Salut

Persones de més de 60 anys, persones de menys de 5 anys i fumadors, cridats a vacunar-se de la grip i la covid

Les farmàcies derivaran pacients als CAP i als punts habilitats per rebre la injecció

Un vial de la vacuna de Moderna contra el  covid-19.

BarcelonaL'arribada de la tardor i el fred propicien la circulació de la grip i la covid, de manera que per evitar la saturació de centres d'atenció primària (CAP) i hospitals i prevenir complicacions de salut, cada any es desplega una campanya de vacunació dirigida a les persones amb més risc d'emmalaltir greument. Fins ara s'ha estat vacunant les persones que viuen en residències, les persones de més de 80 anys i les dones embarassades, que són els col·lectius més prioritaris de la campanya. A partir de dilluns Salut enceta una segona fase de la campanya, dirigida als més grans de 60 anys, a les persones de qualsevol edat que tenen estats de salut de risc (com ara problemes de salut crònics i obesitat), als malalts immunodeprimits i professionals sanitaris i sociosanitaris.

La conselleria de Salut també recomana la vacuna contra la grip a criatures d'entre 6 mesos i 5 anys i als fumadors. "Ens hem de vacunar perquè reduïm el risc de contagi i, així, cuidem i protegim el nostre entorn, especialment els més vulnerables", ha afirmat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, durant la presentació de la campanya.

A partir de dilluns l'estratègia s'estendrà als centres d'atenció primària (CAP) i als punts de vacunació habilitats per immunitzar aquestes persones. Es pot demanar hora a través de La Meva Salut i a Citasalut.gencat.cat, tant per rebre la punxada a l'ambulatori com als punts de vacunació que s'habilitaran en alguns municipis grans, tot i que aquests espais també oferiran la possibilitat de vacunar-se sense cita "per facilitar l’accés a la vacunació". L'objectiu de Salut és que el 75% dels col·lectius en risc rebin les dues punxades.

Farmàcies i punts de vacunació

Aquest any la campanya té dues novetats destacades. Salut ha impulsat una prova pilot en algunes comarques de Barcelona i el Maresme amb l'objectiu d'incrementar la cobertura vacunal de la població diana i millorar l'accessibilitat. Així, ha habilitat diversos punts de vacunació poblacional, que dilluns obriran les portes, i està avisant les persones per SMS perquè es vacunin. En concret, està convocant persones de 60 a 80 anys, persones amb malalties de risc de 12 a 59 anys, infants de 6 mesos a 5 anys i infants de 5 a 11 anys amb malalties de risc.

Aquests punts estaran situats al CAP Dr. Barraquer de Sant Adrià de Besòs, al CAP Dr. Robert de Badalona, al CAP Premià de Mar - Dr. Gasol (entrada per urgències), al CAP el Maresme de Mataró, al CAP Sant Andreu de Llavaneres - Manoli Marco i al CAP Santa Coloma. Aquests punts estaran oberts de dilluns a dissabte des de les 9 fins a les 20 hores.

A més, aquest any també participaran en la campanya les farmàcies, amb l'objectiu d'incrementar la cobertura vacunal entre els més grans de 60 anys. A partir del 28 d’octubre, quan una persona d'aquest grup d'edat vagi a la farmàcia, el farmacèutic li preguntarà si s’ha vacunat, amb un doble objectiu: sensibilitzar sobre la importància de la vacunació i derivar la persona als serveis de vacunació disponibles perquè rebi la injecció.

stats