Salut

Barcelona, capital de la immunologia: així serà l'institut de recerca per al càncer o l'Alzheimer

Més de 500 investigadors treballaran al CaixaResearch Institute, que obrirà els primers espais el 2025

Render del futur centre d'investigació CaixaResearch Institute.
3 min

BarcelonaEn càncer, Alzheimer, tuberculosi, esclerosi o lupus: el potencial de la immunologia és ampli i, encara, poc explorat. L'estudi de la interacció entre el sistema immunitari i el cos humà i la manera com poden causar o evitar algunes de les malalties amb més afectació al món és a l'avantguarda de la medicina moderna i Barcelona està més a prop de complir amb un objectiu anunciat fa un any i mig: convertir-se en un pol d'atracció de recerca avançada en aquest camp. Les obres per construir el primer centre d'investigació en immunologia a l'Estat, el CaixaResearch Institute, avancen i, tot i que s'allargaran quatre anys, els primers grups d'investigadors s'hi podran instal·lar de cara al 2025. Aquesta és la previsió del president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que aquest dimarts han col·locat la primera pedra d'un complex que es preveu que tingui una extensió de 20.000 m².

Amb una inversió de 100 milions d'euros, el nou espai –dissenyat per l'estudi TAC Arquitectes– s'ubicarà al carrer de Manuel Ramon, davant del Museu de la Ciència CosmoCaixa. Es tracta d'uns terrenys que formen part de la transformació urbanística que ha de garantir la cobertura de la ronda de Dalt amb la creació d'una plaça pública i verda. Segons el calendari –que s'ha ajornat una mica respecte als plans inicials–, els primers espais del complex arquitectònic s'enllestiran el 2025, moment a partir del qual es començaran a instal·lar els primers grups de recerca.

En una dècada, almenys una quarantena de grups i mig miler d'investigadors treballaran en aquest espai per trobar solucions als reptes presents i futurs de la salut humana a través de la ciència bàsica, del desenvolupament preclínic de fàrmacs, tecnologies i teràpies avançades. També hi haurà espai per a l’anàlisi dels factors mediambientals que poden influir en aquesta interacció, ja que, per entendre la salut humana, també cal tenir en compte la salut animal; el que es coneix sota el concepte one health, una única salut.

Terreny on se situarà el futur centre d'investigació CaixaResearch Institute, especialitzat en recerca en immunologia, al costat del Museu de la Ciència CosmoCaixa.

"Avui és un dia que quedarà gravat a la memòria de la institució per haver assolit una fita molt rellevant per a la història de la recerca en el nostre país", ha subratllat Fainé. Per a Collboni, aquest projecte és la constatació que Barcelona "es creu" la ciència. "Aquest centre suposarà un salt qualitatiu molt important en els pròxims cinc anys: és el símbol que hi ha governs, universitats, científics i empreses privades fent que la recerca sigui un tret identitari de la ciutat", ha afirmat.

La "pedra angular" de la medicina

El sistema immunitari no és només la primera línia de defensa davant de patògens clàssics com ara virus o bacteris, sinó que també és un sistema d’identificació d’altres agents tòxics que es troben dins i fora del nostre cos i que poden donar lloc a malalties greu. De la necessitat d'estudiar a fons el sistema immune n'ha parlat el futur director científic de l'institut, el prestigiós oncòleg Josep Tabernero. "Els avenços de l'últim segle, com exemplifiquen els Nobels de medicina del 2018 [per la manipulació de les cèl·lules immunitàries contra el càncer] i d'enguany [per la definició de les vacunes d'ARN missatger], demostren que la immunologia n'és la clau: és la pedra angular de la medicina moderna i té un potencial incommensurable per a la salut", ha explicat.

Amb tot, encara hi ha moltes incògnites al voltant de la immunologia. En oncologia, per exemple, els tractaments d'immunoteràpia han suposat un gran avanç, però "només el 25 % dels malalts es beneficien" d'aquestes teràpies, ha indicat Tabernero, un dels principals investigadors del món en la lluita contra el càncer. També ha subratllat que la immunologia no es pot estudiar de forma aïllada a causa de la interacció que té el sistema immunitari amb els principals reptes en salut, alguns d'ells urgents.

No és casualitat que com a president del comitè assessor internacional de l'entitat s'hagi triat el doctor Antoni Ribas, director del Parker Institute for Cancer Immunotherapy de la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA). L'institut s'integrarà en l'ecosistema de la Fundació La Caixa i, per tant, treballarà de manera integrada amb el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

L'alcalde Collboni ha volgut destacar que la cessió d'aquest espai permetrà un triple guany per a Barcelona: la instal·lació d'un centre de recerca avançada i punter al món; la transformació urbana amb la cobertura de la ronda en el tram que connectarà l'institut i el CosmoCaixa i, en tercer lloc, que la ciutat sigui "competitiva" en la producció, retenció i atracció del talent científic.

stats