El 75% dels contagis als centres educatius es donen entre menors no vacunats
Educació i Salut descarten mesures addicionals a les escoles de cara a Nadal, com ara més cribatges
BarcelonaEl 75% dels positius de covid que s'han produït els últims deu dies als centres educatius es concentren en menors no vacunats, eminentment nens de menys de 12 anys, que són els únics que de moment no poden rebre la vacuna. La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha assenyalat aquest divendres que l'augment sostingut dels contagis a Catalunya també es reprodueix a les escoles, "que són un reflex de la comunitat", però ha volgut destacar que només hi ha quatre centres confinats, dues escoles bressol i dues llars d’infants. "Amb l’elevada taxa de vacunació que tenim és més difícil tenir un centre confinat completament", ha resumit Gomà.
Ara mateix el 74% dels joves de 12 a 15 anys i el 81,6% dels que tenen entre 16 i 19 anys tenen la pauta completa, i la secretària ha plantejat que molts dels brots que abans es generaven a les etapes d'infantil i secundària no s'estan produint. En aquest sentit, ha volgut subratllar que mentre que el 31 d'octubre del curs passat hi havia 81.920 alumnes i 3.896 professors confinats, avui n'hi ha 28.969 i 955, respectivament. En part perquè els protocols d'aïllament en cas de contacte estret de positiu han canviat molt: si s'està vacunat, no cal fer quarantena. En aquests moments, hi ha 134 grups escolars confinats.
"En certa manera, malgrat els mals de cap obvis que generen els casos en els nens, ens dóna una bona notícia a favor de l'efectivitat de la vacunació", ha valorat la responsable dels programes intersectorials de salut pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso. També ha descartat que ara es produeixin brots més complexos als centres educatius de forma generalitzada, però ha admès que en alguns casos sí que s'observa un nombre més grans de positius quan hi ha un cas índex (el que es considera l'origen d'un brot) dins l'aula. Això és el que fa que hi hagi focus "més cridaners" que altres i, segons Asso, es tracta d'un fenomen que s'explica per l'augment de la transmissió comunitària i pel fet que aquests infants, encara que alguns hagin pogut passar la infecció i s'hagin immunitzat de manera natural, no estan protegits contra el virus.
Sense noves mesures per l'òmicron
Malgrat el repunt de tots els indicadors i de l'amenaça de la variant òmicron, per ara ni el departament d'Educació ni el de Salut es plantegen cap mesura addicional per protegir els centres educatius de cara a Nadal, segons han assenyalat Gomà i Asso. Tampoc cap cribatge periòdic, com es fa en alguns països europeus, on es fan tests d'antígens quan els infants comencen les vacances i quan tornen a l'aula com a termòmetre de la situació epidemiològica. "A la comunitat educativa es treballa molt bé i són molt responsables. Més enllà de la crida a la prudència i al compliment de les mesures, no plantegem mesures accessòries", ha afirmat Asso.
Tampoc la d'un eventual tancament dels centres. "Les escoles romanen i romandran obertes perquè són segures", ha insistit Gomà. Amb tot, la secretària general d'Educació ha admès que creixeran els contagis als centres educatius en les pròximes setmanes –de la mateixa manera que a la comunitat– i que caldrà extremar les precaucions ara que arriba el temps de les celebracions de Nadal i de final del trimestre. "Apel·lem novament a la prudència i a complir estrictament les recomanacions sanitàries. Si es fan celebracions d'aquest tipus, millor a l’exterior i amb mascareta, encara que sigui a l’aire lliure", ha dit.
A l'espera del ministeri de Sanitat
Tant Gomà com Asso s'han mostrat confiades que aviat es podrà avançar en la campanya de vacunació d'aquests menors, en concret dels que tenen entre 5 i 11 anys, després que l’Agència Europea de Medicaments avalés l'eficàcia i la seguretat de la vacuna de Pfizer en aquestes edats. La pilota, han subratllat, és a la teulada del ministeri de Sanitat, i en els pròxims dies la comissió de Salut Pública (on hi ha representants de Sanitat i dels consellers de Salut de totes les comunitats autònomes) valorarà a quines edats és recomanable iniciar aquesta estratègia. Després, d'acord amb l'informe que elabori la ponència de vacunes estatal, es decidirà a partir de quina data es pot posar en marxa. L'última paraula la tindrà el ministeri que lidera Carolina Darias, que és qui ha d'aprovar definitivament l'ús de Pfizer en aquests infants.
Encara que els contagis de covid han crescut de manera generalitzada a tots els grups d’edat, els dos col·lectius amb menys immunitzats són els que presenten les xifres més elevades els últims set dies. D’una banda, els més joves de 15 anys, que concentren la incidència acumulada més elevada (261 positius cada 100.000 habitants) i, de l’altra, la franja que va dels 30 als 49 anys, amb 176 infeccions cada 100.000 habitants.
"A poc a poc es fan passos, i no tenim gaires dubtes que aviat s'aprovarà [l'ús de la vacuna en infants]. Un cop es faci, el punt clau serà saber amb quin volum i periodicitat ens arriben les vacunes per poder implantar l’estratègia més oportuna i ser tan àgils com sigui possible, com vam fer amb la resta de la població", ha afirmat Asso, que ha descartat que hi hagi cap acord entre Educació i Salut per vacunar als centres educatius, perquè sense obtenir la llum verda del ministeri encara els falta molta informació abans de muntar l'estratègia. De moment se sap que a partir del 13 de desembre arribarà el primer enviament de Pfizer d’1,3 milions de dosis, que es repartiran de manera proporcional a la població infantil de cada comunitat autònoma.