Les més de 150.000 persones que treballen a les escoles i instituts de Catalunya (mestres, professors, monitors, personal d'administració i serveis...) es vacunaran contra el covid-19 en els pròxims tres mesos. "Tot el personal estarà immunitzat quan comenci el curs que ve", ha assegurat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, un fet que permetrà que les mesures a les aules siguin "menys contundents" el curs que ve, ja que abans de setembre s'hauran administrat les dues dosis. El personal educatiu rebrà la vacuna d'AstraZeneca, les dosis de les quals van arribar aquest dilluns i a partir d'avui ja s'han començat a posar a personal sanitari, com farmacèutics o podòlegs, i també a altres col·lectius essencials, com bombers, policies o funcionaris de presons. Els treballadors d'escoles i instituts, doncs, són els següents que entraran a la campanya de vacunació del Govern.
De moment, se saben ben poques coses, més enllà que la vacunació serà per a "tot el personal", és a dir, que no es tindrà en compte ni la titularitat del centre –s'arribarà als treballadors de centres públics, concertats i privats– ni el nivell educatiu –des d'infantil fins a formació professional–, i que els treballadors de més de 55 anys hauran de tenir una mica més de paciència perquè es posaran a la cua de les vacunes de Pfizer i de Moderna o bé hauran d'esperar que canviï el criteri sobre la d'AstraZeneca, que per ara no s'administra als majors de 55 anys a l'Estat. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també ha admès que el professorat d'universitats no és dels prioritaris, però els ha demanat que "no es posin nerviosos" perquè tot plegat pot evolucionar en funció de la disponibilitat de vacunes.
Queda per saber, per exemple, on i quan s'administraran les vacunes dels mestres i professors. "Em sembla una evidència que no ho podrem fer en tots els centres educatius, però tampoc en només una dotzena de llocs", ha dit Bargalló, precisament el dia que el departament de Salut ha anunciat que busca espais "emblemàtics" del país, com el Camp Nou, la Sagrada Família o el MNAC, per quan la vacunació entri en fase massiva i es comenci a immunitzar la població general. El departament de Salut preveu que aquesta setmana s'acabin de posar segones dosis en moltes residències i seguir vacunant, amb Pfizer i Moderna, més personal sanitari. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha apuntat que la setmana vinent es començarà amb la vacunació als majors de 80 anys, també amb les dosis de Pfizer i Moderna. Fonts del departament de Salut matisen, però, que això no significa que s'avanci el calendari de vacunació, sinó que, de manera puntual, es vacunaran casos de persones vulnerables.
Darias avisa Catalunya que l'estratègia per vacunar ha de ser la mateixa arreu de l'Estat
Però que Catalunya, a les portes d'una jornada electoral, estigui avançant els seus plans de la campanya de vacunació no ha agradat gaire al govern espanyol. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avisat que l'estratègia és "única" per a tots els territoris, que han de vacunar els grups i col·lectius que toquen en l'ordre que s'estableix a la comissió de salut, els acords de la qual són "vinculants" per a totes les comunitats autònomes. Divendres, en aquesta comissió, es va acordar que després dels sanitaris s'havia de vacunar el personal sociosanitari de segona línia, però Catalunya va anar per feina i dilluns va anunciar que en paral·lel a la vacunació de farmacèutics i altres professionals del món de la salut, com logopedes o fisioterapeutes, també començaria a vacunar altres col·lectius considerats essencials, com els cossos d'emergències i seguretat. "No hem fet cap desobediència ni la pensem fer perquè la ciutadania no ho entendria", ha dit Argimon quan li han preguntat pel retret de Darias.
Cargando
No hay anuncios
Un retret que era més per les formes que pel fons, perquè al final el govern espanyol ha prioritzat els mateixos professionals que Catalunya ja havia anunciat. La comissió de Salut Pública ha decidit aquest vespre que les forces i cossos de seguretat, bombers, membres de les forces armades i docents siguin els grups que s'immunitzin amb AstraZeneca després dels sanitaris de segona línia, que són els fisioterapeutes o farmacèutics, entre d'altres.
Cargando
No hay anuncios
Nou de cada 10 alumnes han anat a classe de manera presencial el segon trimestre
Just quan fa un mes que va començar el segon trimestre, el departament de Salut i el d'Educació han explicat que el cribatge massiu per automostres a tot el personal dels centres educatius va permetre detectar un 1,59% de positius (1.790 contagiats de les 112.377 PCR que es van fer). En total, el 75% del personal va participar voluntàriament al cribatge.
Una altra de les dades més significatives de l'arrancada del segon trimestre és que 9 de cada 10 alumnes han anat a l’escola presencialment cada dia, així que l'afectació de la pandèmia, un cop sembla que el pic ja s'ha superat, ha sigut menor que en el primer trimestre, perquè hi ha hagut menys alumnes i docents positius i, per tant, menys grups confinats. "Hem pogut salvar el curs 20-21", ha dit Bargalló.
De fet, una de les xifres que ho evidencia, segons Educació, és que en un 79% dels grups que s'han d'aïllar només s'ha trobat un únic positiu, quan el primer trimestre la dada era una mica inferior, el 75%. Segons Vergés, això confirma que els centres educatius són "uns agents de salut més per controlar la pandèmia".
Ara bé, Educació s'agafa al fet que les dades de la pandèmia a escala general són encara "molt preocupants" per mantenir la docència semipresencial al batxillerat i a la formació professional. "No ens atrevim ni a demanar que s'aixequi la semipresencialitat en aquestes etapes", ha dit Bargalló, tot i que ha assegurat que serà la primera restricció de l'àmbit educatiu que s'aixecarà quan la situació ho permeti.