Ciència

Barcelona acollirà una seu de l'Institut Fraunhofer, el centre d'investigació aplicada més gran d'Europa

L'aliança potenciarà l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya com a institució referent

Barcelona acollirà una seu de l'Institut Fraunhofer, el centre més gran d'Europa en investigació aplicada
Ara
31/03/2023
2 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona acollirà la seu espanyola de l'Institut Fraunhofer-Gesellschaft, l'organització més gran d'Europa en investigació aplicada, amb 74 instituts de recerca, segons ha informat aquest divendres el departament de Recerca i Universitats. Aquesta aliança internacional preveu la creació de la institució Fraunhofer Spain com a fundació i posada en marxa d'un centre de recerca en bioenginyeria aplicada a la salut, en col·laboració amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Aquest centre d'origen alemany accelerarà la internacionalització del sector tecnològic biomèdic i contribuirà al desenvolupament d'un hub de bioenginyeria mèdica al sud d'Europa, així com de la medicina de precisió i les teràpies avançades. En concret, el desenvolupament, la modelització i l'optimització de biomodels humanitzats per millorar sistemes de diagnòstic, pronòstic i selecció de tractaments.

La implantació de la institució Fraunhofer-Gesellschaft a Catalunya s'ha decidit entre la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol. A partir d'aquesta col·laboració, s'impulsarà la internacionalització de l'IBEC, un centre de recerca capdavanter a Espanya que permetrà connectar l'ecosistema de recerca català amb l'internacional. De fet, l'IBEC és un centre de recerca líder a l'Estat que ha desenvolupat coneixements de frontera i tecnologies innovadores aplicables a la medicina de precisió i a les teràpies avançades en els últims 15 anys.

Transferència del coneixement

Segons la conselleria, alguns dels beneficis de fixar la seu Fraunhofer a Barcelona serà l'augment de la capacitat de relacionar els sectors acadèmics de recerca amb els industrials i l'acceleració de la transferència del coneixement, interconnectant la recerca catalana, espanyola i alemanya.

L'aliança preveu el desenvolupament de dispositius i tecnologia per a projectes d'innovació i translació biomèdica focalitzats a satisfer les necessitats en salut, amb especial incidència en camps emergents com l'enginyeria i explotació de tecnologia de biomodels, òrgans en un xip i d'organoides.

Aquesta col·laboració també ha de permetre accelerar assajos de fàrmacs nous, d'enginyeria cel·lular i genètica per a tecnologies en teràpia cel·lular; tecnologies per a cultius cel·lulars i materials biomimètics per a medicina regenerativa; bioimpressió 3D per a medicina de precisió i teràpies avançades; tecnologies per a cèl·lules mare pluripotents per a teràpies avançades; i sistemes basats en microfluídica i nanotecnologia per a encapsulament de cèl·lules, fàrmacs i DNA.

La Fraunhofer-Gesellschaft manté un programa de col·laboració a nivell mundial, amb presència a Europa, Amèrica, Àsia, l'Orient Mitjà i el nord de l'Àfrica. A Europa, Fraunhofer compta amb centres en col·laboració amb entitats dels països corresponents a Àustria, la Gran Bretanya, Itàlia, Portugal i Suècia.

Actualment compta amb 26.600 empleats, 10.300 dels quals són personal científic. El seu pressupost anual és de 2.600 milions d'euros, dels quals 2.300 provenen de contractació de recerca per a fonts competitives. El finançament basal, que és aproximadament d’una tercera part del total, és aportat pel govern federal alemany i els lands on estan instal·lats els centres Fraunhofer.

stats