Salut

Addicció, ressaca i pitjor salut: el preu d’abusar dels fàrmacs per dormir

Espanya és el tercer país del món amb més consum de medicaments per agafar el son, el primer d'Europa

Un home amb insomni estirat al llit.

BarcelonaTenir dificultats per dormir trastoca la vida personal i laboral. Les persones que ho pateixen van cansades, els hi costa més concentrar-se durant el dia, tenen mal de cap i, fins i tot, estan més irascibles. El camí més curt per posar fi a aquesta situació, i també el més econòmic, són les benzodiazepines, uns fàrmacs que tranquil·litzen i indueixen el son. Van néixer per mitigar els episodis d'ansietat, però també s'utilitzen de forma generalitzada contra l'insomni i altres alteracions que no deixen dormir. Espanya és el tercer país del món amb més consum d'aquests medicaments, el primer d'Europa, i els experts alerten que la seva prescripció està indicada per un màxim d'un mes i que allargar el consum pot comportar riscos per a la salut. "Quan es fa un ús prolongat es genera un cercle viciós que desemboca amb dependència", avisa el director d'AdSalutem Institut del Son, Antoni Esteve, que aconsella revisar el diagnòstic si els símptomes que han motivat el consum d'aquests fàrmacs, com Orfidal o Vàlium, persisteixen al cap de trenta dies de tractament.

El camí cap a l'addicció és la tolerància. La pneumòloga i coordinadora de la unitat del son de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Laura Vigil, explica que, quan una persona pren aquests fàrmacs més enllà de la prescripció, s'hi acostuma i, finalment, ja no pot dormir sense i tampoc els pot deixar. Són pacients que es tornen dependents i, si proven d'eliminar-los de cop del seu dia a dia, tenen la síndrome d'abstinència, que pot ser molt greu en aquells casos amb un alt nivell d'addicció. Per deixar-los cal seguir una pauta decreixent de la medicació, és a dir anar disminuint el nombre de dosis amb el pas dels dies perquè el cos, que s'ha habituat als fàrmacs, no deixi de rebre'ls del dia a la nit. Esteve explica que això passa perquè, amb l'ús continuat, les benzodiazepines van perdent eficàcia i els pacients necessiten més dosi per aconseguir l'efecte desitjat; una situació que veu preocupant si es continua prenent el medicament sense tenir en compte la prescripció del metge que l'ha receptat.

L'addicció és l'efecte més advers de l'abús d'aquests medicaments, però n'hi ha d'altres que també suposen un empitjorament de la salut dels pacients i que en dificulten la vida quotidiana. Les persones que en prenen tenen quadres de somnolència diürna: es desperten amb el cap enterbolit, van més cansats i, fins i tot, es poden adormir quan no toca. Tant Esteve com Vigil coincideixen que és una sensació similar a la ressaca. A més, hi ha trastorns del son com l'apnea que no es poden tractar amb benzodiazepines, de fet, estan contraindicades. La respiració de les persones que tenen aquest problema de salut s'atura i torna a començar repetides vegades mentre dormen i, si prenen aquests fàrmacs, s'incrementa la disfunció, ja que són relaxants musculars. Tot plegat pot desembocar en quadres greus de salut i incrementar la probabilitat de patir problemes cognitius i demència a la llarga.

Un milió de prescripcions de mitjana a Catalunya

A Catalunya, a diferència del conjunt de l'Estat, la prescripció de benzodiazepines per tractar l'insomni es manté estable des del 2018 en un milió de persones amb dispensació d'aquests fàrmacs. Segons dades del departament de Salut a què ha tingut accés l'ARA, fa cinc anys almenys 1.102.097 catalans els feien servir, mentre que el 2023 en van ser 1.124.966. Si bé la xifra ha augmentat lleugerament respecte de fa sis anys, el nombre de prescripcions a Catalunya ha baixat en comparació al 2022 i el 2021, quan hi va haver un repunt. El motiu: la baixada de dispensacions l'any de la pandèmia. Esteve remarca que són uns fàrmacs "extraordinaris" per tractar un quadre d'ansietat o un trastorn del son, però insisteix que no se n'ha de fer un ús continuat i anar a un centre sanitari si perduren els símptomes per revisar el diagnòstic.

També Vigil explica que un 80% dels pacients que deriven a la unitat del son del Taulí, que atenen pacients amb trastorns com insomni i apnea, ja prenen benzodiazepines per dormir quan hi arriben. A més, és una situació que a parer seu s'ha agreujat des de la pandèmia i cada cop hi ha més pacients que prenen aquesta medicació abans de rebre tractament a la unitat, que l'any passat va fer uns 2.600 estudis del son a nous pacients. També creu que se n'està incrementant el consum entre pacients més joves, d'entre 50 i 60 anys. La coordinadora de la unitat creu que els professionals han de ser "més curosos" a l'hora de prescriure aquests medicaments perquè ara "hi ha massa màniga ampla".

Un alt nivell d'addicció

A Projecte Home Catalunya, que es dediquen a lluitar contra les addicions, tracten persones que abusen d'aquests fàrmacs. Si bé el motiu de consulta pel consum de benzodiazepines a l'entitat és molt infreqüent, molts dels seus usuaris en prenen en combinació amb altres substàncies com l'alcohol. De fet, el perfil d'usuari que rep tractament i que és addicte a les benzodiazepines és una persona que fa temps que consumeix, ho ha intentat deixar diverses vegades, està dins de la xarxa d'atenció i en algun moment li han receptat algun d'aquests medicaments. Són persones que han aturat el consum de substàncies com la cocaïna o l'heroïna, però les han substituït per benzodiazepines i alcohol. "La barreja de les dues substàncies, que és força comuna, provoca estats molt agressius i paranoia", adverteix la psicòloga i membre de l'equip directiu de Projecte Home, Marta Berenguer.

La gent que fa molts anys que les consumeix, a més, té un deteriorament emocional i de memòria. En els casos més greus, amb un alt nivell d'addicció, la síndrome d'abstinència que provoquen les benzodiazepines és la més difícil de solucionar. De fet, en alguns casos concrets pot ser letal si es deixen de prendre d'un dia per l'altre, avisa Berenguer. Ara bé, no hi ha una percepció de risc entre la població i hi ha persones amb un consum elevat i diari d'aquests medicaments. La psicòloga aclareix que no són la porta d'entrada a consumir altres substàncies, però, així i tot, creu que cal més formació sobre els efectes derivats de l'abús de benzodiazepines i més inversió en altres abordatges, com l'ajuda psicològica. "No podem recórrer a una solució ràpida sempre. La medicació, ben presa, funciona molt bé, però s'hauria d'invertir molt més en altres àmbits per poder ajudar d'una altra manera", ha argumentat.

stats