Salut

Balcells, qüestionat pel pressupost que destinarà a l'atenció primària

El conseller diu que els CAP rebran el 29,1% del pressupost pactat amb el PSC a l'espera que s'aprovin amb l'aval dels comuns

BarcelonaEl sector sanitari català fa anys que reclama que el 25% del pressupost de la conselleria de Salut es destini als centres d'atenció primària (CAP), la primera línia d'assistència del sistema, tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons el Govern, l'acord amb el PSC pels comptes de 2024 asseguraria aquest percentatge: dels 12.132,3 milions d'euros que es destinaran a la conselleria de Salut, 3.532,7 seran per l'atenció primària, fet que suposa el 29,1% del pressupost total del departament. Aquest suposat salt en inversions, però, ha despertat el neguit i la desconfiança de la resta de grups parlamentaris, d'entitats i de sindicats, que demanen al conseller de Salut, Manel Balcells, més transparència i posen en dubte que el percentatge que finalment rebrà la primària sigui tan elevat.

Aquest divendres al matí ha estat el torn del conseller Balcells de presentar el projecte de pressupostos en comissió parlamentària; uns comptes que al Govern encara li falten suports per aprovar-los i està a l'expectativa dels comuns per tirar-los endavant. "Aquests pressupostos no volen ser continuistes, sinó que serveixin per refermar les polítiques de canvi i la transformació del sistema de salut", ha reivindicat el titular de Salut, que també ha destacat "l'esforç" que farà l'executiu de Pere Aragonès en finançar l'atenció primària aquest any de legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Pel diputat de Junts Jordi Fàbrega és un "pressupost opac" i ha demanat temps per avaluar la partida destinada a la primària perquè l'increment anunciat per Balcells li ha recordat al Màgic Andreu: "Veurem si això és apostar per la primària o és fer jocs malabars". En la mateixa línia s'ha expressat la diputada cupaire Laia Estrada, que l'ha acusat de fer "trilerisme amb l'atenció primària", mentre que, des dels comuns, la diputada Núria Lozano ha ironitzat amb la "comptabilitat creativa" amb què han elaborat aquest augment. També han criticat els pressupostos des de Cs, el PP, i Vox, que presentaran una esmena a la totalitat.

La campanya 25% Atenció Primària JA, molt actius en reivindicar un augment del pressupost, ha traslladat les seves inquietuds al departament sobre el recent anunci. En concret, volen "assegurar la transparència de les xifres pressupostàries" i han formulat una sèrie de preguntes relacionades amb l'increment projectat. En concret, la plataforma reclama conèixer el percentatge del total del pressupost de Salut que s'assignarà a aquest nivell assistencial "i no del subtotal de provisió de serveis sanitaris". També ha preguntat per les mesures per recuperar professionals als CAP i per redimensionar els equips de la primària d'acord amb les necessitats dels treballadors. Aquesta campanya la signen Metges de Catalunya (MC), Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Marea Blanca, Medicus Mundi Mediterrània, Rebel·lió Atenció Primària i Amnistia Internacional Catalunya (AIC).

Cargando
No hay anuncios

Suïcidi i atenció integrada

Segons Balcells, l'acord amb el PSC permetria incrementar la partida que rebran els CAP, però aquest augment de pressupost ha despertat cert escepticisme entre la resta de grups parlamentaris. Els diputats de Junts, la CUP, els comuns, Cs, el PP, i Vox han qüestionat la inversió destinada a la primària i han reclamat més transparència amb les xifres. Per part dels comuns, a més, que tenen la clau per desencallar els comptes, la diputada Lozano ha insistit en la crítica del seu grup al macroprojecte del Hard Rock. "No té sentit posar més diners en salut per tenir més problemes de ludopatia i salut", ha reblat. El conseller ha replicat que a ell tampoc li agrada aquest projecte i li ha demanat a Lozano que ho "obviï".

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Balcells ha recordat que són uns pressupostos "expansius" que posen el focus en la primària, els professionals, la salut mental, l’atenció intermèdia, l’atenció integrada social i sanitària, la recerca i innovació, i la salut pública. La voluntat d'aquests comptes és consolidar les accions impulsades al llarg del 2023 per avançar en la "transformació del sistema", com ara la millora de l'accessibilitat als CAP; el desplegament del Pla de Prevenció del Suïcidi; l'actualització del model d’atenció intermèdia; l'atenció integrada en l’entorn domiciliari i a les residències de gent gran, i el desplegament efectiu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.