Catalunya acull els 1.700 nous MIR: "No tenim cap problema amb el català"
Aragonès i Balcells reben la nova promoció animant-los a integrar-se en la llengua i la cultura catalanes
BarcelonaMalgrat el lideratge de Catalunya en l'àmbit de la Salut, un dels grans reptes pendents del sistema sanitari és retenir el talent dels professionals que s'incorporen cada any als hospitals i centres sanitaris i de recerca catalans. Aquest dimarts 1.700 professionals de la salut han celebrat que després de superar més de sis anys de carrera i les proves del MIR s’incorporen al sistema laboral, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells, els han animat a seguir desenvolupant la seva carrera a Catalunya, però també a integrar la cultura i la llengua catalanes mentre hi siguin.
L'Ada és ginecòloga i, tot i ser de Màlaga, ja fa set anys que va arribar a Catalunya per estudiar medicina; ara es decideix per quedar-se o marxar a l’estranger a treballar. Des de l'Associació MIR estatal ja fa temps que assenyalen que la insuficient pujada salarial ha derivat en una pèrdua de poder adquisitiu d’entre un 25% i un 35%. En altres països, segons diu l'Ada, "hi ha condicions laborals més bones". Com ella, hi ha un 30% dels residents que venen de fora de Catalunya a estudiar medicina. Potser cridats pel bon temps, la gastronomia, el paisatge i el clima, i també per tenir "un dels millors sistemes sanitaris del món", com ha afirmat el conseller de Salut. Però sovint la falta de bones perspectives o les dificultats per adaptar-se al territori acaben pesant massa i decideixen marxar a l’estranger tot i haver estudiat a Catalunya.
Al recinte d’INEFC, acompanyants per la Queta i la cançó Benvolgut de Manel sonant de fons, el president de la Generalitat ha volgut recordar als nous professionals que Catalunya també és el seu país i que espera que comparteixin la "nostra llengua i cultura". Un missatge pronunciat en castellà que es dirigia directament als potencials professionals que no tenen com a llengua materna el català i que tenia de fons polèmiques com la de la infermera a qui l'Hospital de la Vall d'Hebron no va renovar el contracte després d'un vídeo catalanòfob.
El conseller Balcells també s'ha sumat a la causa i ha afegit que per arribar on són se'ls han demanat "les notes més altes" i que segur que per a ells "no serà cap problema" incorporar una nova llengua al seu currículum. Precisament la Diana, de la Corunya, diu que no ha tingut "cap problema amb el català", que "es pilla ràpid", a més d'explicar que veu normal que es demani un nivell mínim de català: "Jo, que soc de Galícia, també entendria que es demanés [el gallec] allà".
En l'acte, que ha conclòs amb l'actuació del grup The Tyets, també s'ha recordat que el sistema sanitari té mancances que en els últims anys s'estan intentant millorar. "Quan acabeu aquest sistema de formació, si pot ser, us demanem que us quedeu en aquest país", ha reclamat Balcells.