Salut

Així és la JN.1, la variant del covid que predomina a Catalunya

L'OMS vigila la mutació per la seva gran capacitat d'expansió, però descarta per ara que causi malalties més greus

Un test d'antígens, en una imatge d'arxiu.
ARA
29/12/2023
2 min

BarcelonaLes variants del coronavirus no han deixat de proliferar des de la irrupció del patogen a finals del 2019. El patró és senzill: la que més capacitat de transmetre’s té s'acaba imposant a la resta. Actualment, la soca que ha aconseguit convertir-se en dominant és la JN.1, que es va detectar per primer cop als Estats Units al setembre. Des del 19 de desembre, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) vigila aquesta soca com a variable d'interès, però –almenys de moment– ho fa més per la seva ràpida capacitat d'expansió que per la gravetat de les complicacions que potencialment pot causar. A Catalunya, la JN.1 ja representa el 79% de les mostres seqüenciades. 

La subvariant JN.1 és una descendent de la variant òmicron, que és la soca més resistent des que va començar la pandèmia, tot i haver patit diverses mutacions. La JN.1 es va escindir de la subvariant BA.2.86, i la seva gran capacitat de propagació està en una mutació que afecta la proteïna S (spike) del coronavirus. Aquesta proteïna exerceix de mecanisme clau perquè el virus pugui adherir-se a les cèl·lules humanes i infectar-les i és també l’encarregada de senyalitzar als anticossos on és el patogen per atacar-lo.

Tot i que encara és aviat per saber del cert si aquesta variant pot ser més o menys lleu que les anteriors –i tenint en compte que cap de les variants d’òmicron ha causat una allau d’hospitalitzacions–, tot indica que causa els símptomes típics que poden confondre’s amb la grip o refredats. Aquests són la tos, la congestió nasal, el mal de cap, els dolors musculars i les alteracions en el sentit de l’olfacte. També s’han reportat casos de febre i calfreds, dificultats per respirar i mal de gola. 

L’OMS no considera la JN.1 una amenaça més gran per a la salut pública que variants predecessores. En la majoria dels casos, la malaltia es pot continuar manifestant de manera asimptomàtica. Els contagis greus acostumen a evolucionar en persones grans o amb malalties de base, i per això l’OMS recomana la vacunació com a mètode de prevenció davant d’aquesta i altres variants.

stats