Salut

A Catalunya es recepten més antibiòtics els dies que hi ha més contaminació

Per primer cop es relacionen els dos fenòmens amb dades de les 11 ciutats més poblades del país

2 min
Imatge d'arxiu de la boira per contaminació en un episodi d'alerta a Barcelona.

BarcelonaLa resistència als antibiòtics és un dels reptes més grans de salut pública al món. Quan aquests medicaments s’utilitzen de forma innecessària, s’acaben exterminant els bacteris sensibles i només sobreviuen els resistents, que es reprodueixen i proliferen amb més facilitat. Per això, l'ús excessiu o incorrecte dels antibiòtics acaba provocant l'aparició de bacteris resistents que causen infeccions que no es poden tractar. Ara, investigadors de l'IDIBELL, l'Hospital de Bellvitge i el CIBERINFEC han comprovat en un estudi que els dies en què augmenta la contaminació de l'aire es recepten més antibiòtics.

L'estudi, publicat a la revista JAMA Network Open, és la primera investigació en què es relacionen aquests dos fenòmens. Els autors han recopilat dades de les 11 ciutats més poblades de Catalunya al llarg de 8 anys. En concret, han analitzat els nivells de PM10, PM2.5 i NO2, que són tres contaminants de l'aire, i els han comparat amb les prescripcions d'antibiòtics als centres d'atenció primària.

Segons les dades recollides pels investigadors catalans, el motiu principal de prescripció d'antibiòtics són les infeccions respiratòries agudes, encara que en alguns casos el diagnòstic és erroni perquè realment es tracta d'infeccions víriques o d'altres afeccions que no requeririen antibiòtics. Però els resultats també indiquen una nova dinàmica: els dies en què hi ha més contaminació a l'aire es prescriuen més antibiòtics a la població per una infecció respiratòria. Per al líder de l'estudi i investigador del centre, Jordi Carratalà, aquesta relació "podria ser causada perquè la pol·lució irrita les vies respiratòries i provoca símptomes semblants als d'una infecció", a més de facilitar una infecció bacteriana secundària que es produeix mentre el sistema immunitari està lluitant contra les partícules contaminants.

10 milions de morts prematures

Segons els autors de l'estudi, la contaminació de l’aire i la resistència als antibiòtics cada any causen més de 10 milions de morts prematures al món, una xifra que s'incrementa contínuament. Per aquest motiu, apunten que aquesta investigació, que inclou dades d'uns 1,9 milions d’habitants i més de 8 milions de prescripcions d’antibiòtics en atenció primària, representa "un pas important" cap a la comprensió dels efectes de la contaminació de l’aire en la salut pública.

Els investigadors insisteixen que cal implantar polítiques mediambientals "més ambicioses" per millorar la qualitat de l’aire i reduir la càrrega de malalties respiratòries, així com l’ús excessiu d’antibiòtics. "S’estima que el 2050 la resistència als antibiòtics causarà 10 milions de morts al món", adverteixen els autors. Amb tot, creuen que cal seguir investigant la relació entre la contaminació de l'aire i la prescripció d'antibiòtics en diferents zones geogràfiques del món per "confirmar i ampliar" els resultats.

stats