Cadires buides per trencar la soledat no desitjada
L'Obra Social de Sant Joan de Déu organitza, amb la col·labració de l'ARA, dilluns un acte a la plaça Universitat de Barcelona per debatre sobre els efectes de l'aïllament col·
BarcelonaAquesta setmana se celebra la Setmana Contra la Soledat No Desitjada, que té l’objectiu de posar el focus en aquest fenomen creixent, malgrat que vivim en un món cada cop més interconnectat. Un any més, l’Obra Social de Sant Joan de Déu engega una campanya que pretén “provocar la reflexió” sobre com trencar les dinàmiques que porten a aquest aïllament social que pateix el 20% de la població. Extrapolant aquest percentatge, afecta 1,6 milions de catalans de totes les edats, procedències, nivell econòmic i social. “Apel·lem a les persones individuals, que poden ser, alhora, part del problema, com a víctimes o com a facilitadores de la soledat d’altres, i part la solució, així com a les organitzacions i les empreses, que tenen l’obligació d’afavorir les relacions interpersonals”, explica el director de l’entitat social, Juanjo Ortega.
L’acte principal d’aquesta setmana es farà dilluns, 14 d’octubre, a la plaça Universitat de Barcelona, on l’Obra Social instal·larà taules i cadires que convidaran els vianants a seure-hi i compartir-hi les seves inquietuds o experiències personals amb la soledat. De fet, comptar amb algú que escolti, que pregunti, que faci xarxa és una de les millors vacunes que hi ha contra la soledat no desitjada, una circumstància que pot afectar al llarg de la vida qualsevol persona.
Elisenda Roca i Leo Espluga
A partir de les 12 començarà l’acte organitzat per l’Obra Social amb la col·laboració de l’ARA. Presentat per la subdirectora del diari Carla Turró, al llarg d’una hora i mitja desfilaran per l’escenari instal·lat a la mateixa plaça Universitat responsables d’entitats del tercer sector que tenen programes específics per combatre la soledat no desitjada: l’Obra Social, la Creu Roja, la Fundació Esperança i Ajuda i la Fundació Marianao. A més, també hi participaran voluntaris que acompanyen persones que se senten soles i altres professionals, com Jordi Ramón, infermer del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
També hi passaran la periodista Elisenda Roca i el filòsof youtuber Leo Espluga, amb més de 100.000 seguidors a les xarxes, sobretot gent jove. De fet, també es tracta de trencar la imatge que la soledat afecta exclusivament gent gran i dones viudes o sense famílies que viuen aïllades. Noura Ait Ichou, resident del centre La Llavor, que gestiona Serveis Socials de Sant Joan de Déu, donarà el seu testimoni sobre com està recuperant-se. Durant tot l’acte, el públic present també hi podrà dir la seva i intervenir-hi. Finalment, el punt final de l’acte el posaran els integrants del grup infantil Xiula, que ha fet una cançó sobre la soledat.