Salut

En quins casos es podrà receptar cànnabis medicinal? L'Estat publica l'esborrany de la regulació

Només el podran prescriure metges especialistes i es dispensarà als hospitals

Marihuana. REUTERS

BarcelonaEl govern espanyol fa passos per aprovar la normativa que regula els usos terapèutics del cànnabis. Aquest dilluns el ministeri de Sanitat ha publicat l'esborrany del decret que estableix les condicions per a l'elaboració i la dispensació de fàrmacs i substàncies fetes a partir d'aquesta droga. Ara bé, el text inclou unes patologies concretes en què "hi ha evidència científica de benefici" de l'ús medicinal del cànnabis. Així doncs, només estarà indicat per quadres concrets de malalties com l'esclerosi múltiple, l'epilèpsia refractària i el dolor crònic refractari, així com en persones que reben quimioteràpia.

De moment el text se sotmet a tràmit d'audiència i informació pública, i es podran fer aportacions fins al 21 d'octubre. Després l'administració haurà de recollir i considerar les aportacions que hagi rebut i, posteriorment, redactar el projecte perquè el govern l'aprovi. Per tant, a hores d'ara encara no se sap en quin moment entrarà en vigor.

Fa més d'una dècada que la medicina proposa el cànnabis terapèutic i el 2022, seguint les recomanacions internacionals, el Congrés va avalar-ne per primera vegada l'ús medicinal com a recurs per pal·liar el dolor i l'efecte d'alguns tractaments, com ara els pacients oncològics, amb esclerosi múltiple o endometriosi. Encara que hi ha estudis que demostren que també pot causar efectes perjudicials en la salut dels més joves, persones amb trastorns de la salut mental, embarassades i conductors, les recomanacions sanitàries prioritzen els beneficis en col·lectius molt concrets. Ara, doncs, el govern espanyol fa un pas més per fer-se seva aquesta norma.

Segons l'esborrany fet públic aquest dilluns, només es podrà prescriure cànnabis a pacients amb esclerosi múltiple que tinguin espasticitat, una afectació d'aquesta malaltia que empitjora la rigidesa i causa dolor i espasmes musculars als pacients. També a pacients amb formes greus d'epilèpsia refractària, un tipus d'epilèpsia que no respon als tractaments convencionals, i a persones amb dolor crònic refractari, un dolor persistent que no s'alleuja amb els tractaments habituals. Finalment, també es podrà prescriure davant de les nàusees i els vòmits que poden patir els pacients que reben quimioteràpia. La llista "es podria ampliar o modificar, amb l'agilitat necessària, en funció de l'evidència científica", segons Sanitat.

Metges especialistes

El text recull les condicions per a l'elaboració i la dispensació dels preparats de cànnabis, que es dispensaran a l'hospital com a fórmula magistral. Només es prescriuran quan no hi hagi medicaments autoritzats per als pacients i només els podran prescriure metges especialistes, que hauran d'avaluar periòdicament la seva "utilitat i seguretat" i deixar de prescriure'ls si no hi ha beneficis per als pacients. Així doncs, es farà un "seguiment integral" dels malalts, assegura Sanitat.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha creat un registre públic, i només es podran prescriure els preparats que hi estiguin inscrits. Els laboratoris que els fabriquin hauran de sol·licitar la inscripció i proporcionar tota la informació requerida per a la seva avaluació.

stats