Salut

L'auge de virus de la tardor ja anticipa l'onada de grip i covid

Els CAP atenen un degoteig de refredats i bronquiolitis i les pneumònies en menors de 14 anys repunten

La façana del CAP La Sagrera, en una imatge d'arxiu.
4 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLes malalties respiratòries creixen des de fa cinc setmanes, però ni la grip ni el coronavirus estan en plena expansió. Les últimes dades actualitzades, d'entre el 27 de novembre i el 3 de desembre, constaten que la taxa d'infeccions agudes s'enfila ja fins a afectar 747 persones per cada 100.000 habitants (en xifres absolutes, són 58.800 casos) i això vol dir que Catalunya es troba en l'inici d'una onada epidèmica, afavorida per la baixada de temperatures dels últims dies. Mentre les autoritats sanitàries es miren les tendències virals expectants, també s'observa un augment de les pneumònies, principalment en menors d'edat, així com de les faringitis estreptocòcciques i de l'escarlatina.

Els rinovirus, causants dels refredats, lideren aquesta pujada de casos (representen el 30% de les notificacions), mentre que el virus respiratori sincicial és el que més creix en l'última setmana. El causant de la bronquiolitis infantil ja es troba en un llindar de transmissió moderat, amb una taxa de 13 casos per cada 100.000 habitants, allunyada de la registrada l'any passat aquests períodes (22 casos). La grip també va en ascens, però continua a nivells baixos de transmissió –s'estan notificant 57 casos per cada 100.000 habitants– i la propagació del coronavirus, tot i escalar a segona posició com a virus més freqüent, continua estable.

La previsió que fan els experts consultats és que els registres continuïn augmentant en les pròximes setmanes i que el pic de casos –el moment amb més població afectada– es pugui donar d'aquí dues o tres setmanes, coincidint amb Nadal. "Estem amatents a qualsevol creixement, perquè sabem que tindrem cada cop més casos, però de moment no estem observant cap canvi o fet excepcional que pugui marcar una tendència diferent o la introducció d'un patogen o patró de comportament diferent", valora a l'ARA el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz.

Més pneumònies

Des de la irrupció del coronavirus hi ha hagut una modificació de la tendència i el comportament de la resta de virus. Hi ha hagut hiverns pràcticament sense grip i pics de VRS fora de temporada. L'any passat es va recuperar una certa normalitat, amb l'aparició de la bronquiolitis unes setmanes abans que la grip, que va acabar impactant en dos períodes diferents. "Enguany creiem que les corbes es comportaran d'una manera similar a la de l'any passat, però tenim un cert grau d'incertesa sobre com evolucionaran els contagis o com s'incorporarà el coronavirus en pics epidèmics", diu Mendioroz.

Ara per ara, el VRS s'ha retardat un parell de setmanes respecte a un any prepandèmic, possiblement perquè està costant que l'hivern arrenqui, i és ara que repunta, seguit de la grip. En canvi, el covid-19 està estable. "No hi ha signes d'onada epidèmica", afirma Mendioroz en aquest sentit. I afegeix: "Ens queden setmanes de temporada epidèmica i som a temps a vacunar-nos o immunitzar-nos pel que pugui arribar les pròximes setmanes". El missatge és important sobretot per a la població de 60 anys en amunt, considerada col·lectiu de risc.

No obstant això, hi ha un creixement dels diagnòstics de pneumònies que obliga a monitorar i analitzar les possibles causes "donada la situació epidèmica internacional". En les últimes setmanes, països com la Xina, França o els Països Baixos van detectar un augment dels casos de pneumònia entre menors de 4 a 15 anys. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat més informació als països que observen aquesta escalada de casos, però res fa pensar que hi hagi cap virus emergent, sinó el Mycoplasma pneumoniae, un bacteri que causa una gran varietat de símptomes respiratoris, la majoria lleus, i que afecta sovint menors d'entre 5 i 15 anys.

"Tenim una certa tranquil·litat perquè no sembla que evolucionin de forma greu. Pot ser que els virus estiguin recuperant la seva circulació normal o que ens aproximem a nivells de transmissió prepandèmics de tots els patògens. I això no vol dir necessàriament que hagi de ser perillós", valora Mendioroz.

Degoteig als CAP

Dos dels principals indicadors per avaluar la situació epidemiològica del país són assistencials. En primer lloc, els diagnòstics que fan els centres d'atenció primària (CAP). El degoteig de pacients que arriben als CAP amb símptomes respiratoris s'ha accelerat respecte de la setmana passada, segons el metge de família al CAP Sanllehy de Barcelona i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Jordi Mestres.

"Anem veient més casos, però la corba encara ha de pujar força més. De moment estem dins del llindar esperable, no veiem un increment exagerat", explica. Normalment, els pics de grip es donen a la segona quinzena de desembre i s'allarguen fins al gener. "De moment, atenent les dades, estem en una situació relativament similar a la de l’any passat i l’anterior. Ara hem de veure si les sobrepassem o no", afegeix Mestres.

D'altra banda, hi ha les urgències hospitalàries. A dia 30 de novembre, la dada més actualitzada que dona el departament de Salut, la xifra total és de 18.042, de les quals 1058 van acabar amb ingrés hospitalari (5,9%). "Ambdós indicadors es mantenen dins del rang de la normalitat en aquestes dates en tots els grups d’edat", s'insisteix des del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). Pel que fa a les hospitalitzacions per coronavirus, hi ha 363 persones ingressades, una vintena més que fa dues setmanes, i 8 a cures intensives.

stats