Salut mental

El 8,8% dels adolescents catalans diuen que tenen ganes de morir-se, segons una macroenquesta

Almenys el 13% de joves encara sent tristesa o ràbia arran de la pandèmia de covid-19

Un grup de joves en un institut de secundària, en una imatge d'arxiu.
21/11/2022
2 min

BarcelonaUn 8,8% dels alumnes catalans d'entre 10 i 18 anys asseguren que cada dia, o gairebé cada dia, senten que tenen ganes de morir-se o bé quedar-se adormits i no tornar-se a despertar. I un 5,9% pensen, també diàriament, en fer-se mal o lesionar-se de forma voluntària. Són els resultats més preocupants d'una macroenquesta a més de 267.000 alumnes de 2.000 escoles i instituts catalans. L'han feta pública aquest dilluns els departaments de Salut i Educació i TV3 n'ha avançat els resultats. Es tracta del sondeig més gran que s'ha fet mai a Catalunya sobre la salut mental dels adolescents.

Els joves, que van de 5è de primària fins al batxillerat, van respondre a fins a 27 preguntes que avaluaven el seu estat emocional arran de la pandèmia de covid-19. De fet, pràcticament la meitat, el 40%, diuen que la situació provocada pel coronavirus els va generar por, tristesa, ira o ràbia, i hi ha un grup que encara avui n'arrosseguen seqüeles i expressen tristesa o ràbia (13%) i també por (7%).

A l'altre plat de la balança, la meitat dels joves afirmen que no va patir gaire o gens aquestes mateixes emocions, és a dir, que es van mantenir emocionalment estables. De la mateixa manera, però, un altre 40% dels enquestats diuen que no van tenir gaire o gens d'alegria durant aquest període. En canvi, ara un 54% afirmen haver-la recuperat.

A l'hora de buscar suports o xarxa, la majoria, un 73% dels joves enquestats apunten que els seus referents per a aquesta qüestió són els seus amics i que és aquí on busquen suport. Només el 36% afirmen trobar suport en un tutor o tutora.

Una radiografia del benestar de l'alumnat

Un cop els dos departaments obtinguin els resultats definitius, el Govern té previst enviar les conclusions a cada un dels centres que hi han participat, a inicis del 2023, amb un informe personalitzat per a cada escola o institut. La idea és que tinguin una radiografia de l’estat emocional dels seus alumnes, sempre respectant la privacitat dels estudiants que hi han participat.

stats