Drets sexuals

Anticonceptius gratis per a dones menors de 29 anys

Feminismes i Salut posa en marxa un pla per finançar el DIU de coure i una vareta subcutània també per a vulnerables

BarcelonaAnticonceptius gratuïts per a dones joves, vulnerables o que hagin avortat voluntàriament. Són els col·lectius que es poden acollir a la primera fase d'un pla de la Generalitat per garantir la contracepció de llarga durada a totes les dones en els pròxims quatre anys. Segons els càlculs dels departaments de Salut i Feminismes, la mesura pot beneficiar unes 600.000 dones a tot Catalunya i es preveu que els pressupostos del 2023 pendents d'aprovar-se reservin per al programa una partida d'1,2 milions d'euros.

A partir d'ara les menors de 29 anys, les dones amb una situació d'especial vulnerabilitat (víctimes de violència masclista, amb dificultats socioeconòmiques) o que hagin interromput l'embaràs de forma voluntària podran sol·licitar la gratuïtat de dos mètodes anticonceptius als 45 centres especialitzats en la salut sexual i reproductiva que hi ha repartits per tot el país (anomenats ASSIR). En el cas de les vulnerables, no caldrà que vagin a buscar cap informe als serveis socials, ha assegurat el conseller de Salut, Manel Balcells.

Cargando
No hay anuncios

Els dos mètodes que es finançaran són el DIU de coure, un dispositiu en forma de T que s'insereix a l'úter per paralitzar els espermatozoides, i l'implant subdèrmic, una petita vareta flexible que es col·loca sota la pell de la cara interna del braç, que allibera constantment petites dosis de l'hormona progestagen. Tots dos són sistemes "segurs, de fàcil inserció, amb pocs efectes secundaris i que tenen el bon compliment de la pacient", ha explicat la ginecòloga de l'ASSIR Manso de Barcelona Elisabet Grau, en referència que la seva eficàcia no depèn de la constància o memòria de la usuària, com passa, per exemple, amb les tradicionals pastilles anticonceptives que, a banda, sí que causen efectes nocius per a la salut. El DIU té una eficàcia de cinc anys i un preu actual al mercat de 100 euros, mentre que l'altre mètode dura tres anys i costa 60 euros.

Barrera econòmica

En el mateix acte, la consellera de Feminismes, Tània Verge, ha subratllat que, amb la gratuïtat, Catalunya se situa com "abanderada en la garantia dels drets sexuals i reproductius" a nivell europeu, ja que cap al 2027 la mesura serà universal per a totes les "dones i persones gestants", alhora que ha indicat que és un pas més per equilibrar les desigualtats de gènere en l'anticoncepció. “El cost sol ser assumit majoritàriament per les dones, i en un context d’increment del cost de la vida, aquesta gratuïtat gradual permetrà un estalvi econòmic important per al conjunt de parelles i famílies”, ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

La facilitat per accedir a l'anticoncepció és una de les grans reivindicacions de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que en els seus informes anuals denuncia que l'alt preu dels mètodes i la falta d'informació per poder saber quin és el millor per a cada cas són les dues grans barreres que deixen desprotegides encara moltes dones, sobretot les joves i vulnerables. Per això, tot i que valoren la gratuïtat, el director del Centre Jove de l'entitat, Jordi Baroja, retreu que s'hagi limitat a només aquests dos mètodes i no a tots els que hi ha actualment al mercat perquè les usuàries puguin triar segons la seva situació i necessitats. A més, també recorda que la Generalitat ja havia plantejat la universalització dels anticonceptius anteriorment amb unes estimacions de distribuir DIU i implants molt inferiors a les recomanacions internacionals i a la demanda existent, alhora que reclama que la mesura arribi també a les dones que no tenen targeta sanitària.