Salut
Salut17/03/2023

Alerta per als al·lèrgics: la temporada de pol·len arribarà tard però potent

La sequera i la contaminació poden agreujar els episodis d'al·lèrgia aquesta primavera

Elisenda Forés Català
i Elisenda Forés Català

Univeristat Autònoma de BarcelonaA les persones amb al·lèrgia els espera una primavera intensa per l’arribada "de forma conjunta" d'elevades concentracions de diferents tipus de pol·len. La inestabilitat ambiental, en bona part lligada a la crisi climàtica, ha fet variar les habituals previsions pol·líniques de l'inici de la primavera, segons alerta la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB. La coordinadora de la XAC i professora i investigadora de la UAB Jordina Belmonte ha explicat que l'hivern encara no es pot donar per acabat aquest any i que aquest retard fa que els arbres acumulin grans quantitats de pol·len que d'aquí pocs dies es podrien alliberar de manera sobtada. A més, aquests pics de concentració elevada podrien comportar que persones que mai han patit al·lèrgia ara la desenvolupin, ha advertit.

A diferència dels anys anteriors, la primavera arriba dilluns sense necessitat d’haver d’alertar encara del risc de les pol·linitzacions del plàtan, el pi, les gramínies o l’olivera. De moment. Perquè els aerobiòlegs afirmen que d'aquí dues setmanes el panorama podria canviar radicalment. La previsió és que, tot i que tardana, la temporada d'alts nivells de pol·len arribi amb força i, a les àrees urbanes, es vegi també empitjorada la situació als al·lèrgics per culpa de la barreja de pol·len i contaminació. Concretament les partícules de pol·lució modifiquen l’estructura del pol·len fent-lo més agressiu i causant símptomes més infamatoris. L’arribada de pluja seria l’únic factor que podria disminuir la concentració de contaminació i l’afectació de la pol·linització fent caure "el pol·len a terra, cosa que suavitzaria les al·lèrgies", augura Belmonte. Però la situació de sequera extrema no apunta a grans canvis en el curt termini.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), a Catalunya hi ha 2,5 milions de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica i la xifra es duplicarà l'any 2050, empesa en bona part per la contaminació atmosfèrica. Per aquest motiu, la Coordinadora del Comitè d’Al·lèrgies Respiratòries, Lorena Soto, recalca la importància de visitar-se a l’al·lergòleg per tenir un "diagnòstic acurat i personalitzat", també per a les persones a les quals se'ls declara l'al·lèrgia per primer cop.

Per reduir l'afectació davant l'esclat del pol·len, Soto recomana l'ús de la mascareta que tapa nas i boca, que ha estat un dels elements omnipresents (i obligatoris) els últims anys amb la pandèmia del covid. Tot i que ara no ho sigui, ha dit, recuperar-la en alguns casos pot ser una manera de patir menys episodis d'al·lèrgia aquesta primavera.

Cargando
No hay anuncios

Un aparell per mesurar en temps real

Per millorar la vida de la població sensible al pol·len, la XAC ha presentat aquest divendres una eina d'intel·ligència artificial. L'aparell permet veure els nivells de grans de pol·len en l’aire de les plantes i arbustos, un sistema de monitoratge a temps real que ajuda els al·lèrgics a saber quines són les hores del dia més perilloses per a ells. El projecte desenvolupat a la UAB s'ha dut a terme amb el conveni amb l’empresa suïssa Swisens i Qualitas 4 Health.

Cargando
No hay anuncios

De fet, si es distribuïssin altres sistemes de monitoratge com aquest a Catalunya i fossin adoptats per la ciutadania de forma habitual, Belmonte assegura que es podria reduir l’afluència assistencial a l'atenció primària per aquests episodis primaverals. Els usuaris diagnosticats amb alguna al·lèrgia prèviament podrien estar molt més ben informats i tenir en compte les hores, zones i flora que està alliberant més quantitat de pol·len en cada moment.