porta la soca original de Wuhan i també les variants òmicron BA4 i BA5".  

Primer pla de Josefa Pérez, a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, rebent la primera quarta dosi de la vacuna contra el covid.

Pel que fa a la vacuna de la grip, Catalunya compta ja amb 900.000 dosis i espera rebre'n un nombre similar aquesta setmana, segons Cabezas. Es tracta de vacunes tetravalents preparades per combatre dues soques de la grip A i dues de la grip B, i en tots dos casos s'han fet les adaptacions als subllinatges del virus que s'ha detectat que estan circulant aquest any.

Argimon ha destacat el "punt d'inflexió" que va suposar l'arribada de les vacunes per frenar l'escalada de la pandèmia i protegir especialment els més vulnerables. A la mateixa residència on va començar la vacunació el 27 de desembre del 2020, la Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, el conseller ha destacat que, tot i el llarg camí a què va condemnar la pandèmia, la vacuna s'ha erigit en un èxit i la "solució" contra el coronavirus.

Per a Argimon, la crida a vacunar amb la segona dosi de reforç els més vulnerables forma part de la "normalització" de la pandèmia i, gràcies als beneficis que ja han aportat les anteriors, aquest cop ha subratllat que es pot fer una campanya "lenta i tranquil·la" gràcies als equips d'atenció primària. Si els contagis per coronavirus repuntessin sobtadament les pròximes setmanes, ha dit, Salut té "mecanismes i capacitat" per reactivar grans centres de vacunació, tot i que ara mateix no és un escenari que estigui previst a les directrius de vacunació que arriben d'Europa.

Tractament preventiu del covid

El ministeri de Sanitat ha enviat a Catalunya més de 16.300 dosis del tractament anticovid Paxlovid, un fàrmac preventiu que busca evitar l'empitjorament de la infecció per coronavirus en alguns pacients que tenen factors de risc. Les pastilles s'han distribuït a Barberà del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Castellbisbal.

stats