Neonatologia

"Aquí aprenem a preparar-nos per quan tornem a casa amb la nostra filla"

L’Hospital de la Vall d’Hebron inaugura un nou espai de neonatologia per potenciar la implicació de les famílies en les cures dels nadons

Ana Padrino i Andrés Peña amb la seva filla Alessa Peña, que va néixer a les 26 setmanes de gestació
Helena Rodríguez
03/05/2022
3 min

BarcelonaAlessa Peña va néixer fa dos mesos, amb només 26 setmanes de gestació. “L’embaràs va anar genial fins que em va començar a pujar la tensió i van haver de fer-me una cesària pel bé de totes dues", explica la mare, Ana Padrino. Van ingressar la nena a l'UCI de nounats de l'Hospital de la Vall d’Hebron, on va estar un mes. "Vam rebre una bona atenció, però marxàvem cada nit amb l’angoixa de no saber com estaria”, recorda l’Ana al costat de l’Andrés, el pare de la seva filla, que assegura que de tantes coses que li passaven pel cap no podia ni descansar. Ara, amb 36 setmanes de desenvolupament, l’Alessa ja comença a menjar per instint, arrapant-se al pit, i està més a prop de deixar d’alimentar-se per sonda.  

Fa aproximadament un mes que tots tres ocupen l’habitació número 63 del nou espai familiar de neonatologia avançada Com a Casa de la Vall d’Hebron, que a partir d’ara podrà acollir fins a 16 nadons en 12 habitacions familiars –quatre de les quals per a bessons–. Aquí la mare de l'Alessa ha pogut practicar l’anomenat mètode cangur de contacte pell amb pell i ha pogut dormir amb ella cada nit. L’evidència científica demostra que disposar d’espais propis fomenta la presència dels progenitors durant l’ingrés hospitalari del nadó, propicia la lactància materna, augmenta el benestar i intimitat de les famílies i redueix les infeccions nosocomials.

El projecte de renovar i humanitzar el servei de neonatologia va ser impulsat per una altra família, la de l’Álvaro, que va haver de passar gairebé 100 dies –però cap nit– als boxs asèptics de l’UCI de nounats. Avui l’Álvaro juga a l’hospital al costat dels seus pares, en el dia de presentació de la nova àrea, que ha comptat amb 2 milions d’euros d’inversió pública i 500.000 euros més recaptats per la campanya de crowdfunding iniciada pels seus pares –250.000 euros dels quals han estat aportats per la Fundació La Caixa. 

Així és el nou espai familiar de neonatologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, un espai propi per a les famílies amb nadons ingressats

Un abans i un després en la cura dels nadons

Tal com explica Félix Castillo, cap del servei de neonatologia de la Vall d’Hebron i un altre dels principals impulsors del projecte, el nou espai va destinat a nadons tant prematurs com els nascuts a terme però amb patologia crònica i complexa que necessiten cures semicrítiques. Aquests nadons, especialment, es beneficien de la presència de la mare i de la família, i del bon estat emocional dels progenitors. “S’ha demostrat que l’estat emocional de la mare es traspassa al nadó: si la mare està nerviosa, l’infant també; mentre que si la mare s’adona que és capaç de cuidar el seu fill, aprèn les cures que necessita el seu fill, i està tranquil·la, l’estada que farà a l’hospital serà potencialment més curta i l’infant tindrà un millor desenvolupament neurològic”, assegura Castillo, que cita el cas del Nil, un bebè prematur que “no avançava, no deglutia, però després que tota la família es traslladés des d’Olot a les noves habitacions, va fer un tomb": "En lloc d’estar-hi un mes, s'hi va estar una setmana”.

Precisament aquesta capacitació i independència dels progenitors és un dels punts principals del projecte, que la mare de l’Alessa destaca com a fonamental: “Ara aquí nosaltres mateixos l’atenem, no hem de dependre de cap infermera que ens ajudi a agafar-la. Aprenem cada dia per estar preparats per quan estiguem a casa. Estar 24 hores al dia amb ella ens ajuda a conèixer-la”.

Són pares primerencs i volen estar tant de temps com puguin amb la seva filla, sobretot en aquesta etapa, fins que els permisos de paternitat i maternitat els hi permetin. Tots dos han passat moltes hores observant els moviments, el batec i la respiració del seu nadó a l’habitació de 13 metres quadrats que funciona com a úter de cures equipat amb càmeres i monitors de constants que, des del sistema de monitorització centralitzada, el personal sanitari pot supervisar sense haver d’interrompre la intimitat i el descans familiar. 

“Ara per fi són moltes les famílies que podran passar la nit amb els seus fills. Des de la nostra experiència, sabem que aquest centre és un abans i un després en la cura dels nadons i les seves famílies", assegura Lali Arnau, mare de l'Álvaro. I afegeix: "Celebrem que el que un dia va ser un somni avui és una realitat”.

stats