Argimon, escèptic amb l'anunci de Sánchez d'estabilitzar 67.000 contractes de sanitaris
El conseller exigeix a Darias "mesures urgents" per revertir la falta de professionals i l'infrafinançament del sistema
BarcelonaEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat escèptic davant l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'estabilitzar més de 67.000 professionals sanitaris a tot l'Estat que, actualment, encadenen contractes temporals. "És un anunci més, com als que ens té acostumats", ha relativitzat l'autoritat sanitària catalana, que ha afirmat que resta a l'espera de l'aprovació del decret que ho regularà i que està previst que rebi llum verda aquest dimecres al consell de ministres.
En una entrevista a El País publicada aquest diumenge, Sánchez va avançar que 67.300 professionals passaran a ser fixos per "acabar amb la precarització" laboral que pateixen les professions sanitàries des de fa dècades. "És l'estabilització més gran de la història", va afirmar. També va assegurar que els "criteris comuns" ja s'han pactat amb les comunitats autònomes, però Argimon ha negat que tingués constància d'aquesta mesura fins que es va anunciar als mitjans. "De moment no tenim ni idea de res, no se'ns va comunicar. Haurem d'esperar el decret per fer una valoració", ha resolt el conseller.
A l'espera de conèixer al detall el decret, Argimon ha remarcat que les previsions de Salut són que a finals de la legislatura, el 2024, la temporalitat del personal sanitari del sector públic a Catalunya es redueixi al 8%. Com ha fet en les seves últimes intervencions públiques, el conseller ha tornat a reclamar a Sánchez que augmenti el pressupost per al sistema sanitari, de la mateixa manera que es va comprometre a augmentar fins al 2% els recursos per a defensa.
Reclam a Darias
El conseller de Salut ha enviat aquest dilluns una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per reclamar "mesures urgents" per poder fer planificació de la disponibilitat de professionals sanitaris (la formació de metges i la seva especialització) i revertir l'infrafinançament que arrossega el sistema sanitari des de fa dècades.
En la missiva, Argimon denuncia que “no es pot continuar pensant com fa 30 anys” pel que fa a la planificació professional i que cal abordar la formació, tant del pregrau com del postgrau. També demana la modificació de la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) del 2003, que és de competència estatal i que és el marc legal que regeix la formació sanitària especialitzada a Espanya. A més, s’ha mostrat favorable al manifest impulsat per Euskadi i Galícia per impulsar mesures urgents per incorporar més metges a l’atenció primària.