Aragonès i Urkullu veuen “insuficient” el pla de Sánchez

Abascal desafia el govern espanyol i afirma que no es posarà la mascareta

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la roda de premsa que va oferir dimarts, prèvia a la Conferència de Presidents.
i DAVID MIRÓ
23/12/2021
3 min

MadridEl pla anunciat per Pedro Sánchez per combatre la sisena onada no va convèncer molts presidents autonòmics, i en especial el català, Pere Aragonès, i el basc, Iñigo Urkullu, que es van mostrar especialment crítics. Tots dos van traslladar a Sánchez el seu malestar tant per la manera de procedir, convocant una reunió per comunicar unes mesures ja preses, com per la seva poca ambició. Els dos líders van considerar que el pla és “insuficient” i van reclamar mesures “més valentes, coordinades i a tot l’Estat”. Fent servir una frase usada per Sánchez a l’inici de la pandèmia, i llançant també un dard a Ayuso, el president català va remarcar que “el virus no entén de territoris”.

Durant la reunió, Aragonès va reclamar l’extensió del fons covid per al 2022 per reforçar el sistema sanitari i implementar línies d’ajudes als sectors afectats. I també que els pares amb fills que hagin de fer quarantena puguin demanar la baixa laboral. Comunitats com Cantàbria, l’Aragó, Madrid, Castella i Lleó o Extremadura es van alinear amb el president català en la demanda de més recursos a l’Estat.

El president va comparèixer després de la reunió al Palau de la Generalitat per expressar la seva “decepció, preocupació i disconformitat amb la trobada”. El president considera que el govern espanyol ha pres poques mesures i creu que això és “temerari” pel nivell de contagis actual. En aquest sentit, va avisar que la Generalitat no es farà enrere en cap restricció malgrat que l’Estat no les secundi. “Em reafirmo en totes les mesures que vam anunciar dilluns”.

Aragonès marca així una distància molt clara amb Sánchez, que ahir va fer un discurs optimista sobre l’impacte de la sisena onada, i amb altres presidents autonòmics, com la madrilenya Ayuso, que es neguen a aprovar restriccions més fortes. Per la seva banda, el president de Vox, Santiago Abascal, que no ha aclarit encara si s’ha vacunat, va anunciar en un tuit que no es posarà la mascareta al carrer i va qualificar Sánchez d’“aprenent de tirà”.

Normalitat a les festes

Sánchez va comparèixer també al Senat després de la reunió i va exhibir un discurs optimista malgrat les dades de contagis. “No estem al març del 2020 ni al Nadal de l’any passat; tenim el 90% de la població vacunada”, va insistir el president espanyol, que en tot moment va defensar que s’han de poder celebrar les festes amb normalitat. “L’any passat hi va haver cavalcades en una situació molt pitjor, doncs aquest any també”, va reblar. I quan se li va preguntar per les restriccions d’aforament o mobilitat, va desviar la responsabilitat cap a les comunitats. “Poden prendre mesures en l’àmbit de les seves competències”, va dir. Al matí ja li havia dit a Pablo Casado que “les famílies podran celebrar Nadal; Espanya ha resistit”.

Sánchez també va rebutjar una demanda de molts presidents autonòmics -aprovar una llei de pandèmies- perquè considera que actualment ja hi ha “instruments jurídics suficients”. I també va rebutjar la petició de més recursos, els fons covid, perquè considera que amb els 7.000 milions que ara està previst destinar a les comunitats n’hi ha “suficient”. Això sí, Sánchez es va comprometre a celebrar reunions periòdiques de la Conferència de Presidents mentre duri aquesta sisena onada.

En realitat, els presidents autonòmics estan dividits entre els que volen més restriccions i els que creuen que no són necessàries. I no hi ha una lògica política al darrere. Així, mentre Ayuso no vol ni la mascareta, Núñez Feijoó (Galícia), Moreno Bonilla (Andalusia) i Mieras (Múrcia), tots del PP, volen anar més enllà. I socialistes com García-Page van reclamar fins i tot el tancament de fronteres. Amb l’escalada de contagis, el debat és lluny de tancar-se.

Ayuso intenta fer les paus amb els sanitaris

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va qualificar ahir “d’extraordinària” la feina del personal d’atenció primària i d’urgències als hospitals davant el covid, i va aprofitar per girar la truita criticant l’esquerra per polititzar la sanitat pública. Les declaracions d’Ayuso arribaven després que anunciés que investigaria si en alguns centres de salut no s’està actuant correctament. “Pengen el telèfon o no l’agafen, de cop no hi ha metges...”, va criticar. Les seves paraules van aixecar polseguera, perquè assenyalaven directament els metges com els culpables del col·lapse a l’atenció primària per falta de professionals.

stats