Unes 250 dones van haver de marxar de l'Ebre per poder avortar de manera quirúrgica i voluntària des del 2019
El nou servei de l'Hospital de Tortosa, en marxa des de fa un mes, ha atès tres dones
Un total de 249 dones ebrenques han hagut de marxar de les Terres de l'Ebre per interrompre l'embaràs voluntàriament i quirúrgicament des del 2019, segons dades que ha presentat el departament de Salut. Fins al 30 de març, als centres hospitalaris de les comarques ebrenques no es feien interrupcions quirúrgiques voluntàries de l'embaràs i les dones havien d'anar fora de la regió. L'últim mes la situació ha començat a canviar i el servei s'ha implementat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on ja s'han produït tres intervencions.
Fa anys que l'avortament quirúrgic es practica als hospitals de Tortosa i al comarcal de Móra d'Ebre per causa mèdica, per malaltia de la mare o el nadó i per anomalies del fetus incompatibles amb la vida. Però, fins ara, per fer un avortament voluntari s'oferia la via farmacològica al CAP Baix Ebre de Tortosa, l'únic lloc on hi ha la unitat central d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de les Terres de l'Ebre. Ara bé, quan requeria cirurgia, és a dir, a partir de la novena setmana i fins a la 22, no es feia al territori. "Aquesta situació s'ha resolt i les dones ebrenques podran escollir lliurement", ha assegurat el gerent de la regió sanitària de l'Ebre, Joan Nin.
Segons les dades de Salut, des del 2019 fins a 237 dones han anat a avortar quirúrgicament a Tarragona i una dotzena a Barcelona. El gerent de la regió sanitària ha celebrat el pas perquè ara les dones tenen "la doble alternativa", és a dir, si prefereixen anar a avortar a Tarragona o Barcelona per "qüestions personals" o qualsevol altra raó, hi poden anar, però saben que el dret es pot executar al seu territori i en un hospital públic. "No ens quedem en el motiu pel qual no s'ha fet abans, sinó en el fet que un objectiu que se'ns demanava s'ha assolit", ha volgut remarcar Nin. El departament també treballa perquè es facin a l'Hospital d'Amposta i que el centre pugui recuperar l'atenció de parts com tenia anteriorment.
Satisfacció del col·lectiu feminista
L'Assemblea Vaga feminista de les Terres de l'Ebre celebra que s'hagi resolt la situació. Arran de la denúncia mediàtica del cas, el col·lectiu va iniciar una campanya de denúncia pública que va arribar fins i tot al Parlament. Consideren que "la pressió exercida ha funcionat" i que "l'autoorganització i la lluita feminista són l'únic camí per combatre el patriarcat i les desigualtats".