Salut

Barcelona tindrà el primer centre de recerca sobre el sistema immunitari de l'Estat

Més de 300 investigadors treballaran al CaixaResearch Institute per prevenir el càncer o infeccions greus a partir del 2025

BarcelonaBarcelona vol avançar en el camí per convertir-se en un pol d’atracció i de producció científica en l’àmbit de la salut a l'Estat i al sud d’Europa i, de cara al 2025, comptarà amb el primer centre de recerca enfocat a l’estudi de la interacció entre el sistema immunitari i el cos humà de la mà dels investigadors més potents del país: el CaixaResearch Institute. L’objectiu d’aquest nou espai ideat l'any passat per la Fundació "la Caixa" és entendre millor com proliferen i com es poden prevenir, a través del sistema immunitari, les malalties amb més afectació al món, com l'Alzheimer, el càncer i les patologies infeccioses, entre les quals hi ha el covid però també el VIH o la tuberculosi.

Amb el coneixement de cada cèl·lula que constitueix aquest mecanisme defensiu essencial del cos humà –una fita que no s'ha assolit avui dia– no només es podria frenar la progressió de diferents malalties, sinó evitar que se'n desencadenin, ha afirmat el director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, un dels impulsors del nou centre i l'encarregat de presentar el projecte aquest dimecres a l'Auditori del Cosmocaixa. "Conèixer al detall l'exèrcit defensiu que tenim serà una nova frontera del coneixement", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

El CaixaResearch Institute serà el primer institut especialitzat en immunologia d’Espanya i un dels pocs que funcionen a Europa. Es preveu que hi treballin 300 investigadors per trobar solucions als reptes presents i futurs de la salut humana a través de la ciència bàsica, del desenvolupament preclínic de fàrmacs, tecnologies i teràpies avançades, però també de l’anàlisi dels factors mediambientals que poden influir en aquesta interacció, seguint l'estela del coronavirus, que ha posat damunt la taula la necessitat de contemplar la salut animal i la salut humana com un tot (el concepte One Health, una única salut). "La capacitat que té ara la ciència per curar és extraordinària i la que tindrà demà encara ho serà més", ha afirmat el president del comitè científic de la Fundació “la Caixa”, Javier Solana, que ha donat el tret de sortida a la presentació, on també han participat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el president de la Fundació, Isidre Fainé.

El sistema immunitari no és només la primera línia de defensa davant de patògens clàssics com ara virus o bacteris, sinó que també és un sistema d’identificació d’altres agents tòxics que es troben dins i fora del nostre cos i que poden donar lloc a malalties greu. Els receptors de les cèl·lules T i B mantenen una memòria viva de tots els virus, els bacteris i altres molècules amb les quals han entrat en contacte en el nostre cos i reaccionen contra elles quan s'hi troben.

Cargando
No hay anuncios

L'interès per estudiar en profunditat el sistema immune no és nou: en càncer s'ha avançat moltíssim gràcies a l'estimulació mitjançant immunoteràpia (sense l'activitat immunitària els tumors serien molt més freqüents). I el covid-19 també és un exemple de com és d'important conèixer el sistema immunitari tant en el seu vessant més positiu –les vacunes en són el màxim exponent– com en el negatiu –molts casos greus es produeixen, precisament, per una resposta immunitària exagerada–.

Cargando
No hay anuncios

Ciència local, referents mundials

El CaixaResearch Institute, que serà un edifici de nova construcció, s’ubicarà al carrer de Manuel Ramon, davant del Cosmocaixa, i tindrà una extensió de 19.000 m2. La previsió de la Fundació "la Caixa" és que el segon semestre del 2022 comencin les obres. El calendari continuarà al llarg del 2023 amb el procés d’atracció i reclutament de talent i el 2024 s’obriran els primers espais del complex arquitectònic. No serà fins al 2025 que s'espera haver acabat la construcció i l’adequació total dels espais científics. “Amb aquest centre, es vol situar la ciència local a l’altura dels grans referents internacionals en immunologia, un camp que ens ofereix una infinitat d’oportunitats per ser més eficients en la prevenció d’algunes malalties, com també en un millor diagnòstic i més opcions terapèutiques”, ha afirmat Solana. 

Cargando
No hay anuncios

L'institut s'integrarà en l'ecosistema de la Fundació "la Caixa" i, de fet, l'apadrinaran alguns dels investigadors referents en l'àmbit de la salut, entre els quals hi ha el mateix Tabernero, que és oncòleg, o el director de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), Bonaventura Clotet, que és infectòleg. També s'establiran sinergies amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), dos centres impulsats per la mateixa entitat i amb projecció internacional.