Salut

Un home amb dos tumors i el 20% del fetge s'opera a Barcelona per salvar la vida

L'Hospital del Mar és l'únic centre català que elimina el càncer hepàtic amb descàrregues elèctriques

3 min
Imatge d'una intervenció a l'Hospital del Mar

Barcelona"Em trobo bé, estic a punt per marxar cap a casa", celebra Luís García des de la unitat de reanimació quirúrgica de l'Hospital del Mar. Fa uns mesos aquesta afirmació era impensable per a aquest home portuguès, que tenia dos tumors al fetge i molt poques perspectives de futur. El càncer va obligar els metges a extirpar-li el 80% de l'òrgan per mantenir-lo amb vida i això feia molt difícil una nova intervenció per salvar-lo. Un dels tumors, a més, estava ubicat en un lloc d'alta complexitat, a prop d'uns vasos sanguinis que nodreixen de sang el fetge, i qualsevol lesió l'hauria dut a una insuficiència hepàtica i finalment a la mort.

García és de Portugal i al seu país el van visitar multitud d'especialistes que no es veien amb cor d'operar-lo perquè amb les tècniques convencionals no podien garantir la seva supervivència. La valoració era sempre la mateixa: era inoperable. Orfes d'alternatives a casa seva, el pacient i la família van buscar opcions a altres països i van trobar la solució de la mà de l'Hospital del Mar i una tècnica pionera que gairebé no es practica enlloc més. S'anomena electroporació irreversible i consisteix en exposar el tumor a descàrregues elèctriques d'alt voltatge, però molt curtes, per fer-ne l'extirpació sense necessitat d'obrir el pacient.

Només quatre hospitals d'Espanya utilitzen aquesta tècnica per tractar càncers hepàtics. "Era un desafiament perquè només teníem un 20% del fetge romanent per fer l'operació. La situació del pacient era molt limitada", recorda el cap del servei de cirurgia general de l'hospital, Fernando Burdío. Com que no es podia beneficiar de les tècniques que habitualment s'utilitzen per a l'extirpació de tumors, l'única opció que tenia era aquesta teràpia amb tecnologia emergent que està a cavall entre la pràctica clínica i la recerca.

Aquesta és una intervenció d'alta complexitat, que no està inclosa en la majoria de guies clíniques i que requereix molta experiència per dur-la a terme, ja que s'han de col·locar un seguit d'agulles amb gran precisió perquè tingui èxit. En quatre anys l'Hospital del Mar ha tractat nou pacients amb càncer de fetge amb aquesta tècnica, i és el centre de l'estat que més intervencions d'aquestes característiques ha fet.

El mecanisme fonamental de l'electroporació irreversible són uns corrents elèctrics d'alt voltatge però de poca durada: s'exposa el tumor a descàrregues de gairebé 2.000 volts durant uns microsegons per matar les cèl·lules malignes sense afectar les sanes. Se centra en el tumor i preserva millor els vasos sanguinis, ja que no s'ha d'obrir el pacient, per la qual cosa és una tècnica més subtil i fa menys mal a qui la rep.

Burdío avisa que és més sofisticada que altres tècniques i, per tant, té un cost molt elevat, gairebé 10 vegades superior a les convencionals. Ara bé, defensa que cal fer-li lloc en les guies clíniques per a aquells pacients complexos que, com García, no tenen més possibilitats de tractament. Sense aquest abordatge el segon tumor, el que estava ubicat a prop de les venes que nodreixen el fetge, no s'hauria pogut operar.

La família com a motor

Professionals de l'Hospital del Mar fa 15 anys que estudien la manera d'operar tumors amb tècniques menys agressives i més sofisticades, com aquesta. A banda dels cinc càncers hepàtics, també han tractat cinc tumors al pàncrees i el radiòleg Aleksandar Radosevic concreta que sobretot s'utilitza per tractar el càncer de pròstata. Un dels fills de García és metge i sabia de l'existència d'aquesta innovadora tècnica. Es va posar en contacte amb l'hospital per veure si podien tractar el seu pare i va buscar un programa europeu que costegés aquesta operació tan cara, ja que el sistema sanitari català no l'assumia.

La comunicació amb el doctor Burdío ha sigut constant durant la setmana que el seu pare ha estat ingressat al centre perquè l'operessin i ara García ja està a punt per tornar a casa. "Vull viure perquè tinc quatre fills, una dona meravellosa i deu nets", conclou amb un somriure des de reanimació quirúrgica, amb ganes ja de marxar de l'hospital i reunir-se de nou amb la família.

stats