Salut

Així és la primera píndola contra la depressió postpart

El fàrmac, que per ara només es vendrà als EUA, alleugereix els símptomes en només tres dies

Les càpsules de placebo que s'han fet servir en l'estudi del Zurzuvae.
3 min

BarcelonaL'agència reguladora del medicament dels Estats Units (la FDA) ha donat llum verda a la primera píndola específica per tractar la depressió postpart, un trastorn que afecta entre el 10% i el 20% de les dones amb fills arreu del món. L'antidepressiu, de les farmacèutiques Biogen i Sage Therapeutics, Inc., es comercialitzarà als EUA a finals d'any –possiblement a l'octubre– amb el nom de Zurzuvae, i s'indicarà en píndoles de 50 mg que s'han de prendre un cop al dia, durant dues setmanes. Segons els assajos que n'han avalat l'aprovació, en els primers tres dies de tractament les participants ja expressaven un alleugeriment d'alguns símptomes associats a la depressió postpart, com ara atacs de plor i pànic, culpabilitat, irritabilitat o, en casos greus, pensaments d'autolesió.

L'eficàcia d'aquest medicament s'ha demostrat en dos estudis aleatoris i de doble cec –en què les voluntàries no sabien si se'ls havia donat la píndola o bé un placebo– fet amb 350 dones que patien episodis greus de depressió postpart al tercer trimestre de l'embaràs o fins un mes després del part. L'endemà d'acabar els 14 dies de tractament, els investigadors van constatar que un 57% de les participants que havien rebut Zurzuvae havien minimitzat els seus símptomes en almenys un 50%, respecte al 38% de les dones que van rebre un placebo. A mesura que passava el temps, el 62% de les dones que rebien el nou fàrmac havien millorat encara més la seva situació, ja que, segons un comunicat de la FDA, l'efecte del tractament es mantenia fins quatre setmanes després de l'última dosi.

Però els beneficis del fàrmac començaven ja el tercer dia d'haver-lo pres. Així ho asseguren els fabricants i ho corrobora la coordinadora de la unitat de salut mental perinatal de la Vall d'Hebron, Gemma Parramon. El centre barceloní ha participat en l'estudi amb un petit grup de dones que patien un trastorn postpart greu. "Les dones amb una depressió postpart en què predominen els factors hormonals són les que més se'n poden beneficiar. De fet, nosaltres ho vam provar amb un grup de pacients seleccionades per la severitat del trastorn que patien, i vam veure que responien al medicament al cap de tres dies i que elles mateixes asseguraven que es trobaven molt millor. Això no ho aconseguim amb antidepressius", diu.

Segons Parramon, que també és la presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, el Zurzuvae és una eina més per resoldre "un problema molt greu per a la dona i per al desenvolupament físic i mental de les criatures", així com per al vincle maternoinfantil que pot quedar marcat de per vida. Ara bé, la psiquiatra matisa que no és un medicament per a totes les dones amb depressió postpart.

Per a casos greus

La depressió és gairebé una síndrome per la diversitat de causes i factors que hi intervenen. La part genètica –com ara, antecedents d'altres trastorns– és rellevant, però en el postpart pesen molt les variables psicosocials, com ara enfrontar-se a una situació nova com és la maternitat, que és estressant per se, que requereix un suport social i material que no sempre es pot tenir. "I tot això no ho pot resoldre un fàrmac. En molts casos caldrà reforçar la psicologia i els aspectes socials. Ara bé, hi ha un grup de dones a les quals els factors biològics i hormonals els influeixen, i a qui aquest fàrmac pot solucionar-los la depressió", assegura. La FDA només recomana l'ús d'aquesta píndola en casos greus de depressió postpart.

El fàrmac és una versió d'un esteroide neuroactiu natural anomenat alopregnanolona, que s'utilitza per metabolitzar la progesterona, una de les dues hormones sexuals femenines. El cos d'una dona s'enfronta a diferents fases de fluctuació hormonal al llarg de la seva vida, com durant la menstruació, en l'adolescència i la menopausa, però també si fa servir anticonceptius i si se sotmet a tractaments hormonals contra el càncer. "Algunes dones poden ser més vulnerables a aquests canvis hormonals i patir depressió postpart, però com que no existeix cap marcador biològic que ens permeti identificar si són més sensibles tampoc podem identificar aquest risc preventivament", planteja Parramon.

Tot i que als Estats Units ja existeix un fàrmac per a la depressió postpart, el Zulresso, aquest només es pot administrar mitjançant injecció i en un centre mèdic. A més, els seus efectes trigaven setmanes a notar-se. "De fet, no hi ha cap antidepressiu que desplegui efectes d’una manera tan ràpida ni tan eficaç; eficàcia entesa com que és capaç de reduir un 50% la simptomatologia de la pacient", explica Parramon.

De moment, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) no s'ha pronunciat sobre la possibilitat que es pugui estudiar el Zurzuvae a Europa o si les farmacèutiques nord-americanes han fet cap moviment per presentar-lo. Els efectes secundaris més freqüents inclouen somnolència, marejos, diarrea, fatiga, nasofaringitis (el refredat comú) i infecció del tracte urinari. A més, es recomana fer servir un mètode anticonceptiu efectiu mentre es pren Zurzuvae i durant una setmana després de prendre'l per evitar un embaràs, ja que no es poden descartar danys fetals.

stats