La calor causa més morts per malalties respiratòries que el fred
Un estudi d'ISGlobal relaciona els pics de calor amb més mortalitat hospitalària i demana adaptar els centres sanitaris al canvi climàtic per fer-hi front
BarcelonaCada vegada som més conscients dels efectes que el canvi climàtic té sobre la nostra salut. Un dia se'l relaciona amb l'agreujament dels virus que poden afectar els humans i l'endemà amb la contaminació i una rebaixa de l'esperança de vida similar al tabaquisme. Ara un estudi ha determinat que l'escalfament global podria augmentar la mortalitat entre els pacients ingressats per malalties respiratòries durant l'estiu.
Un equip d'investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) va analitzar la relació entre la temperatura ambient i la mortalitat hospitalària per malalties respiratòries a Barcelona i Madrid entre el 2006 i el 2019. I conclouen que la màxima incidència de mortalitat hospitalària es va produir durant els mesos d'estiu, sempre després d'un període d'altes temperatures. Segons l'estudi, aquestes temperatures fruit de l'escalfament global van ser responsables del 22,1% del total d'hospitalitzacions mortals per malalties respiratòries a Barcelona i un 16% a Madrid.
L'estudi publicat a The Lancet Regional Health - Europe detalla que hi ha més ingressos hospitalaris per aquestes afeccions a l'hivern, però en canvi a l'estiu es registra més mortalitat. Els efectes de la calor es van notar especialment en la bronquitis aguda i la bronquiolitis, la pneumònia i la insuficiència respiratòria.
Per calcular l'associació entre la temperatura ambient i la mortalitat hospitalària, l'equip va superposar les dades sobre hospitalitzacions diàries, meteorologia (temperatura i humitat relativa) i els contaminants atmosfèrics (O3, PM2,5, PM10 i NO2). L'estudi no va trobar cap relació significativa entre la humitat relativa ni els contaminants atmosfèrics amb la mortalitat dels pacients ingressats per malalties respiratòries.
Els investigadors consideren que aquests resultats mostren la necessitat d'adaptar-se al canvi climàtic als hospitals. Atès que les altes temperatures van contribuir a augmentar el risc de mortalitat en pacients hospitalitzats per malalties respiratòries, caldria adaptar el sistema sanitari a les temperatures de l'estiu. Per altra banda, els investigadors creuen que els hospitals estan més preparats per fer front als pics hivernals de malalties respiratòries.
Les dones, més vulnerables a la calor
Segons els investigadors, l'estudi també va mostrar que les dones són més vulnerables a les altes temperatures que els homes. Apunten que probablement es deu al fet que elles tenen un llindar més alt per sobre del qual s'activen els mecanismes de sudoració i menys producció que els homes, i això es tradueix en menys pèrdua de calor per evaporació.